20 Eylül 2001 21:00

Ulemadan 'cihad' tehdidi

Afganistan Ulema Şûrası, ABD'nin ülkeye saldırı düzenlenmesi halinde cihad ilan edeceğini bildirdi.

Paylaş
Ulemadan 'cihad' tehdidiAfganistan Ulema Şûrası, ABD'nin ülkeye saldırı düzenlenmesi halinde cihad ilan edeceğini bildirdi. Ulema tarafından yayınlanan fetvada, "Eğer kafirler bir İslam ülkesine saldırırsa ve bu ülke kendini savunma kapasitesine sahip değilse, cihat tüm Müslüman dünyasının kesin yükümlülüğü olacaktır" denildi. Ulemanın fetvasında, ABD saldırısına yardım edenlerin de cihatla karşı karşıya olacağı ifade edildi. Ulema, Usame Bin Ladin'e de, "Afganistan'ı terk etmesi ve kendisine başka bir yer bulması" tavsiyesinde bulundu. Fetva, Taliban yönetimi için "kılavuz" niteliği taşıyor.

ABD ve İngiltere beğenmediABD ise, Taliban yönetiminden "laf değil iş beklediklerini" bildirdi ve Taliban'a, Bin Ladin'i teslim etmesi çağrısını yineledi. Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, "İş istiyoruz, laf değil. Uluslararası toplum, son iki yıldır Taliban'a, Bin Ladin'in adalet önüne çıkarılacağı bir ülkeye gönderilmesi gerektiğini söylüyor" dedi. İngiltere de, ulemaların fetvasının, "militanların kökünü kazımayı hedefleyen uluslararası kampanyayı tatmin etmeyeceğini" bildirdi.

İran hava sahasını kullandırmayacakBu arada İran, ABD'ye hava sahasını kullandırmayacağını bildirdi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, "Amerikan uçaklarının Afganistan'ı vurmak için hava sahamızı kullanmalarına asla izin vermeyeceğiz" dedi.Diğer yandan, Pakistan'ın cunta şefi Pervez Müşerref'in önceki akşam televizyondan yaptığı konuşma, geniş yankı yarattı. Ülkeye "ABD'nin arkasında ulusal birlik" çağrısı yapan Müşerref, destek bulamadı. Ülkedeki en büyük iki şeriatçı parti olan Cemiyet Ulema-i-İslam ve Cemaat-i-İslami, Müşerref'in çağrısını reddetti. Bu partiler, ABD ordularına karşı mücadele edeceklerini bildirdiler. Pakistan'da yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonucuna göre, savaş çıkması durumunda halkın yüzde 63'ü Afganistan'la, sadece yüzde 7'si ise ABD ile işbirliği yapılmasını tercih ediyor.
ÖNCEKİ HABER

Ebedi terör harekâtı

SONRAKİ HABER

Havayolu şirketleri işçilere savaş açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...