18 Eylül 2001 21:00

Almanya'dan temkinli tavır

Almanya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, NATO Şartı'nın 5. maddesinin Almanya'yı bağlamadığı açık olarak dile getirildi. Açıklamada ayrıca, Almanya'nın müdahale kararını kendi başına vereceği ifade edildi.

Paylaş
Almanya'dan temkinli tavırABD yönetimi, New York ve Washington'daki saldırıları gerekçe göstererek Afganistan'a saldırılar düzenleme hazırlıkları yaparken, Avrupa Birliği'nin en büyük güçlerinden Almanya savaşa temkinli yaklaşıyor. Diplomatik düzeyde yapılan açıklamalarda, "Teröre karşı ABD'nin yanındayız" denirken, Almanya sıcak savaş planları yapılmaya başlandığında tavrını değiştirdi. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü NATO tarafından 5. maddenin devreye konulması üzerine Federal Hükümet tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, kararın "savunmaya" ya da "kolektif savunma"ya yönelik olduğu belirtilerek, "savunma amaçlı" fiillerin Alman Anayasası'nın 115. maddesinin (a) bendinde yer aldığı, ayrıca yine Anayasa'nın 80. maddesinde tarif edilen "gerginlik durumu"nun şu anda var olmadığı, kararın Almanya'yı bağlamadığı açıkça ifade edildi. Hükümet açıklamasında ayrıca, 5. maddenin NATO üyesi bir ülkeye saldırının dışarıdan yapılmasını öngördüğü, ABD'deki olayların bunu tam olarak karşılamadığı kaydedilerek, Almanya'nın sürece nasıl ve hangi yardımlarla katılacağının NATO Konseyi tarafından alınan kararla değil, kendisinin belirleyeceği ifade edildi. Böylece ABD tarafından bütün NATO ülkelerinin savaşa çekilmesine mesafe kondu. Almanya tarafından yapılan açıklamada ayrıca, NATO Anlaşması'nda, saldırıyı gerçekleştirenlere karşı acil askeri operasyon düzenlenmesini de içermediği ifade edildi.

Somut delil yokAlmanya, yurtdışına asker gönderilmesine Anayasa gereğince Federal Parlamento'nun onay vermesi gerektiğini hatırlatarak, düzenlenecek bir operasyona "hemen katılmayacağı" ima etti.Federal Hükümet tarafından yapılan açıklamada ayrıca, ABD'de meydana gelen olayların sorumlusunun kim olduğu konusunda kesin bir netliğin bulunmadığı da vurgulanarak, "Bundan dolayı da NATO somut eylemlere sokulamaz" dendi.Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping de daha önce yaptığı açıklamada, paniğe gerek olmadığını söyleyerek Almanya'nın savaşa katılmayacağının uyarısında bulunmuştu.

Pazarlık süreci başladıDaha önce Fransa'nın da ABD tarafından yapılması muhtemel olan askeri operasyona karşı çıkması ile birlikte AB'nin çıkarları gereği ABD'ye seyirci kalmayacağı görünüyor. ABD'deki olaylardan sonra dün ilk kez Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD'ye gittiler. ABD Başkanı George W, Bush ile görüşecek Avrupalı liderler, ülkelerinin politikalarını ve çekincelerini anlatacaklar. Yolculuk öncesinde basına açıklama yapan Joschka Fischer, "Angajman uzun süreye yayılabilir" diyerek, yapılacak askeri bir operasyonun askeri, politik ve kültürel boyutlarını iyi hesaplanması gerektiğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Antalya'yı fareler bastı

SONRAKİ HABER

Acı çikolata, acı ilaç

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...