12 Eylül 2001 21:00

F tipinde yasa işlemiyor

Müebbet hapisle hükümlü Adem Kepeneklioğlu, firar ettiği gerekçesiyle TCK'nın 299. maddesi uyarınca 3 yıl hücre cezasına çarptırıldı.

Paylaş
F tipinde yasa işlemiyorJülide Kalıç - Ahmet ErginTekirdağ F Tipi Cezaevi'nde TİKB davasından hükümlü bulunan Adem Kepeneklioğlu'na, 1988 yılında Kırşehir Cezaevi'nden firar ettiği, 1993 yılında da Bayrampaşa Cezaevi'nden firar girişiminde bulunduğu gerekçesiyle 3 yıl süreyle kesintisiz hücre cezası verilmesinin yasadışı olduğu ortaya çıktı.Kepeneklioğlu, firar ve firar girişiminde bulunduğu için TCK'nın 299. maddesi uyarınca yargılandı ve hüküm giydi. Tekirdağ F Tipi Cezaevi İdaresi de Kepeneklioğlu'nun bu cezasının infaz edilmesi için, 3 yıl süreyle kesintisiz hücrede kalmasını kararlaştırdı. TCK'nın 299. maddesi, hükümlünün cezaevinden firar etmesi durumunda uygulanacak ceza hükümlerini içeriyor. Yasaya göre, kişi müebbet ağır hapis hükümlüsü ise bir yıl boyunca geceli gündüzlü bir hücrede yalnız başına bırakılıyor. Ancak, Adem Kepeneklioğlu'nun yargılandığı TCK'nın 299. maddesinin Şartlı Salıverme Yasası kapsamında olduğu belirlendi. Adem Kepeneklioğlu, 1988 yılında firar ettiği gerekçesiyle 2 yıl, 1993 yılında da firar girişiminde bulunduğu gerekçesiyle 1 yıl hücre cezası almıştı. Kepeneklioğlu'nun cezasının infazı Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde 11 Mayıs 2001 tarihinde başlatıldı. Kepeneklioğlu, 3 yıl hücre cezası verilmesine neden olan TCK'nın 299. maddesinin Şartlı Salıverme Yasası kapsamında olduğunu yetkili birimlere bildirmesine rağmen hâlâ tek kişilik hücrede tutuluyor.

Dava açılacakÜstelik firar nedeniyle üç yıllık hücre cezası verilmesini içeren gerekçeli kararda "Sadece 3 yıl hücre cezası uygulanır" denmesine rağmen, Kepeneklioğlu 15 günde bir ziyaretçileriyle görüştürülüyor ve mektupları 15 günde bir teslim ediliyor. Kepeneklioğlu, 299. madde Şartlı Salıverme Yasası kapsamında olmasına rağmen 5 aya yakın bir süredir hücrede tek başına tutuluyor.Adem Kepeneklioğlu'nun keyfi bir şekilde ve yasa çiğnenerek hücrede tutulduğunu belirten Kepeneklioğlu'nun avukatları, cezaevi idaresine ile savcısına tazminat ve ceza davası açmaya hazırlanıyor. Cezaevlerinde 1996 yılında gerçekleştirilen ölüm orucu eylemlerine katılan ve bu nedenle sağlık problemleri yaşayan Kepeneklioğlu, aynı zamanda hepatit B hastası. Kepeneklioğlu'nun tedavisi ise yapılmıyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Fehriye Erdal kararı açıklanıyorÖzdemir Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı Belçika'da yargılanmasına ilişkin karar bugün açıklanıyor. Yüksek Hakimler Kurulu'ndan oluşan Danıştay Mahkemesi, bu yargılamanın Belçika yasalarına göre mümkün olup olmadığını karara bağlayacak. Erdal'ın avukatları Jan Fermon ve Paul Bekaert, Erdal'ın Belçika'da yaşadığını ve iltica talebinden dolayı bir evde gözaltında tutulduğunu söylediler.
ÖNCEKİ HABER

TBB Anayasa önerisini açıkladı

SONRAKİ HABER

Perde için hazırlıklar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...