10 Eylül 2001 21:00

Gözaltı hukuk skandalına dönüştü

TÜMTİS yöneticileri ve Aktif Dağıtım işçilerinin gözaltı süresi 3 gün daha uzatıldı. TÜMTİS Genel Sekreteri Yurdal Şenol, hak arayan işçiye gözdağı verildiğini söyledi.

Paylaş
Gözaltı hukuk skandalına dönüştüTÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, PERPA Temsilcisi Tuncay Sağıroğlu, İstanbul Şubesi Disiplin Kurulu Üyesi Rıza Ballı ve Aktif Dağıtım'da sendikalaşma mücadelesi veren 4 işçinin gözaltı süresi 3 gün daha uzatıldı. Çeteler, hortumcular, elini kolunu sallayarak dolaşırken, anayasal haklarını kullanan sendikacılar ve işçilerin gözaltında tutulması, "skandal" olarak nitelendirildi. Aktif Dağıtım patronunun talimatıyla hareket eden polis tarafından, 7 Eylül Cuma gecesi evleri basılarak, tartaklanarak ve kelepçelenerek gözaltına alınan TÜMTİS yöneticileri ile Aktif Dağıtım işçilerinin dün DGM Savcılığı'na çıkarılması bekleniyordu. Sendika avukatının ve gözaltındakilerin yakınlarının DGM'deki bekleyişleri sonuçsuz kaldı. Topçu ve diğer sendikacılar ile işçilerin 2 gün olan gözaltı süresinin 3 gün daha uzatıldığı haberi geldi. Gözaltı süresinin uzatılması kararına tepki gösteren TÜMTİS Genel Sekreteri Yurdal Şenol, "şoke olduklarını" söyledi. Örgütlenen ve hak arayan işçilere gözdağı verildiğini söyleyen Şenol, "Bunlar çok talihsiz kararlar, Türkiye açısından utanılacak şeyler" diye konuştu. Türk-İş ile temas içinde olduklarını ifade eden Şenol, yeniden bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını kaydetti. Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral de bugün 10.00'da konfederasyonunun Ankara'daki Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyecek. Şimdiye kadar gözaltındakilerle görüştürülmeyen TÜMTİS'in avukatı Güven Feyzioğlu, gözaltı süresinin uzatılması üzerine dün TÜMTİS yöneticileri ve Aktif Dağıtım işçileriyle görüşebildi. Sendikacılar ile işçilerin Perşembe günü savcılığa çıkarılacaklarını bildiren Feyzioğlu, moral ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi. Aktif Dağıtım patronunun da dün Organize Suçlar Bürosu'na getirildiğini belirten Feyzioğlu, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sendikalar bir kanunla kurulur. Bu kanuna göre de gidip örgütsüz olan herhangi bir işyerinde örgütlenme çalışması yapmakla görevlidirler. Dolayısıyla sendikaların yönetim kurulları oluşturuluyor ve buralarda kararlar alınıyor. TÜMTİS kanunun kendisine verdiği yetkiyi kullanıyor. Aktif Dağıtım'da da durum bu. Karar alınmış, örgütlenme çalışması başlatılmış, bunun üzerine işçiler atılmış, atılmayan işçiler üzerinden yine bu örgütlenme faaliyeti yürütülürken deniyor ki 'bu faaliyetiniz çete faaliyetidir'. O zaman sendikaları feshetmek lazım. Sendikanın işçilerin geleceklerini toplusözleşme ile garanti altına almak için yürüttüğü faaliyeti yasal zemininden çıkarmaya çalışan bir davranış içerisindeler."

İlk saldırı değil Bu, sendikal harekette örgütlenmedeki başarısı ve mücadeleciliğiyle öne çıkan TÜMTİS'e yönelik ilk saldırı değil. Geçtiğimiz ay TÜMTİS İzmir Şube Sekreteri işverenler tarafından silahlı saldırıya uğramıştı. Daha önce yine İzmir'de Ambarlar Sitesi yaklaşık iki ay polis ablukasına alınmıştı. Sabri Topçu'nun evi daha önce de basılmış ve asılsız suçlamalarda bulunulmaya çalışılmıştı. En son Aktif Dağıtım'da örgütlenme çalışmasına başlayan TÜMTİS'e yönelik baskılar bundan sonra daha da arttı. TÜMTİS'e üye oldukları için işten atılan Aktif Dağıtım işçileri, önce patronun baskısına maruz kaldılar. Bu işe yaramayınca da sendikalı bütün işçiler işten atıldı. Aktif Dağıtım patronları, sendikal örgütlülüğü engellemek için yasalara karşı da hile yoluna başvurdular. Bütün dağıtım şebekelerini taşeronlara devreden patronlar, şefleri ve müdürleri bile dağıtıma çıkardılar. Ancak direnişe katılan işçilerin sayısı her gün artmaya devam etti. Bunun üzerine polisi devreye sokan Aktif Dağıtım patronları, sendika yöneticileri hakkında asılsız ihbarlarda bulunarak emek düşmanı tavırlarını sürdürdüler. TÜMTİS yöneticileri ayak oyunlarıyla üç gündür gözaltında tutuluyor; Aktif Dağıtım direnişi ise kararlılıkla devam ediyor.
ÖNCEKİ HABER

'Geldim, düzelttim'

SONRAKİ HABER

Taksim'de patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...