11 Eylül 2001 21:00

21 yıllık yıkım

12 Eyül askeri darbesi 21. yıldönümünde kitle örgütleri ve sendikalar tarafından protesto edildi. Yapılan açıklamalarda 12 Eylül'ün yarattığı toplumsal tahribatın etkisinin hâlâ sürdüğü belirtildi.

Paylaş
21 yıllık yıkım12 Eylül 1980 darbesinin 21. yıldönümünde yapılan yazılı açıklamalarda, Türkiye'nin 12 Eylül müdahalesinin yarattığı toplumsal tahrifatın bedelini ödemeye devam ettiği belirtildi. Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, 1982 yılında yapılan Anayasa'nın topluma dar geldiğini belirterek, "Artık Türkiye'nin çoğulcu bir demokrasiye, kültürel eşitliğe, kişisel hak ve özgürlüklere sahip çıkan bir anayasaya ihtiyacı vardır" dedi. Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin hâlâ bu darbenin ağırlığını üzerinde taşıdığını" belirtti. Uslu, şöyle devam etti: "12 Eylül Anayasası'nın toplumumuzu cendereye aldığı ve cumhuriyet coşkumuzu gölgelediği ortadadır.12 Eylül darbesi 21 yılı geride bırakırken, Türkiye'nin hâlâ bir anayasa sorununun olması ciddi bir kamburdur. Artık Türkiye'nin çoğulcu bir demokrasiye, kültürel eşitliğe, kişisel hak ve özgürlüklere sahip çıkan bir anayasaya ihtiyacı vardır." Uslu, anayasayı değiştirmek için yapılan girişimlerin kararlılıkla ve cesaretle sonuca ulaştırılması gerektiğini kaydetti.

'12 Eylül: 21 yıllık engel'Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Ali Ersin Gür, 12 Eylül hukukunun demokrasi güçlerinin itiraz ve çabalarına karşın tüm kurum ve kurallarıyla devam ettiğini bildirdi. Gür yaptığı yazılı açıklamada, "Ülkede 21 yıldır uygulanan bu model bir yandan hak ihlallerine zemin hazırlarken, diğer yandan gelişmenin ve demokratikleşmenin önünde de ciddi bir engel olarak ortaya çıkmaktadır" dedi. Gür, 12 Eylül müdahalesinin toplumda yarattığı tahrifatın sürdüğüne dikkat çekerek, 21 yıl sonra bile olsa "Artık yeter" deme zamanının geldiğini kaydetti. DİSK'e bağlı Genel-İş Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, temel insan hak ve özgürlükleri, temel sendikal hakları ve örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan yasaların hala yürürlükte olduğunu ve bu yöndeki keyfi uygulamaların tüm hızıyla sürdüğü belirtildi. İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise, yaptığı yazılı açıklamada, 12 Eylül darbesini "devlet içi organlardan birinin silahlı müdahalesi, kuraldışı bir müdahale" olarak tanımladı. 12 Eylül'le birlikte 50 kişinin idam edildiğini, 650 bin kişinin işkenceden geçirildiğini, 173 kişinin işkence sonucu öldürüldüğünü hatırlatan Öndül, yine bu dönemde 660 yasa çıkartıldığını ifade etti. Meclis'in 17 Eylül'de, anayasa değişikliklerini görüşmek için yapacağı toplantıya değinen Öndül, "En etkili ve yetkili (!) devlet organlarının çizdiği strateji olan 'otoriter özü muhafaza ederek değişim' projesi nasıl bir sonuç verecek, göreceğiz" dedi. Öndül, 12 Eylül'ün ürünü olan kişi ve kurumların bugün "Türkiye'nin hassasiyetleri"nden, "çıta"dan söz etmelerinin ve yurttaşların hak ve özgürlüğünün sınırlarının genişlemesini "hassas konu" olarak değerlendirmelerinin dikkat çekici olduğunu dile getirdi. Öndül, "Yurttaşların hak ve özgürlüğünden korkan yönetici elitle demokratik reformları gerçekleştirmek olanaklı değildir. Türkiye toplumunun ihtiyaç duyduğu, köklü anayasal ve yasal reformlar olmasına karşın, 37 maddelik anayasa değişikliği cesaret verici olabilir" dedi.

YÖK'e eleştiriTüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu ise "12 Eylül darbecileri", YÖK Başkan ve üyeleri ile YÖK döneminde sorumluluk almış rektörlerin yargılanmasını istedi. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Sekreteri Ertuğrul Kazancı, 12 Eylül'ün, "adaletin önüne çıkarılması gerektiğini" ifade etti. SİP Basın Bürosu da dün yaptığı açıklamada, hedefine ulaşan 12 Eylül rejiminin şimdi sermayenin ihtiyaçlarına göre tasfiye edildiğini belirtti. CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Özdemir ise "12 Eylül ile birlikte büyüyen kuşaklar siyasetten uzak tutulmaya çalışılarak, olayları düşünmeleri, sorgulamaları ve kıyaslama yapmaları engellenmiştir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kapitülasyon tasarısı

SONRAKİ HABER

'Sonuna kadar gideceğiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...