20 Eylül 2001 21:00

Sendikacılara işkence yapıldı

Sendikal hakları için direniş başlattıkları için gözaltına alınan Aktif Dağıtım işçileri ve TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ile diğer sendika yöneticilerinin emniyette işkence gördükleri açıklandı.

Paylaş
Sendikacılara işkence yapıldıAktif Dağıtım patronlarının isteğiyle iki yönetici ve dört işçi ile birlikte gözaltına alınan TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, psikolojik ve fiziksel işkenceye maruz kaldıklarını söyledi. Topçu, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Türk-İş 1. Bölge Temsilciliği'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TÜMTİS Başkanı Topçu, örgütlenme özgürlüğünün kısıtlı olduğu bir dönemde Aktif Dağıtım işyerinde örgütlendiklerini hatırlatarak, "Örgütlenme sürecinde 200'ün üstünde işçi işten çıkarıldı. İşçiler işe geri dönmek için işyeri önünde bekliyorlar. Onları yıldırmak isteyen işverenler asılsız iddialarla cumhuriyet savcılıklarına ve emniyet müdürlüklerine şikayette bulunuyorlar. En son üç işçinin bir sendikasız işçiyi tehdit ettiği yönünde şikayetleri olmuş" ifadeleriyle gözaltı ve işkenceye kadar giden süreci anlattı.Türk-İş, DİSK, KESK ve Memur-Sen ile bazı siyasi parti yöneticilerinin katıldığı basın açıklamasında Topçu, gözaltına alındığı 7 Eylül gecesini şöyle anlattı, "Kapı çalındı. Açıp baktık ki polis. Bana; 'şu anda gözaltındasın' dediler. Yasal izinleri olup olmadığını sordum. Bu sırada beni mutfağa kapatarak ellerimi kelepçelediler. Ev arandı. Ev aramasının ardından, kelepçe çıkarıldı. Aşağı indirildim. Ev arama tutanağını imzalamaya zorladılar ama imzalamadım. 'Niye arıyorsunuz, niye gözaltındayım?' diye sorduğumda; 'Emniyette bunu öğreneceksin' dediler. Sonra da arabaya bindirler".

Çırılçıplak soydularYol boyunca tehdit edildiğini anlatan Topçu, "Emniyete götürüldüğümde, önce gözlerim bağlandı. Sonra çırılçıplak soydular ve bir yere götürdüler. 48 saat gözlerim bağlı, ellerim kelepçeli olarak arkadaşlarımıza işkencenin yapıldığı yere aldılar ve burada işkence seslerini dinlettiler. 48 saat sonra odaya alındım. Psikolojik bir işkence yapıldı, baskı yapıldı. Gözü bağlı olarak sorguya çekildim" diye konuştu. Ağır hakeretlere maruz kaldıklarını söyleyen Topçu, gözaltı sırasında kendilerine karşı kullanılan en 'güzel' kelimenin, "lan" olduğunu belirtti. Sorgu sırasında şikayetle ilgili hiçbir soru sorulmadığına dikkat çeken TÜMTİS Başkanı Topçu, 7 yıl önceki sendikal faaliyetlerinin sorulduğunu ve kendisine, "Niye TÜMTİS'te bunlar oluyor?" denildiğini ifade etti.

Mücadele sürecek"Burada asıl sorun gerçekten örgütlenmeyi engellemektir. Benim şahsımda bundan sonra örgütlenmede önümüze çıkacak bir hareketi göstermektedir" sözleriyle konuşmasına devam eden Topçu, "Bu demokrasiye aykırıdır, insan haklarına aykıdır" dedi. Bu tür baskıların kendilerini yıldırmayacağını söyleyen Topçu, "özgürlük yolunda mücadelemizi ilerleteceğiz" diye konuştu. Konfederasyonların, tüm demokrasi güçlerinin bu tür olayların yaşanmaması için tepkilerini göstermesi gerektiğine işaret eden Topçu, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ve konuyu uluslararası kamuoyuna taşıyacaklarını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

İran sayesinde ayaktalar

SONRAKİ HABER

İşçi haklarına kanca atıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...