12 Eylül 2001 21:00

Perde için hazırlıklar sürüyor

Ankara Sanat Tiyatrosu'nun "Ayrılık" isimli oyununu Behiç Ak kaleme almıştı

Paylaş
Perde için hazırlıklar sürüyorMustafa KaraEkim ayında başlayan yeni tiyatro sezonu için, ödenekli tiyatroların yanı sıra özel tiyatrolar da hazırlıklarını yoğunlaştırdı. Repertuvarlarını belirleyen özel tiyatrolar, bu yıl da Nâzım Hikmet'ten Shakespeare'e ünlü yazarların yanı sıra, kendi ürettikleri oyunlarla da tiyatroseverlerin karşısında olacaklar. Yeni sezonda "perde" demeye hazırlanan Tiyatro Boğaziçi, Düşün Sahnesi, Tiyatro Kare, Tiyatro Ayna ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nun önümüzdeki aylardaki programları şöyle:

Tiyatro BoğaziçiTiyatro Boğaziçi, önümüzdeki sezon üç oyun sahnelemeyi planlıyor. Grubun geçen sezon sahnelediği "Yeni Bir Hayat İçin" ilk olarak 20 Eylül Perşembe günü Burç Bahçe'de sergilenecek. Oyun, geçen yıl Cüneyt Yalaz'a "Afife Jale Ödülleri"nde en iyi komedi oyuncusu dalında aday olmasını sağlamıştı. Yalaz'ın rol aldığı oyunun kurgu ve rejisi de Cüneyt Yalaz ile Uluç Esen'e ait. Oyunda, sıkıntılı bir orta sınıf üyesi olan Selim Özben'in yaşgününde 35 yıllık hayatının muhasebesini yapması ve hayata yeniden başlama çabaları anlatılıyor.Tiyatro Boğaziçi'nin diğer bir oyunu da "Galip Sokaklara Talip" adlı dans müzik gösterisi. Kurgusunu Ömer F. Kurhan'ın yaptığı gösterinin, rejisi Sevilay Saral ve Cüneyt Yalaz'a ait. Sözsüz olan oyun canlı müzikle sahneleniyor ve 25 civarında oyuncu ve müzisyen rol alıyor. "Galip Sokaklara Talip", ekim ayından itibaren izlenebilecek. Tiyatro Boğaziçi, daha uzun vadede ise William Shakespeare'nin "Hamlet"ini sahneye koymaya hazırlanıyor. Araştırma ve deneme safhasındaki oyunun 2002 Nisanı'nda sahnelenmesi planlanıyor.

Düşün SahnesiDüşün Sahnesi, geçen sezon oynadığı "Sessizlik" ve "Bir Çift Sözümüz Var Aşka Dair" adlı oyunları bu sezonda da sahnelemeyi sürdürecek. "Sessizlik" adlı oyun, dört kadın oyununun kolajından oluşuyor. Mahmut Gökgöz'ün yönettiği oyunda, Yeşim Ceren Bozoğlu ve Süreyya Güzel rol alıyorlar. Nâzım Hikmet'in "Bir Çift Sözümüz Var Aşka Dair" adlı oyununu Mahmut Gökgöz yönetiyor. Oyunda Mümtaz Sevinç rol alıyor. Düşün Sahnesi, ayrıca, Yılmaz Onay'ın yazdığı ve yönettiği yeni bir oyun hazırlığı içinde. "Sanatçının Ölümü" adlı bu yeni oyun ile birlikte Düşün Sahnesi, toplam üç oyunla tiyatroseverlerle buluşması sürdürecek.

Ankara Sanat TiyatrosuAnkara Sanat Tiyatrosu (AST), ekim ayı boyunca Dario Fo'nun "Ödenmeyecek Ödemiyoruz" adlı oyunu ile Avrupa turnesinde olacak. Levent Ülgen'in yönettiği oyun, turne kapsamında ilk olarak Cenevre'de sahnelenecek. AST, 5 Ekim'de gerçekleşecek gösterimin ardından Berlin, Amsterdam ve Rotterdam'daki festivallere de katılacak.Oyunun sahnelenmesine, turne dönüşünde Ankara'da devam edilecek. Dekorunu Hakan Dündar'ın hazırladığı oyunda, Hakan Güven, Fulya Koçak, Murat Demirbaş, Özlem Evren, Meltem Gülenç ve Ferhat Büküş rol alıyorlar. Oyunda, semtin süpermarketinden alışveriş yaparken, fiyatların sürekli zamlanması karşısında eyleme karar veren varoş kadınlarının, ödemeleri eski fiyattan yapmalarıyla başlayan bir öykü anlatılıyor.AST'ın geçen sezon gösterilen Behiç Ak'ın "Ayrılık" oyunu bu sezon da seyirciyle beraberliğini sürdürecek. Altan Gördüm'ün yönettiği "Ayrılık"ın dekorları, Feti Köse'ye ait. Vahide Gördüm ve Levent Ülgen'in rol aldığı oyunda, ayrılmış bir çiftin yeniden bir araya geldiklerinde eski yaşamlarını tartışmaları konu ediliyor. AST ayrıca Slawomir Mrozeck'in yazdığı, Levent Ülgen'in yönettiği "Tango" adlı oyunu da kasım ayında sahneleyecek.

Tiyatro KareGeçen sezon "Neyzen Tevfik" adlı oyunu sahneleyen Tiyatro Kare, bu sezon da bu oyunla 4 Kasım'da perde diyecek. Tiyatro Kare'nin yeni oyunu ise, 11 Ekim'de perde diyecek olan "Polisin Müşterileri" adlı 5 kişilik komedi. Nedim Saban, Ayşe Kökçü, Kerem Atabeyoğlu, Deniz Oral ve Hakan Akın'ın rol aldığı oyunu, Burak Sergen yönetiyor. Tuncer Cücenoğlu'nun yazdığı "Neyzen Tevfik" adlı oyunu Işıl Kasapoğlu yönetiyor ve Burak Sergen oynuyor.

Tiyatro AynaTiyatro Ayna ise, Bertolt Brecht'in "Cesaret Ana" adlı oyununu, ilk sahnelenişinden 60 yıl sonra, bambaşka bir versiyonla sahneye taşıyacak. Brecht'in, tam 11 kez değiştirdiği ve her seferinde neredeyse yeniden yazdığı "Cesaret Ana", aynı zamanda "epik tiyatro" kuramının uygulanmasında özgün bir model oluşturuyor. Tiyatro Ayna, geçtiğimiz sezon "Mustafa Kemal İle Bir Gün (Latife)" adlı oyunu sahneye koymuştu.
ÖNCEKİ HABER

F tipinde yasa işlemiyor

SONRAKİ HABER

Kraldan çok kralcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...