17 Eylül 2001 21:00

Meclis ABD'ye biat etti

Bir ilki gerçekleştiren Meclis, dünyadaki sayısız meclisin tarihinde ilk kez başka bir ülkede ölenler için saygı duruşunda bulundu.

Paylaş
Meclis ABD'ye biat ettiMeclis, olağanüstü toplantısına, ABD'deki saldırıda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başladı. Böylece, 30 Haziran'da IMF yasalarıyla kapanan Meclis, açılışını da ABD gündemiyle yapmış oldu.TBMM Başkanı Ömer İzgi, kendilerine yönelecek tepkileri hafifletmek için, saygı duruşunun önce bir süre önce hayatını kaybeden DYP Elazığ Milletvekili Ali Rıza Septioğlu anısına olduğu, ardından da ABD'de ölenler için olduğu duyurusunu yaptı. Saygı duruşunun ardından bir konuşma yapan İzgi, ABD'yi Türkiye'nin "dostu ve müttefiki" olarak nitelendirerek, ABD'nin, "insanlık tarihinin en ağır terör saldırısına" maruz kaldığını söyledi. İzgi, terörizme verilecek mücadelede ülkeler arasında ciddi ve yapıcı bir işbirliğinin yanı sıra devamlılığın esas alınması gerektiğini savundu.

İşbirliğinde kararlılarSaldırıyı gerçekleştirenleri, "hasta ruhlu caniler" şeklinde nitelendiren Meclis Başkanı, son olayın dünyanın terörizme karşı ortak tavır almasının zorunlu olduğunu ortaya koyduğunu da anlattı. İzgi, "Bir başka anlatımla bundan böyle, uygar dünya ülkeleri olarak çabalarımızı, deneyimlerimizi, kaynaklarımızı, kararlılıkla bu ortak düşmanın tümüyle ortadan kaldırılmasına yöneltmemiz ve bu gerçeği unutmamamız gerekmektedir" diye konuştu. TBMM'nin tüm üyeleri adına Amerikan halkının büyük acısını yürekten paylaştığını bildiren İzgi, konuşmasını, başsağlığı dileğinde bulunarak tamamladı.Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, NATO Şartı'nın 5. maddenin kapsamının genişletilerek terörün de eklendiğini belirtip, NATO'nun aldığı kararların bütün üye ülkeler tarafından mutlaka uygulanması gerekmediğini aktardı. Ülkeler arasında eşgüdüm öneren Cem, Türkiye'nin esenliğine zarar verecek olaylardan dikkatle kaçınmak gerektiğini söyledi. Cem'in ardından gruplar adına 10'ar dakika ABD'deki saldırı konusunda konuşmalar yapıldı. Tüm konuşmacılar, "terörle mücadele" konusunda ortaklaştırılmasını, başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkelerle işbirliği yapılmasını savundular.DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen ise saldırının hemen ardından Ecevit'in, "saldırının ne kadar kolay, savunmanın ise güç olduğunu gösterdiği" şeklindeki sözlerini kullandı. ABD'ye saldırının, dünyada yeni stratejik ve güvenlik politikaları geliştirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkardığını öne süren Tümen, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini, yeni dönemde Türkiye'nin rolünün artacağını iddia etti. Tümen, Özal'ın Körfez Savaşı sırasında "bir koyup beş alacağız" tezini aratmayarak, "Türkiye için yeni fırsatlar ve avantajlar doğacaktır" görüşünü savundu. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Abdullah Gül de terörizme karşı ortak mücadeleden söz etti. Türkiye'nin yıllarca terörden çektiğini, ancak mücadelesinde müttefikleri tarafından yalnız bırakıldığını savunan Gül, "terörle mücadelede tüm güçlerin birleşmesini ama bunun bir güç gösterisine dönüşmemesi gerektiğini" söyledi. Hiçbir ülkenin, savaş ve sınır ötesi operasyonlara gözü kapalı ve açık destek vermediğini belirten Gül, "Türkiye, körü körüne 'evet' dememeli. Hükümetin, istemediği işlere bulaşmaması için Meclis'i sürekli olarak bilgilendirmeli" dedi.

MHP'den idam önerisiMHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise dünya ülkelerine, "tüm terör suçlarının insanlık suçu olarak kabul edilmesi ve idamla cezalandırılmasını" önerdi. "Müslüman Türkiye'nin AB'ye girişinin kolaylaştırılmasını, Türkiye'nin bunu talep etmesini" isteyen Şandır, Devlet Bahçeli'nin 11 Eylül'ün "Terörle mücadele ve terör kurbanlarını anma günü" önerisini Genel Kurul'da yineledi. ANAP Grubu adına konuşan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kamran İnan da, saldırının amacının ABD'yi tahrik ederek dünya dengelerini değiştirmek olduğunu savundu.
ÖNCEKİ HABER

İlle de onlar gibi olmak

SONRAKİ HABER

OHAL'de ihale vurgunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...