17 Eylül 2001 21:00

İşyerleri örgütlenmeli

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na uyum sürecini 'biçimsel' olarak nitelendiren KESK üyesi kamu emekçileri, temel hedeflerinin "toplu görüşmenin toplusözleşmeye çevrilmesi" olduğunu söylediler.

Paylaş
İşyerleri örgütlenmeliMuzaffer ÖzkurtKamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nın Meclis'ten geçmesiyle birlikte "biçimsel" uyum sürecine giren KESK, tüzüğünü de yasaya göre değiştirdi. Tüzük değişikliğiyle yeni bir mücadele dönemine girdiğini ilan eden KESK, hedefini "toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek ve grev hakkının kazanılması" olarak belirledi. Önceki gün İstanbul'da yapılan 1. Olağanüstü Genel Kurul'a katılarak tüzük değişikliğine onay veren KESK delegeleri, "biçimsel" olarak tanımladıkları bu değişikliklerin ardından işyerlerinde örgütlenme çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söylediler. Delegeler, KESK'in önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi, tüm işkollarında yetkinin alınması ve baskıların aşılması için işyerlerinde örgütlenmenin kaçınılmaz olduğuna dikkat çektiler. Toplu görüşmenin toplusözleşmeye çevrilebilmesinin "fiili ve meşru mücadelesinin devam etmesi" ile mümkün olabileceğini vurgulayan delegeler, 'sahte sendika yasa tasarısı' olarak anılan yasanın Meclis'ten geçmesi sırasında yapılan hatalardan ders çıkarılması gerektiğini ifade ettiler.

İşyeri esas olmalıEnerji Yapı Yol-Sen Ankara 1 No'lu Şube Başkanı Sefa Koçoğlu, KESK'in yeni bir döneme girdiğini belirterek, en başta toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek için mücadele edileceğini ifade ederek, "KESK bunu işyerlerinde örgütlenerek başaracaktır" dedi. Sahte Sendika Yasası'na karşı verilen mücadeledeki başarısızlıktan ders çıkartılması gerektiğini belirten Koçoğlu, "KESK, sınıfın iradesine bağlı kalmalı ve işyerlerini emeğin kalesine çevirmelidir; bunu yapmadan hedeflerini gerçekleştiremez" diye konuştu. Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi yöneticilerinden Fevzi Arık ise KESK'in işyerlerinde örgütlenme kararının kamu emekçilerinin sendikal hareketinin başladığı 1990'lı yıllardan bu yana sürdüğünü belirterek, "Bugün işyerlerindeki örgütlülüğün üzerine düşmemiz gerekiyor; hedeflerin gerçekleşmesi buradan geçiyor. Bu birikim KESK'te var" dedi.

Fiili ve meşru mücadeleKESK'in bugüne kadar sürdürdüğü fiili ve meşru eylemlerle yasal sınırlamaları da aşacağını söyleyen SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli ise toplu görüşmeye işyerlerinde tartışarak gidilmesi gerektiğini belirtti. Beydilli, şunları söyledi: "Taleplerimiz kabul edilmediğinde fiilen grev hakkını kullanıp toplu görüşmeyi toplusözleşmeye çevirmek temel hedef olmalı. Bunun yanında ülkemizde emekçiler aleyhine gelişen durumlara karşı diğer emek örgütleriyle ortak hareket edilmelidir."KESK GYK Üyesi ve Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur, toplu görüşmenin "sokak toplusözleşmeleri" haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Bu dönemin, grev hakkının fiilen hayata geçirilmesi gereken bir dönem olduğunu anlatan Baytemur, bunun da KESK'in örgütlülüğünün işyerlerinden sokaklara akan bir örgütlülük haline getirilmesiyle mümkün olabileceğini dile getirdi.

KESK başarmak zorundaKESK için yeni bir mücadelenin başladığını belirten Tarım Gıda-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Altınkaynak, KESK'in devlet güdümlü sendikalara karşı da mücadele verdiğini hatırlatarak, devletin Kamu-Sen'i güçlendirme çabasına işare etti. Altınkaynak, "Onların tüzük kurultayına tüm partiler destek verdi. Bunun yanında Yaşar Okuyan'ın katılıp desteklemesi de oldukça dikkat çekicidir. Son derece ciddiye alınması gereken bir süreçteyiz. Bunun için bütün işkollarında mutlak temsiliyeti almak zorundadır. KESK tabanı da bunun için çalışmak zorundadır" dedi.

Eksikler varTüm Bel-Sen Genel Sekreteri Veli Baydur, yasalara uyum sürecinde eksiklikler yaşandığını söyledi. Tartışmaların tüzükle sınırlı kaldığını ve bunun zaman kaybına yol açtığını dile getiren Veli Baydur, "Örgütlenme çalışmasının yerini tüzük tartışmaları aldı. 4 aydır işyerlerine yönelik bir çalışma başlatılmadı" dedi. KESK'in içinde yer alan grupçu tavırların terk edilmesi gerektiğini ifade eden Baydur, "dağınık davranılması halinde" yasanın aşılamayacağına işaret etti.
ÖNCEKİ HABER

Üreticiler mitingin yasaklanmasına

SONRAKİ HABER

Antalya'yı fareler bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...