19 Eylül 2001 21:00

TEKEL'de özelleştirme operasyonu

TEKEL Genel Müdürlüğü, Bafra, Samsun, Diyarbakır, İzmir-Balatçık ve Bandırma TEKEL dışındaki tütün işleme atölyelerinde çalışan geçici ve mevsimlik işçilerin iş akitlerinin askıya alınmasına karar verdi.

Paylaş
TEKEL'de özelleştirme operasyonu TEKEL'de çalışan geçici ve mevsimlik işçilerin iş akitleri askıya alınıyor. TEKEL Genel Müdürlüğü tarafından alınan karara göre, daha önce bütün bir yıl ya da 11 ay çalışan geçici ve mevsimlik işçiler, artık yılda sadece 4-5 ay çalışabilecekler. Karar Bafra, Samsun, Diyarbakır, İzmir-Balatçık ve Bandırma TEKEL dışındaki diğer tütün işleme atölyelerinde çalışan yaklaşık 4000 bin işçiyi ilgilendiriyor. Ayrıca emeklilik hakkı kazanan işçiler, emekli olmaya zorlanıyor. Tek Gıda-İş Sendikası bugün Ankara'da, bölge şube yönetimlerinin katılacağı bir toplantı yaparak, durumu değerlendirecek. Eylül ayı sonuna kadar uygulanacak olan karar, Tek Gıda-İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Şubesi'ne bağlı 1110 işçiyi etkileyecek. Batman'da (Merkez, Kurtalan, Kozluk, Sason, Beşiri, Bekirhan) 634, Muş'ta 106, Adıyaman'da 291, Bitlis'te 57, Silvan'da 22 işçinin iş akitleri askıya alınacak.

Tütün ekimi bitiriliyor Tek Gıda-İş Diyarbakır 2 No'lu Şube Başkanı Cemal Doğrul, Anayasa değişikliklerinin ardından tütün yasasının tekrar gündeme geleceğini hatırlatarak işleme atölyelerinin kapanmasının bölgede gelecek yıl tütün alımının yapılmayacağı anlamına geleceğini söyledi. Bu kararın tütün üreticilerini "sözleşmeli üretici" olarak tütün tekellerinin kucağına iteceğini belirten Doğrul, özelleştirmenin bölgedeki etkilerinin daha yıkıcı olacağını söyledi. Silvan İşleme Fabrikası'nın 1930'lu yıllara dayandığını, 1980 yılında 1200 işçi çalışırken bu sayının şimdi 100'ün altına düştüğünü anlatan Doğrul, "Cumhurbaşkanı'nın yasayı veto etmesiyle olumlu bir hava doğmuştu. Ancak tütün yasası yasalaşmadan bile işleme atölyeleri kapatılıyor ve işçiler zorunlu emekliliğe ve 7 ay işsizliğe sürükleniyor. Şayet bu yasa çıkarsa ekicilerin başına ne geleceğini hep beraber göreceğiz" dedi. TEKEL'in ekicilerin ürününü gelecek seneden itibaren almayacağını söyleyen Doğrul, "Kotanın üstündeki miktarı yüzde 51 fiyatla alıyorlar. TEKEL, tütün almayacağını söylüyor. Ekiciler tütün ekemeyecek ve sözleşmeli statüsünde kimlere ne kadar tütün ekimi yapılacağı daha sonradan belirlenecek. Şu da bir gerçek; tütün ekimi bölgemizde bitiyor."Tek Gıda-İş Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Şube Başkanı Mecit Amaç, "özelleştirme öncesi gözdağı" olarak nitelendirdiği bu kararı, uygulatmamak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Hedef tamamen tasfiye TEKEL Genel Müdürlüğü'nün nisan ayında aldığı karar gereğince zincirleme hizmet akdi yapılarak çalıştırılan geçici ve mevsimlik işçilerde bir "daraltma"ya gittiğini kaydeden Tek Gıda-İş İzmir 6 No'lu Şube Başkanı Zaman Suyer, söz konusu uygulamanın İzmir'de 240 işçiyi etkileyeceğini belirtti. Türkiye'de tütün alanlarının daraltıldığını ve TEKEL'in tasfiyesinin amaçlandığını belirten Suyer, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki işleme atölyelerinin tamamen tasfiyesinin amaçlandığını ifade etti.

İşçiyi bölme oyunu İş akdi feshedilecek olan işçilerin geriye çağrılmayacağı uyarısında bulunan Tek Gıda-İş Adana 1 No'lu Şube Başkanı Cennet Hazar ise "Bu bir oyun, yaprakları bitiriyorlar. Bu sigara fabrikalarına da aksedecek" dedi. Hedefin TEKEL'i tamamen yok etmek olduğunu, ancak böyle söylerlerse karşılarına büyük bir güç çıkacağı için işçiyi bölmeye çalıştıklarını kaydeden Hazar, sendika merkezinin genel ve etkili bir eylem kararı almasını istediklerini dile getirdi. Kararın Adana'da 1000'den fazla işçiyi etkileyeceğini bildiren Hazar, işçilerin de karşı koymaya kararlı olduğunu söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Ünlü'yü öldüren polislere beraat

SONRAKİ HABER

Ya koka yaprağı, ya ABD Doları!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...