12 Eylül 2001 21:00

Manhattan'daki Armageddon,

   yanan Pentagon

Paylaş
Manhattan'daki Armageddon, yanan PentagonABD'de gerçekleştirilen saldrılar, Almanya'daki gazetelerde çeşitli biçimlerde yorumlandı. Haberi "Savaş İlanı" başlıklı yorumla veren sol eğilimli Frankfurter Rundschau gazetesi şunlara dikkat çekti: "Manhattan'daki Armageddon (dünyanın sonu) savaşı, ABD'nin politik olarak dünyadan geri çekilemeyeceğini gösteriyor. (...) Pentagon uzun yıllardan beri askeri gişe merkezi durumunda. ABD buradan savaşlar yürüttü, karmaşık askeri operasyonlar düzenledi ve yine buradan yerküre üzerindeki gerçek ya da tahmini terörist hedefler vuruldu.

Yüzyıl tespitiYine Almanya'nın etkili gazetelerinden biri olan Frankfurter Allgemeine Zeutung ise Klaus-Dieter Frankenberger imzalı "Kalbe" başlıklı yorum yazısında, "Bu fotograflar, bir afet filmini değil, Amerika'nın kalbine ait. (...) Saldırı terörizmin de ötesindedir: Amerika'ya karşı bir savaş, söz konusu olan. Terörizm tehlikesi 21. yüzyılın en büyük tehlikelerinden biri haline geliyor. (...) Şimdilik saldırının arkasında İslamcı bin Ladin'in olduğu sanılıyor. Gerçekten onun olup olmadığını bilmiyoruz, ancak bildiğimiz bir şey var; o da yüksek teknoloji terörizmi artık sadece özel kriminalistlerin ya da korku romanları yazanların özel alanı değil. Artık gerçek, hem de 21. yüzyıldaki savaşın ana merkezinde" dedi.

Sevinç gösterilerinin anlamıJunge Welt gazetesinin yazarı Arnold Schölzel, "Kuzey-Güney Savaşı" başlıklı yazısında "ABD Vietnam'da soykırım gerçekleştirerek, Şili'de seçimle iktidara gelmiş Allende'yi 1973'te binlerce kişiyi katlederek, 1983'te bir devleti yok etmek için Grenada operasyonunu yaparak ve kuklası bir diktatörün iktidarını sürdürmek için 1989'da Panama'da yine binlerce insanı öldürerek, sosyalist hükümetleri yok ederek hiç de vicdanlı olmadığını sergiledi. Tüm bunların ABD'de olanların ardından hatırlanması yapılan şu propaganda karşısında oldukça önemli: Biz iyiyiz, onlar kötü! Aslında savaş ilanı anlamını taşıyan saldırılar "Üçüncü dünya'' teorisyenleri tarafından çok önceleri öngörülmüştü. (...) Saldırı sonrası Filistin ve Sırbistan'da sevinç gösterilerinin yapılması bu düşünceyi doğrulamaktadır" dedi.

'ABD kendi yolunda gidecek'Almanya'nın dünya çapında yayın yapan Deutsche Welle'de konuşan Miodrag Soriç ise, "Saldırılar, Bush'un ilk tepkilerinde de söylediği gibi, ulusal bir trajedi değil yalnızca. Binlerce suçsuz insanın ölümüne yol açan bu facianın sonuçları tüm dünyayı etkileyecektir. Hem siyasal hem de ekonomik açıdan. Önce bir borsalara bakalım: Tüm dünyada borsalarda bir düşüş yaşandı, doların değeri geriledi, petrol fiyatları fırladı. Zaten güçsüz olan dünya konjonktürüne ağır bir darbe vuruldu. Ancak daha önemlisi, dünyaya vurulan politik darbe. Belli olan birşey varsa, o da ABD'nin, batı medeniyeti ülkelerinin ne denli yara alabilir olduğudur(...) Amerika'nın ekonomik kalbine sokulan bu bıçak, Amerikan halkının ruh halini değiştirecektir. Buna şüphe yok. Yaşamın her alanında daha fazla güvenlik talepleri artacaktır. ABD Başkanı'nın bu talepleri duymaması olanaksız. Buysa hem iç politika hem de özellikle dış politikada değişiklik yaratacaktır. Kısa bir süre öncesine dek Rusya, Çin ya da Avrupa'nın nabzını dinleyen Amerika, örneğin Füze Savunma Sistemi'nde artık kendi yolunu izleyecektir. Her ne kadar füze savunma sisteminin bu tür saldırılara karşı etkili olabileceği tartışma konusu olsa da" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Dehşetten fırsat çıkarmak

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu Filistin'de katliam yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...