19 Eylül 2001 21:00

Özelleştirme için yeni yasa

Bakanlar Kurulu, özelleştirmeleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için yeni bir yasa hazırlığı yapıyor.

Paylaş
Özelleştirme için yeni yasaBakanlar Kurulu, özelleştirmeleri kolaylaştırmak ve hızlandırmak için yeni bir yasa hazırlığı yapıyor. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Yılmaz Karakoyunlu, 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu'nda karşılaşılan güçlükleri bertaraf eden yeni bir kanun tasarısı hazırlandığını bildirdi.Karakoyunlu, Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülen özelleştirme konusu ile ilgili olarak Başbakanlık Merkez Binası'nda açıklamalarda bulundu. Karakoyunlu, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ve arkadaşlarının Bakanlar Kurulu'na verdiği brifingde sermaye olarak kuruluşlara en yüksek ölçüde katkının Sümerbank'a yapıldığını, borç olarak 1.1 milyar dolar ödendiğini, Hazine'ye 3.5 milyar dolar civarında net katkı sağlandıktan sonra ödenecek anapara ve borçların da 1 milyar dolara yakın olduğunun ifade edildiğini anlattı. Karakoyunlu, yeni tasarı ile getirilen yeni düzenlemeleri şöyle anlattı: "Yeniliklerden birisi süratle özelleştirilebilmesi için Özelleştirme İdaresi Kurulu'nun görevlerinin ve yetkilerinin artırılmasıdır. 1994 yılında özelleştirme için benimsenen ve 'en az kriterler bütünleşmesi' dediğimiz hususlar bugün artık önemini kaybetmiştir. Yeni ekonomik şartlar itibariyle daha süratli, emniyetli karar alabilecek mekanizmaların işletilmesi gerekmektedir. Bakanlar Kurulumuz bu konudaki açıklamaları kabul etmiş ve bu çerçevede bir kanun tasarısı hazırlanması direktifini vermiştir. Hazırlıklarımız buna göre düzenlenecek ve bu akşam itibariyle dağıtılacaktır. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu bu tasarı üzerinde bakanlıkların görüşlerine göre revize edilmiş kısmı yeniden ele alacak ve kanunlaştırmak üzere Meclis'e sevk edecektir." src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


VurdumduymazlıkMetro inşaatı çalışmaları nedeniyle Aksaray Namık Kemal Mahallesi Küçüklanga Sokak'taki Çınar Pansiyon ile bitişiğindeki bazı binalar çöktü. Pansiyonun enkazı altında kalan 1 kişi öldü. İstanbul Valisi Erol Çakır, ölü sayısının 2'ye yükselebileceğini söyledi. Metro inşaatında da çökme meydana geldiği öğrenildi

Kurtarma çalışmaları40 kişinin kaldığı pansiyon ile bitişiğindeki bina, dün saat 04.40 sıralarında büyük bir gürültüyle çöktü. Çevredekilerin haber vermesi üzerine itfaiye ekipleri olay yerine gelerek kurtarma çalışmalarına başladı. Pansiyonun ikinci katında kalanlardan yaklaşık 10 kişi, itfaiye ekiplerince yaralı olarak kurtarıldı. Bu kişiler, daha sonra Haseki Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Olay yerine AKUT'un da çağrılmasıyla binanın enkazı altında kalanlara ulaşılmaya çalışıldı.

Hız sınırlamasıKurtarma çalışmaları nedeniyle saat 05.45 ve 05.55'te Sirkeci'den Halkalı'ya hareket edecek 2 banliyö treninin seferi herhangi bir titreşim oluşturmaması için iptal edildi. Olay yerine giden DDY mühendislerinin yaptıkları incelemeler sonucu tren rayları ile olay yeri arasında 250 metre mesafe bulunduğu belirlenerek, 30 kilometre hızı geçmemek şartıyla tren seferlerinin başlatılması kararlaştırıldı.

30 yaralı varOlayla ilgili gazetecilere açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, itfaiye ekiplerinin olay yerine ulaşır ulaşmaz 9 kişiyi merdiven aracıyla enkazdan çıkardığını söyledi. Son olarak bir kişiyi de enkaz içerisinden çıkardıklarını belirten Binanın göçüğün altına doğru meyil ettiğini vurgulayan Yalın, enkazdan kurtarılan kişi sayısının 30'dan fazla olduğunu kaydetti. Sabri Yalın, pansiyonun yanındaki 7 binanın da çökme tehlikesi yaşadığını vurgulayarak, bu nedenle bu binalara destek ayaklar konulduğunu anlattı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Cihan Avcı da, göçük altından çıkarılan yaralıların özellikle kol ve bacaklarında kolonların çökmesi nedeniyle kırıklar ile doku zedelenmeleri olduğunu bildirdi.

Deprem sandılarEnkaz altından hafif yaralı olarak kurtarılan Romanya doğumlu Seyit Hasan, olay sırasında pansiyonun orta katında kaldığını anlatarak, "Gürültü duyduk. Deprem oluyor sandım. Koşmaya başladım. Tavan birden çöktü. Benim şansım varmış, tırmanarak üst kata çıktım. Saat 07.00 sıralarında da bizi oradan çıkardılar" dedi. Hamallık yaptığını ve çöken pansiyonda genellikle çevrede çalışan işçilerin kaldığını ifade eden Hasan, 2-3 hafta önce binada çatlaklar gören pansiyon sahibinin yetkilileri uyardığını, ancak gelen uzmanların kolon ve kirişlerin sağlam olduğunu söylediklerini kaydetti.

Belediyeye suçlamaPansiyonun sahibi Ali Çınar ise, enkazın altında 5'i yabancı 6 kişinin bulunduğunu bildirdi. İstanbul Metrosu inşaatı nedeniyle defalarca belediye yetkilileriyle görüştüğünü anlatan Çınar, ancak gelen mühendislerin binadaki çatlaklara baktıktan sonra "Bunları sıvayın. Bina sağlam" dediklerini kaydetti. Metro inşaatını yürüten şirketin yetkililerini de duyarsız davranmakla suçlayan Çınar, "Bedelini ödeyecekler ama canlar önemli" dedi.

Yaralıların isimleriHaseki Hastanesi'ne kaldırılan ve ayakta tedavi gördükten sonra taburcu edilen yaralıların isimleri şöyle: Sibel Çınar (20), Ayşe Çınar (30), Seda Çınar (1), Murat Çınar (23), Gamze Çınar (3), Emine Çınar (20), Ali Çınar (34), Mehmet Çınar (28), Gülden Ateş (19), Halil İbrahim Ateş (23), Hüseyin Ateş (1) ile İran uyruklu Umut İrani (19), Benzur Mensuri (26), Seyit Hüseyin (19) ve Seyit Hasan (23). Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ise Mehmet, Hatice ve Ayşegül Ateş'in tedavi gördüğü belirtilerek, yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Hasar büyükOlay yerinde incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Erol Çakır, pansiyonun enkazı altındaki 7 kişiden 2'sinin kaybedilme ihtimali olduğunu bildirdi. İstanbul Metrosu'nun kazı ve inşaat çalışmalarının yapıldığı olay bölgesinde 3 bina ve 4 işyeri ile 1 pansiyonda çökme meydana geldiğini anlatan Vali Çakır, bazı binaların da bu olaydan etkilendiğini söyledi. Bölgedeki metro inşaatının tabanında 1 metrelik çamurla kaplı bir bölümün bulunduğunu ifade eden Vali Çakır, "Çökme, oraya doğru hafif şekilde devam ediyor" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliği

SONRAKİ HABER

ADT 16 Ekim'de 'perde' diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...