13 Eylül 2001 21:00

Öcalan ifade verdi

Hakkında verilen idam cezası Yargıtay'ca onanan Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki cezaevinde alınan talimat ifadesi, 101 sanık ile birlikte idam istemiyle yargılandığı Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi.

Paylaş
Öcalan ifade verdiAnkara 2 No'lu DGM tarafından hakkında verilen idam cezası Yargıtay'ca onanan Abdullah Öcalan'ın İmralı Adası'ndaki cezaevinde alınan talimat ifadesi, 101 sanık ile birlikte idam istemiyle yargılandığı Ankara 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. Davanın dünkü duruşmasına, sanıklardan gelen olmazken, Öcalan'ın avukatı Hatice Korkut ile 2 sanık avukatı hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hikmet Uyar, sanık Mehmet Fehmi Oral'ın İstanbul Fatih 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, Abdullah Öcalan'ın da İmralı Adası'ndaki cezaevinde, Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi'nce alınan talimat ifadelerinin mahkemeye geldiğini bildirdi. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Öcalan, Mudanya Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Cengiz Topel Dündar tarafından, Cumhuriyet Savcısı Süleyman Bağrıyanık ile avukatları Hatice Korkut ve Aysel Tuğrul'un da hazır bulunduğu sırada alınan talimat ifadesinde, İmralı Adası'nda yapılan duruşmalarda yaptığı savunmalarını tekrarladığını söyledi. 12 Eylül 1980'den önce PKK örgütünün kurucusu ve yöneticisi olduğunu ifade eden Öcalan, "Fakat örgüt, o sırada PKK olarak bilinmiyordu. Apocular, UKO'cular olarak biliniyordu" dedi. O dönemde PKK örgütünün propaganda ve teorik faaliyetlerini yönettiğini belirten Öcalan, ifadesinde özetle şunları kaydetti:"Direkt olarak kimseyi öldürmedim, kimseden herhangi bir gasp yapmadım, faili belli olmayan şekilde adam öldürmeye katılmadım. Suç tarihinde, örgütün, anayasal düzeni silahla yıkıp yerine başka bir sistem kurmak gibi bir amacı yoktu. Sadece teorik değerlendirmeler yapıyorduk. Bölücülük suçlamasını kabul etmiyorum. Benim üzerime atılan suçların planlamasından da, yapılmasından da haberim olmadı. Benim onaylamadığım pek çok eylem yapıldı. Suç tarihinden önce Apocular ve UKO'cular olarak teorik ve propaganda anlamında eylemlerim oldu. Örgütle de çatışmaya girdim. Çünkü benim teorik düşünceme göre öngördüğüm hususları örgüt gerçekleştirmedi."

'Haberim olmadı'Dava konusu eylemlerden hiçbirisine katılmadığını söyleyen Öcalan, "Fakat örgütü kurup yöneticisi olduğum için bunlarda olan sorumluluğumu kabul ediyorum. Ben, 'Söz konusu eylemleri yapın' diye bir şey söylemedim, fakat benim adıma eylemler yapılmış. Benim sorumluluğum, objektif bir sorumluluktur" dedi. Öcalan, ifadesinde, kendisinin birey olarak bir şiddete başvurmadığını ve bire bir eyleminin olmadığını belirtti. Öcalan, şöyle devam etti: "Benim bu konuda örgütle çatışmam da oldu. Çünkü ben meşru savunma hakkının doğru kullanılmasını söylememe rağmen, bazı elemanların, köyleri basıp çocukları öldürdükleri oldu. Bunları kabul etmem mümkün değil. Yapılan silahlı soygun ve öldürmeleri de azmettirmem mümkün değil. 1979 yılından sonra yurtdışında idim ve yapılan eylemlerden haberim olmadı." Öcalan, talimat ifadesine ilaveten, klasör halinde 676 sayfalık savunma dilekçelerini de mahkemeye sundu. Mahkeme Başkanı Uyar, sanıklar Kesire Yıldırım (Öcalan), Yılmaz Sümer, Mehmet Milli, Ayhan Atilla, Numan Uçar, Baki Uludağ, Murat Karayılan ve Necip Işık'ın gıyabi tutukluluk hallerinin devamına ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesine karar verildiğini açıklayarak, duruşmayı erteledi. İddianamede, Abdullah Öcalan ve eşi Kesire Yıldırım (Öcalan) ile örgütün üst düzey sorumluları Cemil Bayık ve Murat Karayılan'ın da aralarında bulunduğu 101 kişinin, idam cezasına mahkûm edilmeleri isteniyor.
ÖNCEKİ HABER

5. Madde ihaneti

SONRAKİ HABER

Çöp evde silahlı çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...