11 Eylül 2001 21:00

Stratejik ziyaret

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Armitage, Kıbrıs, Irak, Ortadoğu, Hazar ve AGSK'yı görüşmek üzere Türkiye'ye geliyor.

Paylaş
Stratejik ziyaretABD Dışişleri Bakanlığı'nın "iki numarası" konumundaki Bakan Yardımcısı Richard Armitage ve bakanlığın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşarı Beth Jones, Türk-Amerikan ilişkilerini ilgilendiren yüklü bir gündemle Ankara'ya önemli bir ziyaret düzenleyecek. ABD, bu ziyaretle bölgede "söylediği her şeyi yapan" Türkiye'ye bölge stratejisinin dönemsel politikalarına uygun yeni roller biçecek. Washington'daki kaynaklar, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in mart ayında Washington'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, Armitage ve Jones'un Ankara ziyaretinin, Dışişleri Bakanlıkları arasındaki ilk üst düzey temas olduğuna dikkat çektiler. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philippe Reeker, Armitage ile Jones'un Ankara'ya 18 Eylül'de gerçekleştirecekleri ziyaretin bir çalışma ziyareti niteliği taşıdığını bildirdi.

Beyaz Saray'a yakınAmerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın ardından, bakanlıkta iki numaralı isim olan Armitage, George W. Bush yönetiminin önemli isimlerinden biri olarak Beyaz Saray'a yakınlığıyla biliniyor. Armitage'ın, Türk-Amerikan ilişkileri konusunda da yakından bilgi sahibi olduğu belirtiliyor. İki Amerikalı diplomatın, 18 Eylül'de gerçekleştirecekleri Ankara ziyaretlerinde, Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve diğer Türk yetkililerle görüşecekleri açıklandı. Ziyarette özel bir gündem maddesi bulunmamakla birlikte, Kıbrıs, Irak, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ile Ortadoğu'daki gerginliğin öncelikli olarak ele alınması bekleniyor. Diplomatik kaynaklar, Türk-Yunan ilişkileri, Hazar bölgesi işbirliğinin de gündemde olduğunu belirttiler.

İlkin dönüyorBu arada Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu'nun, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği görevine 25 Eylül'de resmen başlayacağı öğrenildi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan agreman verilen Büyükelçi Loğoğlu'nun, ABD'ye 23 Eylül'de ulaşması bekleniyor. Büyükelçi Loğoğlu'ndan boşalan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine ise, Müsteşar Yardımcısı Uğur Ziyal getirilecek. Bu hafta içinde Washington'da veda resepsiyonlarına katılacak olanTürkiye'nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin'in, gelecek hafta başında Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. İlkin'in, Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcılığı görevine getirilmesinin planlandığı öğrenildi.
ÖNCEKİ HABER

Afrika'da bir piyano dehası

SONRAKİ HABER

'Sonuna kadar gideceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa