18 Eylül 2001 21:00

DİSK: Başka bir Türkiye mümkün

Hazırlıklar çerçevesinde Adana'da yapılacak toplantılara katılan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, işsizliğe ve yoksuluğa karşı harekete geçme çağrısı yaparak, "Başka bir Türkiye mümkündür" dedi.

Paylaş
DİSK: Başka bir Türkiye mümkünDİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Başka bir Türkiye mümkündür. Onu biz yaratacağız" dedi. Çelebi, DİSK'in işsizliğe ve yoksulluğa karşı sonbaharda yapacağı eylemlere hazırlıklar çerçevesinde dün Adana'daydı. Ülkeyi yıkıma götüren politikalara karşı Emek Programı'nı savunan Çelebi, "Artık harekete geçme zamanı, susmayalım" dedi.DİSK Genel Merkez yöneticileri, şube yöneticilerinin de katılımıyla dün Adana'da bir basın toplantısı düzenlediler. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Genel Sekreter Murat Tokmak, TİS Daire Başkanı Nuri Toprak, Adana Bölge Temsilcisi, DİSK/Tekstil'in Mensa, Bossa, Teksa şube yöneticileri, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Ziya Yılmaz ile birçok işçinin katıldığı basın toplantısında sık sık "İnadına sendika, inadına DİSK", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları atıldı.

Uzun yürüyüş DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "uzun bir yürüyüşe başladıklarını, bu yürüyüşün işsizlerle, sendikasızlarla bütünleşme ve başka bir Türkiye yaratma yürüyüşü olduğunu" söyledi. Adana'da 3 günlük bir program başlattıklarını bildiren Çelebi, şube yöneticileri, temsilciler ve işçilerle toplantılar yapacaklarını kaydetti. Üyesi oldukları Uluslararası Hür İşçi Sendikaları Konfederasyonu ICFTU'nun 9 Kasım tarihini, tüm dünyada küreselleşmenin olumsuz sonuçlarına karşı mücadele günü olarak ilan ettiğini hatırlatan Çelebi, yapacakları etkinlikler kapsamında bugünü de eylemle karşılayacaklarını belirtti.

Savaşa karşı barış! Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan saldırıya da değinen Çelebi, Amerikan İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun hayatını kaybedenler arasında çok sayıda otel, lokanta çalışanı ve temizlik, bakım-onarım işçisi ile itfaye emekçisinin de bulunduğunu bildirdiğini aktardı. Binlerce insanın hayatını kaybettiği bu saldırıyı kınadıklarını belirten Süleyman Çelebi, ancak Bosna, Kosova, Filistin ve Irak'a yönelik saldırıları da kınadıklarını ifade etti. ABD'nin savaş ilanının yanlış olduğunu söyleyen Çelebi, "Savaştan hiç kimseye hayır gelmez. Savaşa karşı barış mücadelesini dünyadaki sınıf kardeşlerimizle yükseltmeliyiz" dedi.

'Krizin sorumlusu değiliz'Cumhuriyet tarihinin en derin krizin yaşandığını ve bedelinin işçilere ödetildiğini söyleyen Çelebi, yılbaşından bu yana işsizler ordusunun sayısının 1 milyonu aştığını belirterek, "Fabrikalar kapanma noktasında. Türk Lirası dünyanın en değersiz parası. Ekonomi gittikçe daralıyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı artıyor. Cebimizdeki son paralar da zamlar ve vergiler yoluyla alınıyor. Öte yandan birileri paradan para kazanmaya devam ediyor, yurtdışına para kaçırıyor ve krizi fırsat olarak kullanıp zenginliğine zenginlik katıyor" diye konuştu.

İşsizlik ve yoksullukİşsizliğin ve yoksulluğun uygulanan politikalardan kaynaklandığını ifade eden DİSK Genel Başkanı, 'enflasyonla mücadele programı' adı altında işçi ve emekçi ücretlerinin düşürüldüğünü kaydetti. Enflasyonun yüzde 45 olarak gerçekleştiğini anımsatan Çelebi, ücretlerdeki artışların ise yüzde 25 ile sınırlandırıldığını hatırlattı. Uygulanan programın kasım ve şubat krizleri ile iflas ettiğini belirten Çelebi, şöyle devam etti: "Dolar bir gecede yüzde 80 değer kazandı. Halk yarı yarıya fakirleşti. Ardından 'Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı' adı altında yeni bir politika yürürlüğe sokuldu. Bu program zaten küçülmeyi, işsizliği, açlığı, yoksulluğu hedefliyor. Ücretler daha düşürülüyor, sosyal harcamalar kısıtlanıyor, fiyatlar artıyor, vergiler yükseliyor. Yani bizleri daha çok yoksulluk ve işsizlik bekliyor."

Harekete geçme zamanı! Ülkeyi yıkıma götüren politikalara karşı çözümün Emek Programı'nda olduğunu belirten Çelebi, kayıtdışı ekonomi küçülmeden, herkesten kazancına göre vergi alınmadan, borçlar yeniden takvimlendirilmeden, kısa vadeli mali hareketler kontrol altına alınmadan, uzun vadeli istihdam ve üretim planlaması yapılmadan sorunlara çözüm bulunmayacağını vurguladı. Süleyman Çelebi, "Bu yüzden diyoruz ki; artık harekete geçme vakti geldi! Susmamalıyız. Haklarımıza sahip çıkarken alternatif önerimizi de ortaya koymalıyız. Unutmayalım ki başka bir Türkiye mümkündür! Ve onu biz yaratacağız! Haklarımızı korumak, işsizliğe ve yoksulluğa dur demek, kendi politikalarımızı gündeme taşımak için yürüyüşe hazır olmalıyız! Bu uzun bir yürüyüştür. Bu yürüyüş halkla buluşma yürüyüşüdür. Bu yürüyüş işsizlerle, sendikasızlarla bütünleşme yürüyüşüdür. Bu yürüyüş başka bir Türkiye yaratma yürüyüşüdür" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yelekçi'ye mesleki ceza

SONRAKİ HABER

Savaşa karşı platform çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...