17 Eylül 2001 21:00

Üreticiler mitingin yasaklanmasına

   tepkili

Paylaş
Üreticiler mitingin yasaklanmasına tepkiliVural NasuhbeyoğluEmeğin Partisi Malatya İl Örgütü'nün 14 Eylül'de Akçadağ'da yapacağı "Yoksulluğa, işsizliğe ve açlığa karşı mücadele" mitinginin Akçadağ Kaymakamlığı tarafından sudan sebeplerle yasaklanmasını Malatyalı üreticiler tepki ile karşıladı. Akçadağ Ziraat Odası önünde Doğrudan Gelir Desteği paralarını almak için bekleyen üreticiler, uygulanan tarım politikalarından memnun olmadıklarını, yasaklanan mitingde bu durumu bir kez daha dile getirmek niyetinde olduklarında vurguladılar. Sırada bekleyen üretici Hüseyin Yücel bu durumu şöyle özetledi: "Çiftçiler çok zor durumda. Hayatımızdan memnun değiliz. Gübre ve ilaç çok pahalı. Miting olsaydı sesimizi duyuracaktık."Kayısı üreticisi Köse Şimşek ise, ürettikleri kayısının ürün bedelinin çok ucuz olmasına rağmen karşılığında gübrenin alınamayacak kadar phalı hale geldiğini belirtti. Tüccar ve tefeciler işin kaymağını yerken çiftçilerin borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiğine değinen Şimşek, bir çoğunun icralık olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı: Yapılacak mitingde taleplerimizi anlatacaktık. Onun için mitingin yasaklanmasını kınıyorum."

Yasak dayanışmaya...Miting üreticilerin haklarını aramaları açısından önemli olduğunu, yasaklanmasının nedeninin de üreticilerin bir araya gelmesini ve dayanışmasını önlemek olduğunu ifade eden İbrahim Çubuk, dönüm başına verilen 10 milyon lira ile insanlar susturulmak istendiğini ama bu paranının üreticilerini ayakta kalmasını sağlamasının mümkün olmadığını söyledi. Mahmut Karaköse ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Hani devlet nerede? Bir litre mazot alıp tarlamızı süremiyoruz. 1 kg patik (kuru kayısı) bir bardak çay ediyor. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Köylü olarak yaralarımız derin. Tarımımızı bitiren IMF'ye de DB'ye de karşıyız. Memura ve işçiye sahip çıkanların bize de destek olmasını istiyoruz. 20 yıldır sigortalıyım. Hasta olmama rağmen tedavi yaptıramıyorum. Yatırdığım sigortanın karşılığını alamıyorum. Doğacak çocuklar bile borçlu doğuyor. Bugün bir çocuğun okula yazdırılması için en az 100 milyon liraya ihtiyaç var. Miting bizi bir araya getirecekti. Yasaklanmasını kınıyorum."

'Başka çaremiz yok'Malatya'da 4-5 tüccarın kayısı fiyatını istediği gibi belirlediğini söyleyen Hüseyin Ayhan, yapılacak mitinge katılmayı düşündüğünü çünkü artık üreticinin bir araya gelmesinden başka çaresi olmadığını düşündüğünü belirtiyor. Kayısı üreticisi Vahap Keser ise, "Şeker ve tütün yasalarıyla pancarımız ve tütünümüz elimizden alındı. İki sene önce 2 milyon liraya sattığımız kayısı bugün 400-500 bin lira civarında. Mitingin olmasını çok istiyordum. Böylece halk bilinçlenirdi. Bir araya gelip dayanışma içinde olursak hakkımızı söke söke alırız" dedi.
ÖNCEKİ HABER

OHAL'de ihale vurgunu

SONRAKİ HABER

İşyerleri örgütlenmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...