15 Eylül 2001 21:00

Cenazeye polis saldırısı

Ölüm orucunda yaşamını yitiren Ümüş Şahingöz'ün cenazesi, polis tarafından kaçırıldı. Polis, cenazeye müdahale ederek, 23 kişiyi gözaltına aldı.

Paylaş
Cenazeye polis saldırısıÖlüm orucu eyleminin 330. gününde yaşamını yitiren Ümüş Şahingöz'ün cenazesine polis saldırdı. Panzerlerle tazyikli suyun sıkıldığı saldırıda yirmi üç kişi gözaltına alındı, birçok kişi de yaralandı. Şahingöz'ün cenazesi, Küçükarmutlu'daki evden bir grup tarafından alındı. Yapılan anma töreninin ardından cenaze, grup tarafından Küçükarmutlu meydanına götürülmek istendi. Grup cenazeyi Adli Tıp Kurumu'na götürecek olan ambulansa bindirirken polis saldırdı.Polisin gözyaşartıcı bomba ve panzerlerle gerçekleştirdiği saldırıda 23 kişi gözaltına alındı, çok sayıda kişi de yaralandı. Şahingöz'ün cenazesi ise polisler tarafından kaçırılarak Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı. Polis saldırısı sonrasında Küçükarmutlu'da uzun süre gerginlik yaşandı. Polis, panzerler eşliğinde ara sokaklara girdi. Polisin müdahalesine karşı koymak için kurulan barikatlar, panzerlerle su sıkılarak ve gaz bombalarıyla dağıtıldı. Eylemciler ise polisin müdahalesine taş atarak karşılık verdiler. Küçükarmutlu'daki iki evde ölüm orucunu sürdüren eylemciler, saldırı sonrasında yaptıkları açıklamalarda, eylemlerine müdahale edilmesinden endişe duyduklarını, herhangi bir müdahale durumunda ise kendilerini yakacaklarını belirttiler. Açıklamanın ardından, bazı eylemciler evlere giden sokak başlarına barikatlar kurarak, lastikler yaktılar. Ancak, polis yine barikatları dağıttı.Öte yandan Küçükarmutlu'da incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Almanya Avukat İnsiyatifi'nden 5 kişilik heyet, dün sabah saatlerinde Küçükarmutlu girişinde gözaltına alındı. Heyet ile birlikte bir tercüman ve rehberin de gözaltına alındığı öğrenildi. Heyet öğleden sonra serbest bırakılırken, tercüman ve rehberin hala gözaltında olduğu bildirildi.

Akşam ikinci saldırıSarıyer Küçük Armutlu Mahallesi'ne öğle saatlerinde yapılan saldırının ardından, akşam saatlerinde polis yeniden operasyon düzenledi. Panzerlerle yapılan operasyonda, kurulan barikatlar dağıtıldı. Operasyon sırasında gaz bombası atıldı ve insanların üzerinde biber gazı kullanıldı. Bölgede bulunan ve gazeteciler de gazdan olumsuz etkilendi. Ayrıca Özcan adlı bir kişinin de, panzerin arkasından sürüklenerek yaralandığı ve hastaneye kaldırıldı.Küçük Armutlu'nun etrafını tamamen abluka altına alan polis, toplu taşıma araçları dahil bölgeye hiçbir aracın girişine izin vermedi. Ölüm orucunun sürdürüldüğü G-13 sokaktaki Şenay Hanoğlu'nun evinin yakınlarına ise, hiçkimse yaklaştırılmadı. Polis, saat 21.00 sıralarında bölgedeki ablukayı kaldırdı, çevik kuvvet otobüsleri ile ambulansların mahalleyi terk ettiği gözlendi.Halen, Hanoğlu'na ait evde 11 erkek ölüm orucunda bulunuyor. Ölüm orucundaki 5 kadının ise başka bir eve götürüldüğü belirtiliyor. Akşam yapılan operasyon sırasında, ölüm orucu sürdürülen diğer iki ev boşaltılarak, evde bulunanlar Hanoğlu'nun evine getirildi.Öte yandan, İHD Cezaevi Komisyonu'ndan bir heyet de, evdekilerin durumunu incelemek için bölgeye geldi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Berlin'de onbinler yürüdüAlmanya'nın başkenti Berlin'de devlet tarafından ABD ile dayanışma amacıyla yapılan etkinlik barış gösterisine dönüştü. "Terörün iktidarına hayır" sloganıyla tarihi Brandenburg Kapısı'nda yapılan ve Almanya'nın çok sayıda tanınmış şahsiyetinin katıldığı törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Johannes Rau, "teröre karşı bütün halkların birleşmesini" istedi.Başbakan Gerhard Schröder'in yanı sıra, parlamentoda grubu bulunan bütün partilerin yönetici ve milletvekillerini katıldığı önceki günkü gösteri sırasında halk tarafından taşınan pankartlarda, "Barış" ve "Teröre karşı misillemeye hayır!" pankartları yoğunlukla taşındı. 200 bin kişinin katıldığı gösteri sırasında, polis yoğun güvenlik önlemleri alırken, gösterinin yapıldığı alanın üstündeki hava sahası uçuşlara kapatıldı. Alman halkının ABD'nin başını çektiği emperyalist güçler tarafından yeniden dünyanın savaş ortamına çekilmesine karşı sergilediği bu tutum, aynı gün Köln'de yapılan gösteride de dikkat çekti. Gösteriye katılan 30 binden fazla insan, ABD'deki halkın acılarını paylaşırken, askeri saldırılara karşı çıktı.Öte yandan, kiliseler tarafından cuma günü Düsseldorf'da ortaklaşa düzenlenen ayinde, İslam dininin terörün sorumlusu olarak ilan edilmemesi istendi.Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 57'si, ABD'nin saldırılara askeri bir cevap vermesini doğru buluyor. Yüzde 39 ise buna kesin olarak karşı çıkıyor. Yine aynı araştırmada, halkın yüzde 57'sinin, Alman ordusunun NATO şemsiyesi altında savaşa katılmasını onaylamadığı görülüyor.
ÖNCEKİ HABER

Bush'tan orduya 'hazır ol' emri

SONRAKİ HABER

'Ne güzeldir yollarda olmak'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa