10 Eylül 2001 21:00

Planlı yolsuzluk

Irak'tan getirdikleri akaryakıtı TPIC'e boşaltmadıkları gerekçesiyle haklarında kaçakçılık suçlamasıyla dava açılan iki kişi beraat etti.

Paylaş
Planlı yolsuzlukŞırnak Ağır Ceza Mahkemesi, Irak'tan getirdikleri akaryakıtı boşaltmadıkları gerekçesiye dava açılan iki kişi hakkında beraat kararı verdi. Ömer Anlar ve şöför Yunus Emlük adlı kişiler getirdikleri akaryakıtı TPIC'e boşaltmamışlar ve ardından da kaçakçılık yaptıkları iddiasıyla mahkemeye verilmişlerdi. Mahkemenin verdiği beraat kararı, Irak'tan getirilen mazotun TPIC'e boşaltılmasının zorunlu ve yasal olmadığını ortaya koyarken, TPIC'le ilgili söylenenler de bir kez daha gündeme geldi.

Valilik belgesiŞırnak Valiliği, 16 Temmuz 1999'da çıkardığı bir genelgeyle getirilen akaryakıt için uygunluk belgesinin şart olduğunu duyurmuş ve akaryakıtın TPIC'e boşaltılması gerektiğini açıkça belirtmişti. Akaryakıt ticaretiyle uğraşanlar ise bu duruma isyan ederek getirdikleri akaryakıtı düşük fiyattan alan TPIC'ın bunu başka yerlere çok daha pahalıya sattıklarını belirtmişlerdi. Mahkeme kararıyla birlikte Irak'tan getirilen akaryakıtın vergisi ödendikten sonra istenildiği yere satılabileceği ortaya çıkarken, Şırnak Valiliği'nin çıkardığı genelgenin yasal olup olmadığı da tartışma konusu oldu.

Yetkililerin dikkatineHabur'daki rant çetesinin önemli bir ayağını oluşturduğu söylenen TPIC'ın, bu kararla birlikte inceleme altına alınması gerekiyor. Habur'a ikinci kapının açılması konusunda geçtiğimiz günlerde bölgeye gelen Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, TPIC ile ilgili sorulan sorulara "İlgileneceğiz" yanıtını vermişti. Keçeciler'in bu durumdan sonra TPIC'i mercek altına alıp almayacağı merak konusu.

Bu belge yasal mı?Mahkemenin ardından Şırnak Valiliği'nin çıkardığı genelge ve istediği uygunluk belgesi de tartışılıyor. Çünkü, valilik tarafından verilen uygunluk belgesi için istenen evraklar arasında, mazotun TPIC'e boşaltılması ve bunun belgesinin de ibraz edilmesi kararı da yer alıyor. Uygunluk belgesi alamayan kamyonların geçişlerine izin verilmediği düşünülürse, Habur'da dönen rantın organize bir işin sonucu olduğu ortaya çıkıyor.

Bakanlığa kadar gitmeliCizre ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, "Karar önemli. Ancak, uygulanabilmesi için beraat edenlerin Enerji Bakanlığı nezdinde de girişimlerde bulunması gerekir. Çünkü, TPIC, Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı'na bağlı bir şirkettir.TPAO'da Enerji Bakanlığı'na bağlıdır. Beraat edenler, Enerji Bakanlığı'na başvurup kararın bundan sonraki işleyiş için örnek olmasını sağlayabilir. Yoksa, bu karara TPIC aldırmayabilir. Biz, bu tip şeyleri TPIC kurulduğundan beri söylüyoruz. Zaten, Irak'tan getirilen mazotun vergisi ödeniyor, bunu zorunlu olarak TPİC'e vermek hiçbir yasaya sığmaz. Ne ticaret yasasında vardır bu, ne de diğer yasalarda" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İki arada bir derede kalınca

SONRAKİ HABER

TÜSİAD'dan Anayasa paketine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...