11 Eylül 2001 21:00

TÜMTİS'e saldırı Avrupa gündeminde

TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ve sendika yöneticileri ile 4 Aktif Dağıtım işçisinin gözaltına alınmasına tepki uluslararası boyuta ulaştı.

Paylaş
TÜMTİS'e saldırı Avrupa gündemindeTÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu'nun gözaltına alınması Yunanistan'da da tepkilere neden oldu. Geniş bir sendikal kesim tarafından kınanan gözaltı, Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği önünde de protesto edildi. TÜMTİS'e yönelik saldırı Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Bürosu toplantısında da gündeme geldi. İlk tepki yaklaşık 300 sendika şubesi ve federasyonun örgütlü olduğu Mücadeleci İşçi Sendikaları Cephesi PAME'den geldi. PAME tarafından yayınlanan açıklamada, "PAME yönetimi Topçu'nun gözaltına alınmasını şiddetle protesto eder. Sabri Topçu'nun gözaltına alınması Topçu'nun sendikal faaliyetlerinin terörize edilmesi anlamına gelmektedir. Topçu'nun derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" denildi. PAME, bildiriyi tüm gazetelerin yanı sıra Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Bürosu'nda Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin tartışıldığı toplantıya gönderdi.

AP'de gündeme geldi Yunanlı sendikacıların başvurusu üzerine Avrupa Parlamentosu üyelerinden Stratis Korakas, dün AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada TÜMTİS Başkanı Sabri Topçu'nun gözaltına alınmasını protesto etti. Komisyonda, dün ve önceki gün Helsinki Konferansı doğrultusunda Türkiye'nin imzalamış olduğu anlaşmaları yerine getirip getirmediği yönünde, bir Fransız milletvekili tarafından hazırlanan rapor görüşüldü. Raporda Türkiye'deki gelişmeler aktarılıp, genel olarak gidişatın "memnuniyet verici" olduğu ancak başta insan hakları olmak üzere birçok eksikliklerin devam ettiği ve istenilen noktada olmadığı belirtildi. Bu arada söz alan Korakas, "Rapora göre Türkiye'de olumlu ve memnuniyet verici gelişmeler olduğu belirtiliyor. Ancak Türkiye'de memnuniyet verici hiçbir gelişmenin olmadığı, baskıların, gözaltına alınmaların, yerinde infazların, işkencelerin ve baskıların devam ettiği ortadadır. Bunun en son örneği İstanbul'da evinden gözaltına alınan TÜMTİS Başkanı Sabri Topçu'dur. Topçu ciddi bir gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alınmıştır. Topçu'nun gözaltına alınmasını şiddetle protesto ediyorum" dedi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Korakas, Topçu'nun gözaltına alınmasına ilişkin AP'yi daha geniş biçimde haberdar edeceklerini belirtti. Korakas, Yunanistan'da çeşitli sendikalara ait protesto ve dayanışma yazılarının kendilerine ulaştığını ve bunu Avrupa Parlamentosu milletvekillerine dağıtacaklarını belirtti.Ayrıca Yunanistan İşçi Sendikalaları Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri Kutras Teodoros ve Skadriotis Yorgos ile Yunanistan Kamu İşçi ve Emekçileri Konfederasyonu Genel Sekreteri Dimitris Agavanagi, önceki gün Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'ne giderek Topçu'nun gözaltına alınmasını protesto ettiler. Yetkililere de bir protesto yazısı ileten sendikacılar, Topçu serbest bırakılana kadar ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirttiler.Yunanistan Taşıma İşçileri Federasyonu Atina Şubesi ve Tekstil İşçileri Federasyonu da gözaltıları protesto etti. Öte yandan Rizospastis gazetesi, gözaltılara bir sayfa ayırdı.
ÖNCEKİ HABER

Belediyenin kapısına dayandılar

SONRAKİ HABER

Ömrü sadece 47 yıl

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...