11 Eylül 2001 21:00

'Ortak cephe' çağrısı

ABD'ye yönelik saldırılar, dünya genelinde hükümetlerde panik havası yarattı. Acil olarak toplanan hükümetler, "alınacak önlemleri ve tutumu" görüştüler.

Paylaş
'Ortak cephe' çağrısıNATO Genel Sekreteri George Robertson, ABD'deki saldırılardan sonra ittifak ülkelerini "terörizm belasına" karşı "ortak cephe" kurmaya çağırdı. Brüksel'deki NATO merkezi de boşaltıldı.AB ülkelerinin dışişleri bakanları, ABD'deki saldırıların ardından bugün acilen toplanma kararı aldı. AB Sözcüsü, AB üyesi 15 ülkenin dışişleri bakanlarının bugün acil bir toplantıda biraraya geleceklerini bildirdi.

Pearl Harbour benzetmesiAvrupa Birliği'nin dış ilişkilerden sorumlu üyesi Chris Patten, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, saldırıları, "Pearl Harbour'dan bu yana ABD'ye yapılan en kötü saldırı" olarak niteledi. Patten, "Bu hayatta her şeyi değiştirecek nadir günlerden biri. Avrupalılar, ABD'nin arkasında olmalı" dedi.Japonya, 1941 yılında Pasifik'teki Pearl Harbour Amerikan deniz üssüne sürpriz bir saldırıda bulunmuş, saldırıda 2 binden fazla kişinin öldüğü açıklanmıştı. Avrupa Hava Trafik Kontrol Kuruluşu Eurocontrol, Avrupa'dan ABD'ye yapılacak tüm uçuşları askıya aldığını bildirdi.

Kınama ve panikGelişmeler üzerine Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Federal Güvenlik Kurulu'nu topladı. Federal Meclis, 2002 yılı bütçesinin görüşüldüğü oturumunu yarıda kesti. Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine, patlamalardan "büyük korku" duyduğunu bildirdi.İngiltere ve İsrail, ABD'deki saldırıların ardından bu ülkeye yardım önerdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ülkesinin saldırıların faillerinin bulunması için her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti. İngiltere Başbakanı Tony Blair, kabinesini acil toplantıya çağırdı. Blair, ABD Başkanı George Bush'a başsağlığı diledi. Patlamalardan sonra İngiltere'de alınan önlemler çerçevesinde, daha önce terörist saldırıya uğrayan Canary Wharf gibi bazı kalabalık iş merkezleri boşaltıldı. Parlamento binası ve Whitehall'daki bazı bakanlıklar ve Londra Menkul Kıymetler Borsası da tahliye edildi. Borsa sözcüsü John Wallace, işlemlerin, ismi açıklanmayan bir bölgede sürdürüleceğini açıkladı. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un sözcüsü, "terörizm tecrübesi bulunan İsrail'in ABD'ye yardıma hazır bulunduğunu" söyledi. İsrail televizyonu da, İsrail'in ABD'deki diplomatik temsilciliklerini herhangi bir saldırı endişesiyle tahliye ettiğini duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Benjamin Ben Eliezer de bu vesileyle "radikal İslamcı terörizm tehdidini" kınadı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, ABD'deki saldırılardan büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Amerikan halkına başsağlığı diledi. Putin, saldırıyı "terörist bir eylem, korkunç bir trajedi" olarak nitelendirdi. Rusya Hava Kuvvetleri, ABD'deki saldırıların ardından Rus hava savunma güçlerinin anti terörist önlemler aldığını bildirdi.

Üslerde önlemİtalya'daki Amerikan üsleri ve çevresinde de güvenlik önlemleri artırıldı. ABD'nin Roma Büyükelçiliği personeli de evlerine erken gönderildi. İtalya Havayolları da Ortadoğu ülkelerine yönelik uçuşları iptal ettiğini açıkladı. Portekiz'in Porto kentindeki ABD temsilciliğine ait binalarda bomba alarmının verildiği belirtildi. Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox, saldırıları nefretle kınadığını açıkladı. ABD'nin Arjantin Büyükelçiliği boşaltıldı. ABD'nin Atina Büyükelçiliği çevresinde ve Selanik kentindeki Amerikan kuruluşları etrafında da güvenlik önlemleri artırıldı. Roma Fiumicino havaalanında maksimum alarm durumu ilan edildi ve güvenlik önlemleri artırıldı. Fiumicino enformasyon ajansı, bu önlemin, Amerikan ve İsrail havayolu şirketlerine karşı olası saldırıların önlenmesi amacıyla alındığını belirtti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Panos Beglitis, Atina'nın ABD'yi hedef alan terör eylemlerini şiddetle kınadığını söyledi. Arjantin'deki ABD Büyükelçiliği yetkilisi Philip Shull, Buenos Aires'deki büyükelçilik binasının tahliye edildiğini söyledi. Litvanya'daki ABD Büyükelçiliği'nin tahliye edildiği ve kapatıldığı bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

ABD'de savaş hali

SONRAKİ HABER

Türkiye'de gergin saatler yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...