17 Eylül 2001 21:00

Vurmaya hazırlanıyorlar

Amerikan savaş gemisi USS Vincennes ile destroyeri USS Curtis Wilbur, Japonya'dan ayrıldı. Gemilerin nereye gittiği açıklanmadı.

Paylaş
Vurmaya hazırlanıyorlarAfganistan ve Irak gibi muhtemel hedeflere yönelik terörist saldırının hazırlıkları sürüyor. Amerikan savaş gemisi USS Vincennes ile destroyeri USS Curtis Wilbur, Japonya'dan ayrıldı. ABD 7. Filosu sözcülerinden Chuck Bell, gemilerin dün sabah başkent Tokyo'nun 45 kilometre güneybatısındaki Yokosuka'daki üslerinden ayrıldıklarını söyledi.Yokosuka'daki USS Cowpens adlı savaş gemisi üç gün önce üsten ayrılmıştı. USS Kitty Hawk adlı uçak gemisinin de cuma günü Japonya'dan ayrılması bekleniyor.

Bangladeş'ten talepABD'nin, Bangladeş'ten hava sahasını, havaalanlarını ve limanlarını kendi güçlerine açmasını istediği bildirildi. Bangladeş'te yayımlanan Daily Star gazetesinin haberine göre, ABD'nin Dakka büyükelçisi, önceki gün geçici hükümetin lideri Latifur Rahman'dan, Afganistan'a düzenlenebilecek saldırı için, ülkesinin hava sahasını, havaalanlarını ve limanlarını ABD'ye açması talebinde bulundu.

Sınır önlemleriABD'nin isteklerini kabul ettiğini ilan eden Pakistan ise, Afganistan sınırında önlemler almaya başladı. Torkham'daki sınır muhafızı Faruk Şah, 1.2 milyon Afgan mültecinin yaşadığı kamplarda güvenlik önlemlerinin artırılması amacıyla Afganistan sınırına ek kuvvet gönderilmeye başlandığını söyledi. Şah, ülkeye girmek isteyen yüzlerce Afgan mültecinin engellendiğini, gıda hariç tüm malların Afganistan'a girişinin durdurulduğunu bildirdi. Afgan mültecilerin kampların dışına çıkmaları da yasaklandı. Pakistan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, ordunun alarma geçirildiğini duyurdu. ABD, Pakistan'dan, Afganistan sınırının kapatılmasını, Afganistan'a yönelik olası bir saldırı için Pakistan hava sahası ve topraklarının kullanılmasını ve karşılıklı istihbarat sağlanmasını talep etmişti.Çin de, mülteci göçünü engellemek için Pakistan ile olan sınırını kapattı.

Taliban savunmadaTaliban güçlerinin ise, tüm saldırı operasyonlarını durdurarak, savunma pozisyonuna geçtikleri bildirildi. Taliban karşıtı Kuzey İttifakı'nın İnterfaks'a verdiği bilgiye göre, hava kuvvetleri ve hava savunma sistemini yüksek dereceli alarma geçiren Taliban'ın saldırı ve nakliye uçakları ile hava savunma güçlerinin önemli bölümünün, Tacikistan-Afganistan sınırına 100-150 kilometre mesafede bir hat üzerinde bulundukları ifade edildi.

Görüşme sürüyorAfganistan'daki Taliban yönetimini Osama Bin Ladin'i teslim etmeye iknaya çalışan üst düzey Pakistan heyetinin, bu ülkedeki ziyaretini bir gün daha uzattığı bildirildi. Pakistan cuntasının lideri Pervez Müşerref'in sözcüsü Raşid Kureşi, dün yaptığı açıklamada "Daha önceden heyetin bugün geri döneceğini düşünüyorduk, ancak şimdi ziyaretlerini bir gün daha uzatacakları görünüyor" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Berbat bir günün ardından

SONRAKİ HABER

Kârlar savaşa endekslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...