12 Eylül 2001 21:00

İsrail ordusu Filistin'de katliam yaptı

ABD'ye yönelik saldırıların ardından, İsrail tank ve buldozerleri Filistin köylerine girdi. Ordunun saldırılarında 11 kişi öldürüldü, onlarca Filistinli yaralandı.

Paylaş
İsrail ordusu Filistin'de katliam yaptıABD'ye yönelik saldırıların yarattığı şaşkınlığı fırsat bilen İsrail kuvvetleri, Filistin topraklarında estirdikleri terörü tırmandırmaya başladı. Ordu birlikleri, dün sabah Batı Şeria'nın Cenin kentine bağlı iki köyü işgal ettiler. Askerlerin köylülere yönelik saldırıları sırasında toplam 11 Filistinli katledildi.Filistinli kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Arraba köyünde üç, Cenin'deki bir mülteci kampında üç ve Tubas köyünde iki kişi yaşamını yitirdi. Tammun köyüne yönelik saldırıda ise, Filistin güvenlik kuvvetleri üyesi Sharer Bani Udeh öldürüldü, 20 Filistinli yaralandı.Cenin'e İsrail tanklarının yanı sıra buldozerlerin de girdiği ve Filistinlilere ait pek çok evin yerle bir edildiği öğrenildi. Cenin'de yaralananlardan bazılarının durumu ciddi. Filistin güvenlik kaynakları, yine Gazze Şeridi'nde İsrail askerlerinin bir otomobile ateş açması sonucu, otomobilin içinde bulunan bir Filistinlinin öldüğünü, diğer iki Filistinlinin yaralandığını açıkladı.

Abluka yoğunlaştıİsrail, ABD'ye yönelik saldırıları gerekçe göstererek, Filistin çevresindeki ablukayı da yoğunlaştırdı. Güvenlik Kabinesi tarafından önceki akşam alınan kararlar şöyle:
  • İsrail'e karadan giriş yasaklanacak
  • Güvenli uçaklar dışında havadan giriş yasaklanacak
  • Filistin şehirleri etrafındaki insanlık dışı abluka sıkılaştırılacak
  • Filistin Yönetimi'ne, diplomatik kanallar aracılığıyla "terörü durdurması" mesajı iletilecek.

    YaltaklanıyorlarÖte yandan, İsrail devleti, Ortadoğu'daki terör politikasına en büyük desteği veren ABD'deki saldırılara "yaltaklanan" bir yaklaşımla tepki verdi. Dün, bütün İsrail'de "ulusal yas günü" ilan edildi. Başbakan Ariel Şaron tarafından yapılan açıklamada ise, ABD'deki saldırıların "İsrail'in Filistinlilerle mücadelesinde ne kadar haklı olduğunu gösterdiği" iması yapıldı. Şaron, "Teröre karşı mücadele uluslararası bir mücadeledir. Hür dünya, özgürlüğümüzü ve yaşam tarzımızı yok etmeye çalışan karanlığın kuvvetlerine karşı savaşmaktadır" dedi. "Bu en zor zamanda tüm İsrailliler, Amerikan halkıyla birlikte durmaktadır. Kalplerimiz sizinle" diyen eli kanlı lider, ABD'ye her tür yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.Yas günü dolayısıyla ülkedeki tüm kamu binalarındaki bayraklar yarıya indirilirken, devlet televizyonu ve radyosundaki eğlence programları kaldırıldı.
  • ÖNCEKİ HABER

    Manhattan'daki Armageddon,

    SONRAKİ HABER

    Küreselleşme kendi canavarını

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...