21 Eylül 2001 21:00

Özgürlüklere kelepçe

Avrupa Birliği, ABD'deki saldırıları gerekçe göstererek iç yasalarını sertleştiriyor. Kıta ülkelerinin birbirlerinin topraklarında polisiye operasyonlar düzenlemesi serbest bırakılırken, Avrupa polisi Europol'ün yetkileri genişletildi.

Paylaş
Özgürlüklere kelepçeBelçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği Adalet ve İçişleri Bakanları, "terörle mücadele" adı altında 37 yeni karar aldılar. Avrupa polisi durumundaki Europol tarafından kullanılan AB genelinde operasyon düzenleme hakkı, bu kararlarla ulusal polis örgütlerine de tanınıyor. Yeni düzenlemeye göre ayrıca, suçluların iadesi anlaşmasına ihtiyaç duyulmadan, herhangi bir AB ülkesinin polisi başka bir AB ülkesine geçerek tutuklama yapabilir. AB içerisinde teröre karşı daha fazla maddi desteğin ayrılması da karar altına alındı.

'FBI gibi'AB Adalet ve İçişleri Bakanları toplantısında ayrıca, daha önce uluslararası düzeyde aranan kişileri yakalama ile sorumlu tutulan Europol, bundan sonra AB içinde birlik ülkelerinin istediği kişileri de tutuklama yetkisine sahip olacak. Toplantıda Europol'ün yetkilerinin olağanüstü artırılması, basında "Europol artık Avrupa'nın FBI'sı" biçiminde nitelendi.Toplantıda Almanya, "Bilgi Koruma Yasası"nın değiştirilerek, polis teşkilatlarının gerek gördüğü durumlarda kolay bir şekilde bilgi edinmesini önerdi.Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Almanya Adalet Bakanı Herta Däubler-Gmelin, 1995 ve 96 yıllarında Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Portekiz arasında imzalanan suçluların iadesi anlaşmasının artık bütün üye ülkeler arasında geçerli olmak zorunda olduğunu söyledi.AB Adalet ve İçişleri Komiseri Antonio Vitorino da yaptığı açıklamada, terörle mücadele için en kısa süre içinde yeni öneriler sunacaklarını anlattı. Bu öneriler arasında, hapis cezasının en az 2 yıl ile sınırlandırılması, ağır suçlara ise 20 yıldan az ceza verilmemesi koşulunun getirileceği ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Saldırı korkunç sonuçlar verecek

SONRAKİ HABER

Yeni bir Kosova mı yaratılıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa