18 Eylül 2001 21:00

Tüzel: 'OHAL kalkmadan

   demokratikleşme olmaz'

Paylaş
Tüzel: 'OHAL kalkmadan
    ratikleşme olmaz'Emeğin Partisi (EMEP) Tunceli İl Örgütü 'Yolsuzluğa ve yoksuluğa hayır' şenliği düzenledi. OHAL Valiliği izin vermediği için Tunceli Kapalı Spor Salonu'nda yapılamayan şenlik Gündoğanlar Düğün Salonu'nda yapıldı. Şenlikte konuşma yapan EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Anayasa'da yapılmak istenen değişikliklere dikkat çekti ve "OHAL uygulaması devam ettikçe, Kürt emekçileri üzerindeki baskı ve asimilasyon devam ettikçe, anadilde eğitim hakkı engellendikçe demokratikleşmeden söz etmek mümkün değildir" dedi. Tüzel, EMEP'in emperyalist savaşa, 'hayır' dediğini de belirterek, Türkiye emekçilerine el ele mücadele çağrısı yaptı.

'Mücadelemizi engelleyemezler'Tunceli Kapalı Spor Salonu'nda yapılması planlanan şenlik, Tunceli Valiliği'nin keyfi ve yasakçı tutumu nedeniyle Gündoğanlar Düğün Salon'unda yapılmak zorunda kaldı. EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner, Şair-Yazar Tevfik Taş, Yazar Bülent Hobara, Şair Sennur Sezer ve Yazar Adnan Özyalçıner'in de katıldığı şenliğe yaklaşık 1000 emekçi katıldı. Açılış konuşmasını yapan EMEP Tunceli İl Başkanı Salih Gündoğan, savaş çığırtkanlığının yapıldığını, işsizliğin, yoksulluğun ve açlığın insanlara dayatıldığını belirtti. Şenliğin Kapalı Spor Salonu'nda yapılmasına izin verilmediğini hatırlatan Gündoğan, adalet, kardeşlik, dayanışma, özgürlük ve demokrasi için mücadele edenlerin küçük salona hapsedilmeye çalışıldığını dikkat çekti. "Bilmelidirler ki mücadelenin önünde hiçbir güç engel olamayacaktır" diyen Gündoğan, Tunceli Valiliği'nin tutumunu kınadı.

OHAL'le olmaz EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ülkenin gerçek sahiplerinin işçiler, köylüler, emekçiler ve ezilen halklar olduğuna vurgu yaparak, "Yakın zamanda 2. Munzur Festivali'nde de bugün olduğu gibi Valilik birçok engelleme çalışmaları içerisine girdi. Başarılamayınca başta partimiz olmak üzere birçok devrimci ve ilericiye gözaltı furyası başlattılar" dedi. Bu tip saldırıların sık sık olduğunu anımsatan Tüzel, OHAL uygulamasının halen devam ettiğini ve her dört ayda bir MGK'nın toplanıp OHAL'i uzattığını söyledi. Genel Başkan Tüzel, OHAL uygulamaları ile yöre halkının demokratik istemlerinin bastırılmaya çalışıldığını belirtti. Anayasa değişikliğine de değinen Levent Tüzel, "OHAL uygulaması devam ettikçe, Kürt emekçileri üzerindeki baskı ve asimilasyon devam ettikçe, anadilde eğitim hakkı engellendikçe demokratikleşmeden söz etmek mümkün değildir" dedi.

Çözüm emekçilerdedirTürkiye'nin demokratikleşmesinin anahtarının emekçilerde olduğuna vurgu yapan Tüzel, "Çözüm emekçilerdedir. Halkların kardeşliğindedir. Çözüm eşit haklar içerisinde özgürce yaşamaktan geçer. Türkiye'nin bağımsızlığından emperyalizme karşı mücadeleden geçer" dedi. 11 Eylül'de ABD'ye yapılan saldırının ardından geliştirilen savaş planlarını hatırlatan Tüzel, basının savaş tamtamlığı yaptığını da belirtti. Tüzel, ABD ve diğer emperyalist güçler tarafından Ortadoğu'da çıkarılmak istenen savaşta ezilen hakların bir çıkarı olmadığını kaydetti. Tüzel, EMEP'in ABD ve onun çevresindeki emperyalist güçlere karşı 'savaşa hayır' dediğini belirterek, Türkiye emekçilerine el ele mücadele çağrısı yaptı. Tüzel'in konuşmasından sonra bir dia gösterimi yapıldı. Şenlik, şiir dinletisi ve Haluk Levent'in verdiği konserle sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliğine müdahale

SONRAKİ HABER

Durmuş Danıştay'a takıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...