14 Eylül 2001 21:00

Avrupa'dan ilk itirazlar

Avrupa Birliği'nin iki büyük ülkesi, Almanya ve Fransa, ABD'li yetkililerin yaptığı 'savaş durumu' tarifine açıkça muhalefet etti.

Paylaş
Avrupa'dan ilk itirazlarFransa ve Almanya liderleri, ABD'nin saldırılara "öfkeli bir yanıt" vermemesini istedi. Fransa Başbakanı Lionel Jospin, ABD'nin, vereceği yanıtta "sorumlu" davranması gerektiğini söyledi. Savunma Bakanı Alain Richard da ABD'li liderlerin saldırgan ifadelerine karşı çıkarak, New York ve Washington saldırılarının "savaş fiili oluşturmadığını" ifade etti. Jospin, "Terörizmi güçlü bir şekilde kınamalı ve savaşmalıyız. Ancak Batı ile, içinde doslarımızın da bulunduğu İslam dünyası arasında bir savaş fikrine kaptırmamalıyız" dedi. Jospin'in açıklamaları, ülke içindeki 6 milyon Müslümanı memnun etmekten çok, hararetli bir şekilde tartışılan savaş planları konusunda ABD ile yaşanan uzlaşmazlığa dair uyarı amacı taşıyor.

'Savaş başka bir şey'Fransa Savunma Bakanı Richard'ın demeçleri de geçtiğimiz çarşamba günü NATO üyelerinin belirlediği "saldırılara yanıt" profilinin dışına çıkıyor. Richard, "Bunun özel bir ağırlığı olan bir terörist saldırı olduğunu düşünüyorum. Böyle bir saldırı ile ABD demokrasisi açıkça tehlikeye atılmıştır. Ancak savaş bambaşka birşey" dedi. Sağlık Bakanı Bernard Kouchner ise, daha da sert bir tutum sergileyerek saldırıları, "ABD'nin bir dizi hatasının sonucu" olarak niteledi. Kouchner "Amerimka'nın asıl hatası, Afganistan ve Pakistan'da Taliban'ı eğitmek oldu. Şimdi oluşturulan 'kötü' teröristlere karşı, 'onurlu' ulusların bulunduğu şeklindeki konsensus, gerçekçi değil" diye konuştu. Fransa, ABD'nin son saldırılar ile daha da üzerinde ısrar etmeye başladığı Ulusal füze Savunma Sistemi'ne en çok karşı çıkan Avrupa ülkesi konumunda.

Scharping: Savaş yok Benzer görüşler, Başbakan Gerhard Schröder tarafından olmasa da Alman bakanlar tarafından da dile getirildi. Alman Savunma Bakanı Rudolf Scharping, "Umarım sakinliğimizi korururuz ve bir alarm durumundan söz etmeyiz. Bir savaşla karşı karşıya değiliz" dedi. Bir Alman televizyonuna konuşan Scharpihg, "Uygun yanıtın ne olduğu sorunu ile karşı karşıyayız. İntikam ve cezalandırma anlamında değil, uluslararası terörizme mücadele edip onu yenebilmek için" diye devam etti.
ÖNCEKİ HABER

Manşetler savaşı kükrerken

SONRAKİ HABER

Sermayeye savaş dopingi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...