16 Eylül 2001 21:00

ABD uçakları

   İngiltere'yi de vuracak mı!

Paylaş
ABD uçakları İngiltere'yi de vuracak mı!ABD'deki saldırıların sorumlusu olduğu gerekçesiyle hedefe konan Osama bin Laden'in, İngiltere'deki Barclays bankasında yüklü bir hesabı olduğu bildirildi. FBI, bu paranın New York ve Washington'daki saldırıların finansmanında kullunıldığını düşünüyor. İngiliz Sunday Times gazetesinin elde ettiği belgeler, hesabın Bin Laden'in İngiltere'deki "operasyonlarını yürüttüğü" iddia edilen bir kişi tarafından denetlendiğini gösteriyor.Yani belgelere göre, Bin Laden'in İngiltere'de bir sorumlusu da var. Bu durumda İngiltere, Bin Laden'e veya "teröre" destek veren, yataklık eden ülkelere statüsüne giriyor! ABD yönetimi tarafındanh verilen "bilgiler" ışığında hazırlanan ve "vurulacak-vurulması muhtemel" ülkeleri gösteren haritalarda İngiltere'nin neden hedef değil müttefik konumunda gösterildiği merak ediliyor!Bin Laden'in bizzat İngiltere'ye "atadığı" söylenen Halid el Fawwaz, bir yardım kuruluşunda çalışıyor. Ancak FBI incelemelerine göre, Fawwaz, mali konuların yanı sıra Bin Laden'in "Amerikan vatandaşlarının öldürülmesini" söylediği fetvaların yayınlanmasıyla da ilgileniyor. "ABD vatandaşlarının nerede mümkünse öldürülmesini" söyleyen son Bin Laden fetvası, saldırıların arkasında bu kişinin olduğuna dair kanıt olarak gösterilmişti.

'Yardım' örgütüFetvanın Bin Laden tarafından Sudan'dan faks yoluyla gönderildiği ileri sürülüyor. Fawwaz'ın ayrıca 1998'de ABD'nin Nairobi elçiliğinin bombalanması ile de ilişkisi olduğu iddia ediliyor. Bu saldırıda 220 kişi ölmüştü.Barclays belgelerine göre, söz konusu hesap, "Danışma ve Reformasyon Koimtesi" adlı yardım örgütü adına açılmış. İmza yetkisi de Fawwaz'a ait. Fawwaz'ın, Barclaycard adlı kredi kartı ile, Huddersfield isimli şirketten yüzlerce sterlinlik kırtasiye malzemesi aldığı saptandı. Bu malzemenin "fetvanın çoğaltılmasında kullanıldığı" savunuluyor.Fawwaz'ın cep telefon kayıtları da, onun sık sık Sudan, Yemen, S. Arabistan ve BAE ile görüştüğünü gösteriyor. Fawwaz'ın ayrıca New York ve Washington ile de görüşmeleri var. Fawwaz, şimdi İngiltere'de tutulduğu cezaevinde ABD'ye iadesi ile ilgili yasal sürecin başlamasını bekliyor.

Avrupa borsalarıBu arada FBI, Avrupa'daki yatırımcıların yardımıyla, Bin Laden'in, Avrupa'da borsadan kazandığı parayla faaliyetleri finanse edip etmediğini sorguluyor. Casusluk örgütü, Bin Laden'in adamlarının, Almanya'nın Münih kentinde borsada bazı hisseleri satarak, finans sağlamış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. FBI, Bin Laden'in adamlarının, belli miktarda hisseleri önce satın alıp, sonra hemen satarak, fiyatların düşmesini sağladığı ve sonra tekrar aynı hisseleri daha ucuza alarak büyük kârlar sağladığı iddiasını araştırıyor. Bu kârın, Amerikan bankalarında tutuluyor olabileceği de belirtiliyor. Benzer iki hafta önce İtalya, Fransa ve İsviçre'de de yapılmış olabileceği de araştırılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Alibeyköy'ün kondularında...

SONRAKİ HABER

Cargill felaket tohumu ekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa