10 Eylül 2001 21:00

Selanik'te hükümete protesto

Selanik'e giden Yunan Başbakanı Kostas Simitis, binlerce emekçinin protestosuyla karşılandı. Emekçiler, AB tarafından dayatılan sefalet programlarını protesto ettiler.

Paylaş
Selanik'te hükümete protestoUluslararası Selanik Fuarı'nın açılışını yapan PASOK Genel Başkanı ve Başbakan Kostas Simitis ekonomiye ilişkin pembe tablolar çizerken, işçi ve emekçiler, hükümetçe izlenen politikaları protesto ettiler. Önceki gün Selanik'in ana meydanında toplanan sendikacılar, fuar alanının bulunduğu Hant Meydanı'na üç ayrı yürüyüş kolu olarak gelip burada merkezi bir mitng gerçekleştirdi. Gösterilere katılmayan PASOK'un etkisinde bulunan kimi sendikalar, gösterileri örgütleyen çok sayıda sendika tarafından kınandı.

Savcılar izlediYunanistan hükümetinin özellikle özelleştirmeler, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve iş yaşamıyla ilgili politikalarına karşı sloganların atıldığı gösteriler sırasında, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınması ve alanda 5 savcının bulundurulması tepkilere yol açtı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Milletvekili Aggelos Cekis, savcıların yanına giderek, yasal olan bir gösterinin terörize edilmeye çalışıldığını belirtti. Savcılar ise "herhangi bir olay çıkmaması için alanda bulunduklarını" savundu. Hükümet Sözcüsü Dimitris Reppas, gösterileri "amaçsız" olarak nitelendirdi. Miting alanında yapılan konuşmalarda, hükümetin izlediği politikaların tekelci sermayenin ihtiyaçlarına cevap verdiği, işçi ve emekçilerin ise hak gasplarıyla ve ağır sömürüyle karşı karşıya bulundukları vurgulandı.

Simitis meydan okuduÖte yandan, fuarın açılış konuşmasını yapan Başbakan Kostas Simitis, Avrupa Birliği'nin ortak para birimi olan Euro'ya geçişin ülkenin güçlü ekonomiye sahip olduğunun göstergesi olduğunu öne sürerek "doğru bildikleri yolda ilerleyeceklerini" söyledi. Simitis ayrıca işçi ve emekçilerin sosyal hak mücadelesinin "her şeyi siyah beyaz olarak görenlerin faaliyetleri" olduğunu iddia etti. Sosyal politikaların devam ettirilmesi taleplerini "aşırı tüketim sirenleri" olarak değerlendiren başbakan, "savurganlığa izin verilmeyeceğini" söyledi. Başbakan ayrıca "güçlü toplum" sözü verdi.

İşsizlik yüzde 11.1Oysa rakamlar, hükümeti yalanlıyor. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (YSEE)'nun yaptığı bir araştırmaya göre, ülkede 1981'de yüzde 3.9 olan işsizlik oranı, 2000 itibarıyla yüzde 11.1'e yükselmiş bulunuyor. Nüfusun üçte ikisinin geçinmekte zorluk çektiği belirtilen araştırmada, ulusal gelirinin yüzde 26.3'ünün küçük bir azınlığın eline geçtiği, son 20 yılda yaşanan kalkınma ve üretim artışının, işçi ve emekçilerin yaşamına yansımadığı belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Rekabetçi eğitime geçit yok

SONRAKİ HABER

Kapitülasyon gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...