14 Eylül 2001 21:00

Albayraklar'a 3 gün ek gözaltı

İstanbul DGM'nin talimatıyla, İstanbul Organize Suçlar ile Mali Şube Müdürlüğü'nce Albayraklar Şirketler Grubu'na yönelik, başlatılan soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor.

Paylaş
Albayraklar'a 3 gün ek gözaltı İstanbul DGM'nin talimatıyla, İstanbul Organize Suçlar ile Mali Şube Müdürlüğü'nce Albayraklar Şirketler Grubu'na yönelik, başlatılan soruşturma çok yönlü olarak devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Albayraklar'a verilen metro, ulaşım ve inşaat konularındaki ihalelere ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında önceki gün gözaltanı alınan Albayraklar AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak ile kardeşleri ve akrabalarının da aralarında bulunduğu 13 şirket yöneticisinin "sanık" konumunda olduğu, diğer 14 kişinin ise sadece bilgisine başvurulmak üzere gözaltında tutuldukları öğrenildi. Öte yandan gözaltındakilerin sorgusu için, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcılığı'ndan 3 gün ek gözaltı süresi alındı. Sanıkların sorgularının tamamlanması halinde pazar günü İstanbul DGM'ye sevk edilecek, sorgunun tamamlanamaması halinde ise yeniden ek süre alınabilecek. Bu arada, Mustafa Albayrak ve beraberindekilerin sorgusunun, Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'nde sürdürüldüğü Albayraklar ve diğer şirketlerden ele geçirilen evrak, doküman, belge, bilgisayar kayıtlarının ise Mali Şube Müdürlüğü'nde incelendiği bildirildi.

Ak Parti savunduAKP Grup Başkanı Bülent Arınç, Albayraklar Operasyonu'nun arkasında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın siyaseten linç edilmek istenmesinin yattığını öne sürdü. Arınç, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, hukukdışına çıkılarak bir operasyon düzenlendiğini söyledi ve "Yaptığınız yanlıştır, ayağınızı denk alın, sizin kiminle telefonlarda konuştuğunuzu, kiminle birlikte olduğunuzu ve oturup hesaplar yaptığınızı, bu hareketlerinizle kimlere rant sağladığınızı çok iyi biliyoruz. Sayın İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir ve İstanbul DGM Başsavcısı Aykut Cengiz Engin... Bütün bunlar takibimiz altındadır ve hükümet içerisinde bir ismi de özellikle telafuz etmeliyim; Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Geçerken gördük, her şey çok güzel'Bergama Ovacık köyü civarında siyanür liçi yöntemiyle altın çıkaran eski adıyla Eurogold yeni adı Normandy şirketi, madenin kaderini belirleyecek olan Danıştay'daki duruşma öncesi, kamuoyunu ve mahkemeyi etkileyebilme telaşında. Şirket, bu çerçevede, 11 Eylül'de İstanbul'da düzenlenen 9. Balkan Cevher Hazırlama Kongresi'ne katılan 5 yabancı 'bilim adamı'nı tesislerine getirip kısa bir bilgilendirmenin ardından basın mensuplarına madeni aklayıcı açıklamalar yaptırdı. Yabancı bilim adamlarına bir saat içinde birtakım bilgileri aktaran ve tesisleri gezdiren şirket yetkilileri, aynı süre kısıtlamasını, "bilim adamlarının Efes'i gezip, uçaklarına yetişecekleri" gerekçesiyle basın için de getirdi. Bilim adamlarıyla gazetecilerin görüşmelerini yarım saatle sınırlayan şirket yetkilileri, bu sürenin de yarısını kendi bildik tezlerini sıralamakla geçirdiler. Ovacık köyü yakınlarındaki maden işletmesindeki tesislerde yapılan basın toplantısı öncesi konuşan şirketin yönetim kurulu üyesi Orhan Güçkan, madenin ülke ekonomisi için yararlı olduğunu, kullanılacak siyanürün çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyeceğini iddia etti. Madenin şu an tam kapasiteyle çalıştığını söyleyen Orhan Güçkan, günde 10 kilo altın ve 10 kilo gümüş çıkarıp, bugüne kadar 3 milyon dolarlık satış yaptıklarını anlattı. Mahkemenin madenin çalışmaması yönünde verdiği kararlar konusundaki bir soru üzerine, mahkemeye saygılı olduklarını ileri süren Güçkan, "Mahkeme madenin faaliyetlerini durdurursa kaybeden Türkiye olur" iddiasında bulundu. Daha sonra 11 Eylül tarihinde İstanbul'da yapılan 9. Balkan Cevher Hazırlama Kongresi'ne katılan 5 yabancı bilim adamı ile birlikte, Bergama'daki madenin insan ve çevre sağlığına zarar vermeyeceği yönünde basın toplantısı yapan şirket yönecilerine, İTÜ Maden Fakültesi Cevher Hazırlama Anabilim Dalı Dekanı Prof. Dr. Güven Önal da katıldı.

Bir saatte bilimsel bilgi!..Amerikalı ve Rus Bilim adamlarından oluşan grup, bir saatlik gezilerinin ardından kendilerine gösterildiği kadarıyla tesislerin modern olduğunu söylerlerken, bu süre içinde hangi bilimsel yöntemler sonucu madendeki siyanürün zararsız olduğu kanısını edindiklerini açıklayamadılar. Bilim adamları, köylülerle yaşanan sorunlardan haberlerinin olmadığını, zaten çok kısa bir süre tesisleri görebildiklerini söylediler. Normandy yetkilileri, basın açıklamasının ardından bilim adamlarını "Konuklarımızın zamanları çok kısıtlı. Daha yemek yedirip, Efes'i gezdireceğiz" diyerek gazetecilerden kaçırdılar.
ÖNCEKİ HABER

Armutlu'da bir ölüm daha

SONRAKİ HABER

Teröristler, patlamalar ve korkular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...