20 Eylül 2001 21:00

'Savaşa hayır' yayılıyor

Adana Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya gelen siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri "emperyalist savaşa hayır" dediler.

Paylaş
'Savaşa hayır' yayılıyorAdana Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya gelen siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri "emperyalist savaşa hayır" dediler. Mersin'de EMEP'in yaptığı basın açıklamasında ise savaşın sefaletten başka bir şey getirmeyeceği vurgulandı. Adana'da 100'ün üzerinde katılımın olduğu basın açıklamasında, ABD'nin Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya halkına karşı sürdürdüğü saldırgan politikayı, daha etkili kılmak için, ikiz kulelerin bombalanmasını bahane ederek herkese savaş ilan etmesinin kabul edilemeyeceği belirtildi. İHD, HADEP, EMEP, ÖDP, SİP, Genel -İş 2 No'lu Şube ile 6 No'lu Bölge, TÜMTİS, Enerji Yapı Yol-Sen, Haber Sen, Eğitim-Sen ve BTS'nin ortak hazırladığı basın metnini okuyan İHD Adana Şube Başkanı Şehmuz Kaya, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a yapılan saldırıdan sonra Amerika'nın dünyayı terörize ettiğini söyledi. Arap İslam ülkeleri olmak üzere birçok komşu ülkenin terörist olarak damgalandığına dikkat çeken Kaya, "Amerikancılığa ters düşen herkes topun ağzına sürülüyor. Yeni saldırılar bahane edilerek Ortadoğu'da yeni saldırılar tırmandırılıyor" diye konuştu.

Savaşın yararı yokAmerika'nın daha önce dünya savaşı ilan ederek Osame Bin Laden'i Sovyetlere karşı kullandığını aktaran Kaya, aynı devletin bugün de Osame Bin Laden'i bahane ederek yeni bir savaş çıkartmak istediğini söyledi. ABD'nin, yeni saldırıyı bahane ederek, ekonomik durgunluğu aşma peşinde olduğunu vurgulayan Kaya, "ABD, kıtaların petrol ve enerji yataklarını ele geçirme peşindedir. ABD, yeni topraklar ve pazarlar üzerinde egemenlik kurma peşindedir. Amerikan işgalcileri, Ortadoğu ve Kafkas petrolleriyle Hazar doğal gazını denetlemek, nakil hatları üzerinde söz sahibi olmak ve rakip emperyalistleri bu bölge pazarının dışına atmak istiyor" şeklinde konuştu. Çıkacak bir savaşta Türkiye'nin kullanılacağını belirten Kaya, NATO'nun 5. maddesinin onaylanmasının bu durumun işareti olduğu üzerinde durdu. Türkiye yönetenlerince ABD çıkarları doğrultusunda hızlandırılan savaş çığılıklarının Türkiye halkına bir yararı olmadığını belirten Kaya şöyle devam etti: "Türkiye'nin gireceği herhangi bir savaşta Adana, vurulacak ilk hedeflerden biridir. Bunun sebebi İncirlik Üssü'dür. Körfez Savaşı sırasında da Adanalı emekçiler bu tedirginliği yaşadılar." Kaya, ABD ve emperyalistlerle işbirliği, savaş maceracılığının yıkım getireceğini ve faturasının işçi ve emekçilere kesilmek isteneceğinin de altını çizdi. Kaya, Türkiye'nin savaş batağına çekilmemesi için, İncirlik Üssü'nün derhal kapatılması, Türkiye'nin NATO'dan çekilmesi, iç ve dış borçların iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamada, "Emperyalist savaşlara hayır", "Yaşasın halkların kardeşliği" ve "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganları atıldı.

Mersin'de de protestoEMEP Mersin İl Örgütü tarafından önceki gün açlığa işsizliğe ve yoksulluğa karşı yürütülen çalışmalar kapsamında Güneykent Semt Pazarı'nda düzenlenen basın açıklamasında da savaş isteyenler protesto edildi. Açıklamada, emperyalist savaşın daha fazla yoksulluk, açlık sefalet getireceği vurgulandı.
ÖNCEKİ HABER

Havayolu şirketleri işçilere savaş açtı

SONRAKİ HABER

Bursa'dan savaş politikasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...