12 Eylül 2001 21:00

İşsizlik en büyük dert

Malatya'nın Yeşiltepe semti sakinlerinin büyük bir bölümü geçici işlerde çalışıyorlar. Ekonomik krizle birlikte artan işsizlik ve yoksulluk onları derinden etkilemiş.

Paylaş
İşsizlik en büyük dertDerya Karaçobanİşsizlik ve yoksulluğun açıkça görüldüğü yerlerden biri de Malatya. Malatya'nın Yeşiltepe semti sakinlerinin büyük bir bölümü geçici işlerde çalıştıkları için son ekonomik krizle birlikte durumlarının daha da kötü olduğunu söylüyorlar. Hamallık ve kayısı bahçelerindeki günlük işlerin yanı sıra, dokuma fabrikaları ile kayısı fabrikalarında çalışanlar oturuyor Yeşiltepe semtinde. Yeşiltepe'deki Duman Ailesi de kalıcı bir işleri olmadıklarından yakınıyorlar.

Sosyal güvence yokBaba Hüseyin Duman hammallık yapıyor. 16 yaşındaki Emrah Duman ise ilköğretimi bitirdikten sonra sanayi sitesinde çalışmaya başlamış. Anne Leyla Duman ise iş olursa kayısı fabrikasında gidiyor. Ailenin küçük çocuğu Alper'in sakat olarak dünyaya gelmesi ve tedavisi için yaşamış oldukları sıkıntılar Duman Ailesi'ni perişan etmiş. Hüseyin Duman küçük oğlu Alper'in rahatsızlığından dolayı yaptıkları masraflar yüzünden ekonomik anlamda çöktüklerini anlatıyor. Herhangi bir sosyal güvencelerinin olmadığını söyleyen Hüseyin Duman, Alper'in tedavisi için yedi kez Ankara'ya gittiklerini, ancak tedavinin halen devam ettiğini belirtiyor ve 60 milyon kira verdiklerini söyleyerek bu şartlarda geçinmelerinin mümkün olmadığını anlatıyor. Eşinin bahar ayına kadar dokumada çalıştığını ancak, krizden dolayı işten çıkarılan binlerce işçinin arasına katıldığını söyleyen Hüseyin Duman, "800 milyon senetli borcum var. 35 yaşındayım ve hamallıktan aldığım para günlük olarak üç dört milyonu geçmiyor. Önceleri durumumuz kötüydü ama, krizden sonra iyice perişan olduk" diyor.

Mitinge katılacakKendisiyle aynı durumda olan iş arkadaşlarıyla aralarında iş almadan dolayı rekabetin olduğunu söyleyen Duman, dağınık olmalarından dolayı haklarının sürekli gasp edildiğini belirtiyor. Emeğin Partisi'nin yarın Akçadağ'da düzenleyeceği "Zamlara, Yoksulluğa ve Açlığa Dur Diyelim" mitingine katılacaklarını çünkü bu mitingin kendileri gibi emeğiyle geçinenlerin hakkını araması için en iyi fırsat olduğunu anlatıyor.

Çıraklık okuluDuman Ailesi'nin bir diğer oğlu olan Emrah ise, Malatya Sanayi Sitesinde çalışıyor. Emrah, yedi yaşından beri sürekli çeşitli işlerde çalışmış. İlköğretimini geçtiğimiz yıl tamamlayan Emrah bir yıldır sanayi sitesi motor bölümünde haftalık on milyona çalışıyor. Bir yıldır çıraklık okuluna haftanın bir gününü ayırıyor. Bu yıl ortaöğretime başlaması gereken Emrah eğer imkânları elvermiş olsaydı meslek lisesi motor bölümünde öğrenim görmek istediğini söylüyor. Çalıştığı için bir doktor veya öğretmen olmayı hiç düşünemediğini söylereken biraz da üzgün. İşyerlerinde akşama kadar resmen süründüğünü ancak hakkını alamadığını söylüyor."Sabahın yedisinden akşamın geç saatlerine kadar araba altlarındaki civataları, parçaları söküyoruz" diyerek üzerinde çocukluğunu yaşayamamanın burukluğunu taşıdığını belirtiyor. Kardeşinin de bu yıl çırak olarak işe başladığını belirterek, seneye sanayide devamlı işçi olarak çalışacağını anlatıyor. Sanayi sitesinde çalışan çıraklara haftalık 5-10 milyon arası verildiğini söyleyen Emrah'ın şimdi tek umudu çıraklık okulları. Ancak, çıraklık okuluna devam ederlerse kendilerine iş olanağı olabileceği düşüncesinde.
ÖNCEKİ HABER

'Saldırı ABD kaynaklı olabilir'

SONRAKİ HABER

Emek Platformu harekete geçmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...