11 Eylül 2001 21:00

ABD'de savaş hali

ABD'de meydana gelen patlamalar en az 10 bin kişinin ölümüne, onbinlercesinin de yaralanmasına neden oldu. Dünya Ticaret Merkezi'nin iki kulesinin patlamalardan sonra çökmesi, ölü sayısını daha da arttırdı.

Paylaş
ABD'de savaş haliAmerika Birleşik Devletleri, dün tarihinin en kapsamlı ve büyük saldırısı ile sarsıldı. Pentagon, Dünya Ticaret Merkezi, Dışişleri Bakanlığı, Kongre binası başta olmak üzere pek çok önemli binaya, uçaklarla düzenlenen saldırılar sonucu, New York'ta hayat durdu, ABD "en yüksek düzeyde savaş durumu" ilan etti. New York'un yarısının boşaltılması gündemde.İlk saldırı New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'nin 110'ar katlı ikiz kulelerine oldu. İki ayrı uçak ile 18 dakika arayla düzenlenen saldırılarda, binalarda büyük hasar meydana geldi, binlerce insan yaralandı. Yaklaşık 15 bin insanın olduğu tahmin edilen binalarda, çarpma anından sonra da dört ayrı patlama yaşandı ve alevler içinde kalan iki kule de 1.5 saat içinde çöktü. Patlamalar sırasında binada bulunanların büyük çoğunluğunun çökmeden önce çıkamadığı belirtildi. Çok sayıda kişinin çöken binalarda yaşamını yitirdiği sanılıyor. New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani, saldırılarda çok sayıda ölü olduğunu söyledi. Dünya Ticaret Merkezi'nin yanındaki diğer bir binada da patlamalar meydana geldi.

Pentagon da çöktüArdından, ABD'nin en stratejik kurumu ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binası büyük bir patlama ile sarsıldı. Pentagon'a bir uçağın düşmesi sonucu yaşanan patlama sonucu, büyük bir yangın çıktı. ABD'de meydana gelen korkunç saldırılarda, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'un bir bölümü tamamen çökerken, hükümet yetkilileri, kaçırılan uçaklardan birinin daha, Pentagon'a ikinci bir saldırı düzenlemesinden endişe ettiklerini duyurdu. Pentagon tamamen boşaltılırken, ilk saldırıdan bir kaç saat sonra tahmin edildiği gibi Pentagon'a bir uçak daha düştü. United Airlines da ikinci uçağının düştüğünü bildirdi, ancak nereye düştüğü konusunda bilgi vermedi.Dışişleri Bakanlığı binasının hemen önünde de içi bomba yüklü bir kamyon patladı.Bir büyük yangın haberi de Washington'un en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Washington Mall'dan geldi. ABD'nin Pennsylvania eyaletinin batısında da büyük bir uçak düştü. Ancak, ölü ya da yaralılar konusunda hiçbir bilgi verilmedi.Eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Başkomutanı General Wesley Clark, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'a yönelik saldırının, askeri kuvvet komutanlarının olduğu bölüme düzenlendiğini söyledi. CNN televizyonunda, Pentagon'un yıkılan bölümünün canlı görüntülerini izleyen General Clark, Amerikan Savunma Bakanlığı'ndaki bu kısmın, kuvvet komutanları ve onların yardımcılarının planlama faaliyetlerini yürüttüğü yer olduğunu belirtti.

Savaş durumuAmerikan ordusunun savaş haline geçmesiyle, Pentagon çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, Washington üzerinde de askeri uçaklar havalanarak denetim yapmaya başladı. Saldırıdan sonra New York'ta bütün havaalanları trafiğe kapatıldı. Sabotaj ihtimaline karşı kentin iki büyük bölgesini birbirine bağlayan ve denizin altından geçen Lincoln Tüneli'nde de trafiğe izin verilmedi. New York'ta John F. Kennedy, iç hatlar için kullanılan La Guardian ve Newark havaalanları olmak üzere 3 büyük havaalanı bulunuyor. Amerika'da tüm sivil uçuşlar yasaklandı. Sadece askeri uçaklar ile yangın söndürme uçaklarının uçuşuna izin veriliyor. ABD'ye planlanan tüm uluslararası uçuşlar da, önce Kanada'ya yönlendirildi, ancak Kanada'nın da hava sahasını tüm uluslararası uçuşlara kapatması üzerine, uçaklar kalktıkları ülkelere geri gönderildi.New York`taki Birleşmiş Milletler merkezi boşaltıldı. Amerikalı yetkililer, Meksika sınırını kapattı. Meksika Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Amerikalı yetkililer, ABD'yi Meksika'ya bağlayan 51 köprüyü önlem olarak kapattılar. Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a askeri birlik konuşlandırıldığı belirtiliyor.

'Kıyamet günü'Saldırıların ardından Washington ve New York'ta hayat tamemen durdu. Tam bir kaos yaşanılırken, televizyonlarda gösterilen manzaralar Hollywood'un ünlü kurgu bilim filmlerini anımsatıyor. Çöken binanın kaldırdığı toz bulutu ve dumandan bölgede göz gözü görmüyor. Televizyonlar, onbinlerce yaralı olduğunu, çok sayıda insanın da öldüğünü söylüyor. Ölü sayısı hakkında kesin bir rakam verilmiyor, ama binlerce insanın ölmüş olabileceği belirtiliyor. Görgü tanıkları, patlamalar sırasında, çok sayıda kişinin kendini pencerelerden attığına tanık olduklarını söylediler.New York'taki hastanelerde yaralıları tedavi edecek yer kalamadı. Yaralılar hastanelerin çevresindeki caddelerde bekletiliyor. Televizyonlardan da halka kan vermeleri çağrısı yapılıyor. Amerikalılar ve New York'ta bulunan turistler Times Square'deki dev televizyon ekranlarından gelişmeleri canlı yayınlarla izliyorlar.New York Dünya Ticaret Merkezi'nin çökmesi yüzünden ikiz kulelelerin tepesinde bulunan ve televizyon yayınları ile cep telefonları haberleşmesinde kullanılan antenler devre dışı kaldı. Bu nedenle New York ve çevresinde haberleşme ve televizyon yayını bakımından büyük güçlükler bulunuyor. Washington'da okullar, işyerleri de tatil edildi. Bütün hükümet kuruluşları, yeni bir saldırı endişesiyle boşaltıldı. New York'un gökdelenleriyle ünlü Manhattan adasına tüm giriş çıkışlar yasaklandı. New York borsası ile kentin tüm havalimanları kapatıldı. Amerikalı yetkililer, Chicago'da ABD'nin en yüksek binası olan Sears Tower'ın da boşaltılmaya başlandığını açıkladılar.

Beyaz Saray da boşaltıldıAmerikalı yetkililer, Beyaz Saray binasının Batı bölümünün, Savunma Bakanlığı'nın ve Hazine Bakanlığı'nın boşaltıldığını, Federal Sivil Havacılık Bürosu bütün uçuşları yasakladı. ABD'de Televizyonlar, Amerikan ordusunun en yüksek düzeyde alarma geçirildiğini duyurdular. CNN televizyonu, savaş durumlarında operasyonel hale geçirilen Beyaz Saray "acil durum odasının" aktif olduğunu duyurdu. Bu odanın, bu tür kriz durumlarında gelen bütün bilgilerin değerlendirilmesi için oluşturulduğu belirtiliyor.

Boston'dan kalktıAmerikan Uçuş Görevlileri Sendikası Sözcüsü, Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpan uçaklardan birinin, Boston'dan Los Angeles kentine giden American Aırlines'ın 11 sefer sayılı uçağı olduğunu söyledi. Sözcü, Boeing 767 tipi yolcu uçağının, 12 kişilik mürettebatla 158 yolcu kapasitesi olduğunu belirterek, uçakta kaç kişi bulunduğunun bilinmediğini açıkladı. Amerikalı yetkililer, Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpan ikinci uçağın New Jersey eyaletinin Newark bölgesinden havalanmış olmasının muhtemel olduğunu söylediler. American Airlines, toplam 156 yolcusuyla 2 uçağının kaybolduğunu duyurdu. Amerikan Airlines uçak şirketi, bugünkü trajik olaylarda Boeing 757 ve Boeing 767 tipi iki uçağının kaçırılarak kullanıldığını açıkladı. Bu uçakların birinde, 81 yolcu, 2 pilot ve 9 kişilik mürretbat; diğerinde de 58 yolcu ile iki pilot ve 4 kişilik mürettebat bulunuyor. United Airlines da Newark'tan San Francisco'ya giden uçağın Pittsburgh yakınında düştüğünü doğruladı.
ÖNCEKİ HABER

Geceyarısı ekmek peşinde

SONRAKİ HABER

'Ortak cephe' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...