19 Eylül 2001 21:00

Medya yalana sarıldı

Medya, ABD'nin hegemonyasını güçlendirmek için misillemeye yönelmesi üzerine, sayfalarını günlük yalanlarla dolduruyor. Her gün yeni bir senaryo ve yalana sarılan medya, mumunun yatsıya kadar yanması kaygısını dahi taşımıyor.

Paylaş
Medya yalana sarıldıABD'nin savaş politikasının halk tarafından desteklenmesi için büyük efendileri ABD'nin gönüllü olarak emrine giren tekelci medya, her gün yeni bir senaryo ve çocukları bile zor inandıracak yalanlara sarılıyor. Mumunun yatsıya kadar yanması kaygısını dahi taşımayan medya, yalanlarını günlük hale getirdi.

Haberi çocuktan aldılarABD uşaklığı ve savaş tamtamcılığında başı çekenlerden Milliyet, bir televizyon programında "Bin Laden'i yaratanın ABD olduğunu söyleyen Coşkun Aral'ı bile kendisine alet etti. Önceki gün "Ladin Bir Şeytan" sürmanşetiyle çıkan Milliyet, bununla da kalmadı, 12 yaşındaki Afganistanlı bir çocuğa, "Bin Ladin'in atom bombası. Dünyayı yaktı. O şeytan" dedirtti. Milliyet o kadar komik duruma düştü ki, ABD'nin uydular ve diğer teknolojik gereçlerle edinemediği bilgiyi, 12 yaşındaki çocuğun ağzından kopartarak, efendilerine büyük bir hizmet sundu! Sürmanşetini "Eyvah Atom Bombası" manşetiyle destekleyen Milliyet, ABD Savunma Bakanı'nın "Nükleer silah kullanacak mısınız?" sorusuna "Hayır" demediğini belirtti. Milliyet bu ve bu tür haberleriyle, "Bin Ladin'in atom bombasına ABD'nin yanıt verecek" görüntüsü oluşturup, "terörist Ladin'in ne kadar tehlikeli olduğunu" kanıtlamayı hedefliyor.

Hürriyet boş durur mu?Doğan Grubu'nun diğer gazetesi Hürriyet de, Ladin'in nükleer silahları korkuluğunu kullanmaktan geri kalmadı. Hürriyet dün 1. sayfasında yer verdiği "Ladin'in 20 Tane Nükleer Silahı Var" başlıklı "haber"de, Ladin'de taktik nükleer silahlar olduğunu iddia etti. İddiasını Milliyet gibi 12 yaşındaki çocuğa dayandırmayan Hürriyet, kaynak olarak İngiliz gazetesi Times'ı gösterdi. Bu haberde Times'ın kaynak gösterilmesinin, haberin daha etkili olmasını sağlamak amacıyla yapıldığı da yine haberin içeriğinden anlaşılıyor. Haberinde Times'ın iddiasının kaynağını da açıklayan Hürriyet, İngiltere Başbakanı Blair ve ABD eski Dışişleri Bakanı Kissinger'in açıklamalarında bunun ipuçlarının bulunduğunu yazdı. Hürriyet, bu satırlarıyla Blair ve Kissinger'in açıklamalarını her zaman edinme şansı olmasına rağmen Times'ı kaynak göstererek inandırıcı olmayı amaçladığını itiraf etmiş oldu.

Sabah kartalı sevdi!"Kod Adı Asil Kartal" sürmanşetini atan Sabah, Dinç Bilgin'in Kartal Özel Tip Cezaevi'nde ikamet etmeye başlamasından önceki "gücünden" çok uzaklarda olsa da iş "sahibinin sesi" olmaya gelince Milliyet ve Hürriyet'le yarışabileceğini göstermeye çalışıyor. ABD'nin savaş senaryosunu en ihtişamlı sunanların başında gelen Sabah, "Büyük ABD'nin gücünü hatırlatmayı" grafiklerle süslemiş. Bu arada önceki günkü sayısında, "Ladin'in kafasını kopartan kartal" figürüyle büyük bir yaratıcılık örneği sunuyor!

Zaman "usta"laşmışFethullahçı çizgisiyle bilinen Zaman da, ABD'ye yönelen saldırıların ardından diğer gazetelerden farklı olarak Müslümanları ABD'nin haklılığına ikna etmeye yöneldi. Bush'un başlatmayı düşündüğü savaşı Haçlı Seferi olarak nitelendirdiği ve ABD'de Müslümanlara saldırıların arttığı, hatta 2 Asyalının öldürüldüğü günün ertesinde "Bush: İslam Barış Dinidir" manşetiyle çıkmayı ancak asıl patronları ABD'de yaşayan Zaman başarabilirdi. Nitekim Zaman, manşetinin ikna edici olması için burjuva basındaki yüzyılların kirlenmesini ifade eden "haberi görmeme" taktiğini kullandı. Önceki günkü Zaman'ın sayfalarında ne ABD'de Müslümanlara yönelik saldırılar ve iki kişinin öldürülmesi ne de Bush'un "Bu bir Haçlı Seferi'dir" dediği yer almamıştı.

Hedefleri ikna etmekBu haberler, elbette bu ülke emekçilerinin, halkın bilincini bulandırmak amacıyla, bilerek tasarlanıyor. Her gün bu tür yalan haberleri tekrarlayan medya, ABD'nin çıkarları için bir savaşa girmek istemeyen, ABD'ye öfke duyan ve Türkiye'nin ABD'nin her isteğini yerine getirmesini onursuzluk olarak gören halkı, "ABD'nin saldırısında ne kadar haklı olduğuna" ikna edeceğini sanıyor.
ÖNCEKİ HABER

ADT 16 Ekim'de 'perde' diyor

SONRAKİ HABER

Mazlum-Der'den Haçlı Seferi tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...