18 Eylül 2001 21:00

Savaşa karşı platform çağrısı

Adana ve Diyarbakır'daki sendikacılar, ABD'nin kendi çıkarlarıyla uyuşmayan tüm ülkeleri hedef tahtasına koyduğunu ve Türkiye'yi de kendi emelleri doğrultusunda gerçekleşecek vahşete ortak ettiklerini belirttiler.

Paylaş
Savaşa karşı platform çağrısıSinan Araman - İnan Üstün - Mehmet Aslanoğlu Amerika'da binlerce insanın ölümüne neden olan saldırının ardından, ABD'nin olayın faillerini ortaya çıkarmamışken, Ortadoğu ve Arap ülkelerine yönelik misilleme planları yapması tepki topluyor. Kendi çıkarlarıyla uyuşmayan tüm ülkeleri hedef tahtasına koyan ABD, Türkiye tarafından da destekleniyor. ABD'de yaşanan facianın ardından geliştirilen politikanın hegemonik amaçlar taşıdığına vurgu yapan TEKSİF Adana Şube Başkanı Şeref Korur ve Tek Gıda-İş Güneydoğu Anadolu Bölge Temsilcisi Gürsel Diliçıkık, Türkiye'nin masum halkların saldırıya uğraması planlarına alet olmasından yana olmadıklarını söyledi. Olası bir savaşın halklara ve ülkemize büyük yaralar açacağına değinen Korur ve Diliçıkık, Türkiye hükümetinin ülkeyi böyle bir maceraya sürüklenmesine karşı çıktı.

'Masum halklar hedefte'ABD'ye yapılan saldırının bir savaş ilanı olduğunu belirten, TEKSİF Adana Şube Başkanı Şeref Korur, "Bu, bir dünya savaşının başladığının işaretidir. ABD'nin bu olay sonucundaki tutumu da yanlıştır. Kesin suçlulara yönelmiş bir savaşın olması normal, ama kesin suçlu ortaya çıkarılmadan masum insanların ve halkların hedef gösterilmesi doğru değildir" dedi. Türkiye'nin Amerika'nın yanlış tutumlarına alet olmasını kabul etmediğinin altını çizen Korur, savaşın kriz içinde olan Türkiye'yi tamamen yıkıma sürükleyeceğini ifade etti. Kendisine süper güç diyen bir ülkenin bu olayın faillerini ortaya çıkarmak yerine birçok ülkeye savaş ilan etmesinin yanlış olduğunu ve farklı amaçlar güttüğünü belirten Korur, konuşmasını şöyle sürdürdü: "ABD, gerçek suçluları bulup ortaya çıkarmalı ve onları cezalandırmalıdır. Gerçek suçlu ortada olmadan savaş hazırlığı kabul edilemez. Türkiye'nin buna izin vermesi yanlıştır. Ülkemizde, işsizlik, yoksulluk almış başını gidiyor. Bir de ülkeyi savaşa sürükleme politikası yanlıştır. Sivil toplum örgütleri, sendikalar, kitle örgütleri bu anlayışla savaşa karşı çıkmalıdır."

'Savaşa izin verilmemeli'Hem terörün hem de savaşın topluma çok büyük zararlar vereceğini düşündüğü için ABD'nin savaş ilan etmesi şeklindeki tutumuna karşı olduğunu belirten Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Temsilcisi Gürsel Diliçıkık, "Amerika'daki saldırıyı tasvip etmediğimiz gibi ABD'nin Müslüman ülkelere karşı topyekûn başlatmış olduğu bir savaşı da kabullenemeyiz. Bundan masum insanlar zarar görecek. Körfez Savaşı'nın tahribatları hâlâ sürüyor. Patlamamış bombalar çöllerde duruyor daha" dedi. Dünyayı kontrol altında tutan, üstün teknolojiye sahip bir ülkeye yönelik böylesi bir saldırıyı inandırıcı bulmadığına işaret eden Diliçıkık, dünyayı kontrol altında tutan, üstün teknolojiye sahip ABD'nin böyle bir saldırıyı önleyememesinin ve çaresiz kalmasının düşündürücü olduğunu vurguladı. Bu olay sonrası ABD'nin ortaya koyduğu senoryaların ürkütücü olduğunu söyleyen Diliçıkık, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir savaşın acısını Körfez Savaşı'nda ciddi bir şekilde yaşadık. Milyarlarca dolarlık bir faturası çıktı bu savaşın Türkiye'ye. ABD bu savaşın sonucunda Türkiye'ye harhangi bir yardım da yapmadı. Şimdi de ABD ortada kesin bir şey olmamasına rağmen suçlu ilan edip diğer ülkelere yöneliyor. Usame Bin Ladin bahane edilerek bütün Arap ülkelerine saldırılmasına ve Türkiye'nin buna izin vermesine razı değiliz. Ladin'i yaratan ve zamanında kendi çıkarları doğrultusunda kullanan da ABD değil miydi? ABD'nin şimdi milliyetçi, ırkçı bir politika geliştirmesi ürkütücüdür. ABD bu olayı Ortadoğu'da hegemonyasını güçlendirmek için kullanıyor. Sonuç olarak savaşla, şiddetle hiçbir sorun çözülemez. ABD'nin Türkiye'ye Arap ülkeleriyle karşı karşıya getirmesine karşıyız. Türkiye buna izin vermemeli."
ÖNCEKİ HABER

DİSK: Başka bir Türkiye mümkün

SONRAKİ HABER

Demiryollarını Allah'a havale ettiler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...