20 Eylül 2001 21:00

Özel bankayı özelleştiriyorlar!

IMF ve Dünya Bankası'nın yıkım politikaları doğrultusunda hareket ederek kamu kuruluşlarını yok pahasına satan hükümet, şimdi de özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş olan Vakıflar Bankası'nı özelleştirmeye hazırlanıyor.

Paylaş
Özel bankayı özelleştiriyorlar!Şahin Bayar"İstenilen başarılırsa, siyasal iktidar, dünyamızda muhtemelen bir ilki gerçekleştirmiş ve 47 yıl önce zaten,'özel hukuk kurallarına göre kurulmuş bir özel şirketi', özelleştirmiş(!) olacaktır. Üstelik, sözde özelleştirme, devletin, hiçbir zaman maliki olmadığı şirket hisselerini, üstün iktidar gücünü kullanarak satmasıyla gerçekleştirilecektir".Yukarıdaki açıklama Banka ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASS) Yönetim Kurulu'na ait. Bu haklı itiraza neden olan konu ise Vakıflar Bankası'nın satışa çıkarılması.IMF ve Dünya Bankası'nın yıkım politikaları doğrultusunda hareket ederek kamu kuruluşlarını yok pahasına satan hükümet, şimdi de zaten özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş olan Türkiye Vakıflar Bankası TAO'yu özelleştirmeye hazırlanıyor. Üstelik, kendi koyduğu yasaları çiğneyerek.6 Temmuz 2000 tarihinde çıkarılan "Vakıflar Bankası TAO Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin 606 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname" ile satış sürecini başlatan hükümet, Fazilet Partisi'nin başvurusu ile Anayasa Mahkemesi'ne takılıyor. Hukuki dayanağını 29 Haziran 2000 tarihinde çıkardığı 4588 sayılı "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Teşkilatı, Görev ve Yetkilerine İlişkin Konularla Kamu Personeli Arasındaki Ücret Dengesizliklerinin Giderilmesi ve Kamu Mali Yönetiminde Disiplinin Sağlanması İçin Yapılacak Düzenlemeler Hakkında Yetki Kanunu" ile almaya çalışan hükümetin, bu kararnamesi, Anayasa Mahkemesi'nin 5 Ekim 2000 tarihli ve 2000/45 E.2000/27 K. sayılı kararı ile iptal edildi.

Kararnameler savaşıKanun Hükmünde Kararname'nin iptal edilmesi üzerine, hükümet bu sefer de 16 Aralık 2000 tarihinde, 4604 sayılı "Türkiye Vakıflar Bankası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un çıkarılmasına ön ayak oldu. Hükümet, iptal edilen 606 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerini, hiçbir değişiklik yapmaksızın, 4604 sayılı yasaya taşıdı. Fazilet Partisi, 4604 sayılı yasanın iptali içinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Ancak başvuru halen inceleniyor. Bu gelişmeler üzerine hükümet, 26 Haziran 2001 tarihinde, "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 4684 sayılı Kanun"u çıkardı. Bu Kanunun 3. maddesi ile Türkiye Vakıflar Bankası TAO Kanunu'nun Ek. 2. maddesi yeniden değiştirilerek, "Bankanın (A) grubu hisseleri ile (B) grubundan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olanların satışı" öngörüldü, "satış usul ve esaslarını belirlemeye" Bakanlar Kurulu yetkili kılındı. 4684 sayılı Kanun'un iptali için de Anayasa Mahkemesi'ne DYP tarafından başvuru yapıldı.Nihayet hükümet son olarak, "satış usul ve esaslarını" 14 Ağustos 2001 tarihinde 24493 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 2001/2788 sayılı kararname ile belirledi. Buna göre hisseler, "blok satış yöntemiyle" satılacak. Satışa ilişkin her türlü teknik ve idari işlem Türkiye Vakıflar Bankası TAO Genel Müdürlüğü'nce yürütülecek.
ÖNCEKİ HABER

İşçi haklarına kanca atıyorlar

SONRAKİ HABER

ABD'de ırkçı karikatüre tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...