17 Eylül 2001 21:00

Antalya'yı fareler bastı

Turizm patlaması haberleri ve eğlence merkezleri ile sıkça gündeme gelen Antalya'nın kenar mahallelerinde büyük bir dram yaşanıyor. Sayılarında büyük artış görülen lağım fareleri, ölümcül hastalıkları yayıyor.

Paylaş
Antalya'yı fareler bastıAntalya'nın kenar mahallelerinde son zamanlarda sayılarında büyük artışlar gözlenen fareler, hastalıklara ve ölümlere yol açabilecek düzeye erişti. Güzeloluk Mahallesi'nde farelerden bulaşan weil (leptospirozis) hastalığına yakalanan Osman Kaleli (30) öldü, Recep Coşkun ise devlet hastanesinde 16 gün süren tedaviden sonra iyileşebildi. Bölgedeki bazı mahalle muhtarları, ölen ve hastalanan sayısının bilinenden çok daha fazla olduğunu söylüyor.Antalya İl Sağlık Müdür Vekili Hüseyin Gül, bu hastalıktan ötürü son zamanlarda ölüm olayı meydana geldiğini doğruladı ancak, hastaların isimlerini vermekten kaçındı. Hüseyin Gül, weil hastalığının baş ağrısı, şiddetli kırıklık, kusma, kas ağrısı gibi şikâyetlerle belirti verdiğini kaydederek, bazı hastalarda menenjit, döküntü, sarılık, böbrek yetmezliği, deride kanama bulguları ortaya çıkabildiğini bildirdi. Gül, hastalıktan ölüm oranının düşük olmakla birlikte böbrek yetmezliği olan kişilerde ve yaşlılarda ölüm görülebileceğini anlattı.

Kolaylıkla bulaşıyorGül, "Hastalık, sıçan ve diğer kemiricilerin idrarından kirlenen nehir, göl ve sulama suları ve bu yolla mikrobu alan vahşi ve evcil hayvanların idrarları ile özellikle sıyrık deri ve yaranın teması ve bu suların kirlettiği gıdaların alınmasıyla bulaşabiliyor" dedi. Hüseyin Gül, hastalık konusunda mahalle sakinlerini bilgilendirmek için bölgedeki sağlık ocağı hekimleri ile hemşirelerin sokak sokak dolaşatığını da sözlerine ekledi.Farelerin sera ve bahçelerden yayıldığı iddialarına karşılık, Tarım İl Müdür Yardımcısı Sefer Aydın da, tarım müdürlüğünün hububat ekili alanlarda kemiricilerle mücadele ettiğini, hububat alanlarındaki tarla fareleriyle sebzecilik yapılan bahçelerdeki farelerin birbirinden farklı olduğunu vurguladı. Aydın, "Sözü edilen mahallelerdeki fareler lağım faresi türünden. Bu farelerle belediyelerin mücadele etmesi gerekiyor" dedi.

Fareye bastı, hastalandıGüzeloluk Mahallesi Muhtarı Cafer Özen, mahallede farelerin çoğalması için uygun ortam bulunduğuna dikkati çekerek, buna karşın belediyelerin gereken mücadeleyi yapmadığından yakındı. Cafer Özen, diğer mahallelerde de bu farelerden hastalık kapanlar olduğunu duyduğunu da söyledi. Weil hastalığı yüzünden devlet hastanesinde 16 gün süreyle tedavi gören Recep Coşkun, bahçede çalışırken yanlışlıkla fare ölüsüne bastığı için hastalık kaptığını anlatarak, tedaviden sonra iyileştiğini ama haftada 1 kez sağlık ocağına giderek, tahlil amacıyla kan verdiğini belirtti.

Belediye zehir vermiyorMuratpaşa Belediyesi Çevre Sağlığı Müdürü Cavit Tetik, büyükşehir belediyesi ile imzalanan protokol gereği, fare zehirinin büyükşehir belediyesince temin edileceğini, uygulamayı ise Muratpaşa Belediyesi'nin yapacağını belirterek, çeşitli kereler talep etmelerine rağmen büyükşehir belediyesinden fare zehiri alamadıklarını belirtti. Tetik, "Daha önce 56 mahallede bu mücadele yapıldı, birkaç yıl rahat ettik ama fareler yeniden çoğaldı. Bu mahalleler fareler için besin kaynaklarıyla dolu" diye konuştu.

Büyükşehir bekliyorBüyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Yolcu ise, konuyu duyduğunu, bu konuda il sağlık müdürlüğünün belediyelere birer yazı göndereceği bilgisini aldıklarını ama henüz böyle bir yazının kendilerine ulaşmadığını kaydetti. Yolcu, "sağlık müdürlüğünden bize yazı geldiğinde kemiricilerle mücadeleye başlayacağız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İşyerleri örgütlenmeli

SONRAKİ HABER

Almanya'dan temkinli tavır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa