10 Eylül 2001 21:00

Durmuş, sürgünde rekora koşuyor

MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un sürgün uygulaması rekor sayılara ulaştı. Sendika üyesi sağlık görevlilerinden 106'sı sürgün edildi.

Paylaş
Durmuş, sürgünde rekora koşuyorŞebnem TurhanMHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un sürgün uygulaması rekor sayılara ulaştı. Sendika üyesi doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinden 106'sı sürgün edildi. SES Genel Merkezi, 57'nci hükümet döneminde yönetici ve üyelerinin maruz kaldığı soruşturma ve sürgün uygulamalarını kamoyuna açıkladı.Rapora göre, ildışı sürgüne maruz kalan sayısı 44, iliçi sürgün sayısı 62, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan sayısı 33, maaştan kesme cezası alanların sayısı 150, kınama cezası alanların sayısı 30, uyarı cezası alanların sayısı ise 110. SES yönetici ve üyeleri hakkında sendikal eylemler nedeniyle çok sayıda dava açıldığının da vurgulandığı raporda, işbırakma eylemine katıldığı için TCK'nın 236'ncı maddesinden 92 kişi, afiş astığı için TCK'nın 526'ncı maddesinden 12 kişi, emirlere riayetsizlik ettiği gerekçesiyle TCK'nın 536'ncı maddesinden 2 kişi, TCK'nın 312'nci maddesinden 5 kişi, tahrik gerekçesiyle Terörle Mücadele Yasası 8'inci maddesinden 7 kişi, tahkir ve tezyif suçlamasıyla TCK'nın 159'uncu maddesinden 2 kişi, yasadışı terör örgütlerine yardım ve yataklık ettikleri iddiasıyla TCK'nın 169'uncu maddesinden 3 kişi, toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefeti düzenleyen 2911 sayılı yasadan 56 kişi yargılandı. Davaların çoğunluğunun beraatle sonuçlandığı dile getirilen raporda, verilen cezaların ise ertelendiği kaydedildi.

Bir garip MuşMuş Devlet Hastanesi'nde görev başında MHP'lilerin saldırısına uğrayan Dr. Mustafa Enez'in saldırı sonrasında omzunda çıkık, başında kesik, yüz ve dizlerinde darp izleri olduğuna raporda yer verilirken, sağlık müdürünün çalışanına sahip çıkmadığı SES'in üyesini sahiplenmesine kızınca da başta Şube Başkanı Fuat Sonduk olmak üzere SES üye ve yöneticilerini gözaltına aldırdığı bildirildi. Raporda, Sonduk'un sürgün edildiği, ardından da kademe durdurma cezası verildiği, yapılan girişimlerin ise sonuçsuz kaldığı ifade edildi. Valiliğin ise Şube Başkanı Sonduk'un memuriyetten atılması için dosyasını Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu'na gönderdiği dile getirilen raporda, Genel Başkan İsmail Hakkı Tombul'un valiyi ziyaretinin ardından da Muş SES Şubesi'nin basıldığı kaydedildi. Raporda, "Bütün bu uygulamalar Muş'ta ayrı bir cumhuriyet olduğu izlenimini vermektedir" denildi.

Yolsuzluk şikâyetine sürgünRaporda, Muğla'da Köyceğiz Merkez Sağlık Ocağı'nda sorumlu Tabip Ali Rıza Yazkan'ın sağlık ocağı derneği vasıtasıyla yolsuzluklar yaptığı, durumu öğrenen SES Köyceğiz Şube Yönetim Kurulu üyesi sağlık memuru Kurtuluş Uysal'ın kaymakamlığa şikâyette bulunduğu belirtildi. Raporda, sorumlu tabip için soruşturma izni verileceğine, Uysal'ın Kavaklıdere Sağlık Ocağı'na sürüldüğüne dikkat çekildi. "Yolsuzlukları açığa çıkaran kişinin sürgün edilip, yolsuzluk yapanın görevine devam etmesi Muğla Valiliği'nin ilginç bir uygulamasıdır" denilen raporda, Malatya Devlet Hastanesi'nde de 30 SES üyesinin sürgün edildiği kaydedildi. Raporda yer alan ilginç bir örnek ise 26 Mayıs Ankara mitingi sonrasında Malatya'da açılan soruşturmalar. Olaydan 6 ay önce tayini Tunceli'ye çıkan Filiz Güngörmüş hakkında bile Malatya'da soruşturma açıldı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Sahtekârlığa siper oluyorTuna ArıgüçYaşar Okuyan'ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir sahtekârlık olayının soruşturulmasını engelliyor. Bakanlık, 16 yıl boyunca "şaibeli diploması" ile bakanlık bünyesinde üst kademelerde görev yapan Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Ali Rıza Basa için soruşturma açılmasına 'gerek görmedi.'ANAP döneminde, bürokrasi basamaklarını hızla tırmanan Basa, "Evrakta sahtecilik yaptığı" gerekçesiyle, Tüm-Sosyal Sen'in başvurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gündemine girmişti. Ancak Basa, Yaşar Okuyan izin vermediği için yargılanmaktan kurtuldu. Böylece, kendi bakanlığını, yolsuzluklar nedeniyle Başbakanlık Teftiş Kurulu'na ve DGM'ye ihbar ederek şov yapan Okuyan, basına "Diplomasız Bürokrat" başlıklı haberlerle yansıyan sahtekârlığın üstünün örtülmesine çalışmış oluyor.

Sahte üniversite mezunuAli Rıza Basa, 1980 ila 1985 yılları arasında, Almanya'da "Fachochschule Köln", yani Köln Meslek Yüksek Okulu'nda eğitim görmüş, bu okulda gördüğü ders isimlerinin Türkçe çevirilerinde belirgin değişiklikler yaparak, kendisini üniversite mezunu gibi göstermişti. Bir günde YÖK'ten "Üniversite denklik belgesi" alan Basa, askerliğini yedeksubay olarak yapma fırsatını elde etmişti. YÖK'e sunduğu okul bitirme belgesindeki ders isimleri, Basa tarafından aslından tamamen farklı olarak Türkçeye çevrilmişti. Basa'nın daha sonra Başkonsolos İlhan Yiğitbaşoğlu'na onaylattığı metinde, "Sosyal Çalışma Metodları" dersi "Kamu Hizmetleri Metodu"na, "Yönetim ve Organizasyon" dersi "İdari Hukuk ve Organizasyon"a dönüştürülmüştü. Daha da önemlisi, Basa belgenin aslındaki "meslek yüksekokulu" terimini hiç kullanmayarak, belgeyi "Sosyal Kamu Hizmetleri Diploması" gibi sunmuştu. Sonuçta Basa, sosyal uzman yetiştiren fakültelerdekinin üçte biri kadar dersten mezun olmasına rağmen, Türkiye'de bu sıfatı elde etmiş oldu.

Yükseliş ANAP dönemindeAli Rıza Basa, bu sahte diplomayla Yurtdışı İşçi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne kadar yükselmişti. Mesut Yılmaz'ın başbakan olduğu dönemde gerçekleşen bu yükseliş esnasında, o zamanın TBMM Başkanı ANAP'lı Mustafa Kalemli'ye yakınlığıyla bilinen Basa'nın ağabeyi Necdet Basa ise TBMM Genel Sekreteri'ydi. Çalışma Bakanlığı yurtdışı teşkilatlarında ateşelik görevine gelen Ali Rıza Basa, nihayet Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı'na getirilmişti.

Sahtekârlık inceleme dışıFakat, Tüm Sosyal-Sen, Ali Rıza Basa'nın bu şaibeli yükselişinin üzerine gitti. Sendika tarafından hazırlanan 24 Temmuz 2001 tarihli raporda, Basa hakkındaki sahtekârlık iddiaları birer birer sıralandı. Bu raporun Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulmasıyla, Basa'nın 16 yıllık şaibeli yükselişinin soruşturulması şansı doğdu. Savcılık, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun gereğince, soruşturma açmak için, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu. Ancak, yolsuzluk ve sahtekârlıklara karşı mücadelede kararlılığını göstermek için kendi bakanlığını müfettişlere ve DGM'ye şikâyet eden Okuyan, böylesine güçlü kanıtlara dayanan bir sahtekârlık iddiasının "soruşturulmasına gerek olmadığı" kararına imza attı.
ÖNCEKİ HABER

Taksim'de patlama

SONRAKİ HABER

İki arada bir derede kalınca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...