10 Eylül 2001 21:00

Geceyarısı ekmek peşinde

Bayat ekmek alabilmek için geceleri Adana sokaklarında ekmek peşinde koşuşturan insanlardan biri, kriz sonrası işten atılan Abdulbahari Yıldız. Her gece ekmek fırınının yolunu tutan Yıldız, emekliliğine iki yıl kala işten atılmış.

Paylaş
Geceyarısı ekmek peşindeSinan AramanAdana, Çukurova'nın sıcağında kriz dalgasının soğuk yüzünü soluğunda en çok hisseden kentlerden biri. Kimi fabrikadaki işinden, kimi yıllarca çalıştırdığı işyerinden oluyor... İşinden olan emekçilerin yaşam kavgası giderek zorlaşıyor.Ucuz, bayat ekmek uygulamasından yararlanmak için gece korkusunu yenerek Adana'nın sokaklarında ekmek peşinde koşuşturan insanlardan biri kriz sonrası işten atılan Abdulbahari Yıldız. Ucuza satılan bayat ekmeklerden yararlanmak için her gece fırına uğruyor."Memleketi yiyerek bu hale getirdiler" diyen Yıldız, 22 yıl Güney Sanayi'de çalıştıktan sonra emekliliğine iki yıl kala işten atılmış. Çocuklarından biri liseye, diğeri orta 1'e, öteki de 3. sınıfa gittiğini söyleyen Yıldız'ın, bir kızı da Güney Sanayi'de çalışıyor. Yıldız, sadece kitap masraflarının bu yıl 105 milyon tuttuğunu anlatıyor.

'Böyle gitmemeli'"Bir Allah'ın kulu yok ki bu hükümet iyi, ben hükümetten memnunum desin" diyen Yıldız, IMF'den alınan yardımları da, "IMF, DB bir şey veriyorsa bir şeyler de alıyor. Yoksa herifler boş yere bir şey vermez" diye yorumluyor. Yolsuzlukların üzerine gidilmediğini, vurguncuların kollandığını dile getiren Yıldız, "Bu iş böyle yürümez, böyle gitmez, gitmemeli" diyor.İşinden ve dükkânından olan emekçiler, kimisi evine ekmek götürebilmek için seyar satıcılık, işportacılık yollarına başvururken, kimisi de çöplerden ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Çöp çuvalları ile Adana çöplerini karıştıranların arasına işsiz kalanlar da ekleniyor. Bayat ekmek fırınlarına gelip gidenlerden biri de Murat Aktekin. Aktekin, evli ve 4 çocuk babası. "Ucuz ekmek fırsatından yararlanan" Aktekin, "122 milyon asgari ücretle çalışan bir insan 150 bine ekmek alabilir mi? Mantığa sığar mı?" diye konuşuyor.Pavyonlarda, barlarda harcanan paranın haddi hesabının olmadığını söyleyen Aktekin, "Onların içtiği bir şişe rakı ve sigara, benim kaç günlük yiyeceğim" diyor. Önceleri işlettiği ayakkabı dükkânını satmak durumunda kaldığını anlatan Aktekin, şu anda yaptığı işi "Gazete, kâğıt, poşet toplayarak geçim sağlamaya çalışıyorum, bizimki ekmek davası" diye özetliyor. Aktekin'in "Çözüm nerede?" sorusuna yanıtı şu oluyor: "Çözüm nerede olacak. Millet birlik olup yürüyecek, başka yolu yok."
ÖNCEKİ HABER

Gözaltına öfke seli

SONRAKİ HABER

ABD'de savaş hali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...