12 Eylül 2001 21:00

'Saldırı ABD kaynaklı olabilir'

Emekli büyükelçi Sanberk: "Bu kadar önemli hedefe ulaşabilen bir terör olayının ancak ABD kaynaklı olabileceğini düşünüyorum.

Paylaş
'Saldırı ABD kaynaklı olabilir'Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) Direktörü ve emekli büyükelçi Özdem Sanberk, "Bu kadar önemli hedefe ulaşabilen bir terör olayının ancak ABD kaynaklı olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Oklahoma örneğiSanberk, ABD'deki saldırıları "şu veya bu örgüte mal etmenin yanlış olacağını" vurgulayarak, şunları söyledi: "Şu anda elde hiçbir delil yok. Saldırıyı şu ya da bu örgüte mal etmek yanlış olur. Oklahoma olayı güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu olayın insan avına dönüşmesi, birtakım kişilerin ve dini grupların hedef gösterilmesi çok yanlış olur. Bugün Taliban yönetimi Afganistan'a tamamen hakim. Bu saldırıyı eğer Usame Bin Ladin'in gerçekleştirdiği yönünde bir delil elde edilirse, Taliban bu şahsı hemen verir. Çünkü Taliban yönetimi bunun yükünü taşıyamaz."

Türkiye sıkıntı çekebilirSanberk, ABD'nin "terörist ülkeler" listesinde yer alanların büyük bir kısmının Türkiye'nin komşusu olduğuna da dikkat çekerek, "Bu olayla ilgili ABD iyi değerlendirme yapmalı. Aksi takdirde olası bir misillemede Türkiye çok büyük sıkıntılar çekebilir" dedi.Dünyanın en büyük istihbarat örgütüne sahip olmasına rağmen ABD'nin haber alma örgütlerinin olayda yetersiz kaldığına da işaret eden Sanberk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olay şunu gösterdi ki, istihbaratın en önemli kaynağı insandır. Teknolojik istihbarat, insan istihbaratının önüne geçemiyor. Buralara bu kadar para harcandı. ABD içinde bir organizasyon kurulmuş. Birtakım şebekeler ortaya çıkmış. Bunlar planlarını yapmışlar. Aynı anda uçakları kaçırmışlar. Muazzam bir planlama. Bu saldırıyı ancak sofistike bir teşkilat yapabilir. Ayrıca, hadisenin gösterdiği elemanlara bakmak suretiyle, bu kadar önemli hedefe ulaşabilen bir terör olayının ancak ABD kaynaklı olabileceğini düşünüyorum."
ÖNCEKİ HABER

Kraldan çok kralcı

SONRAKİ HABER

İşsizlik en büyük dert

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...