10 Eylül 2001 21:00

Rekabetçi eğitime geçit yok

Avrupa Birliği'nin diğer üyeleri gibi, Yunanistan'da da hükümet eğitimi ticarileştirip emekçi çocuklarının geleceğini çalmak için adımlar atıyor.

Paylaş
Rekabetçi eğitime geçit yokSeyit AldoğanYunanistan'da yeni öğretim yılı, yıllardır biriken sorunların yeni bir patlama noktasına geldiği bir dönemde açılıyor. Eğitimi ticarileştirip özelleştirerek, ezilen kesimlerin doğru dürüst bir eğitim görmekten mahrum bırakılması için her türlü "önlemi" alan hükümet, bu öğretim yılında da sorunları çözümü için gereken adımları atmış değil.

PAME sessiz kalmayacakYeni öğretim yılı dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), mevcut eğitim politikalarına karşı sessiz kalmayacaklarını duyurdu. PAME açıklamasında şu görüşler dile getiriliyordu: "Resmi istatistiklere göre, her emekçi ailesi, bir ilköğretim öğrencisi için yılda en az 2000 dolar harcama yapmak zorunda. Parasız eğitim, sadece bir aldatmaca. Oysa parasız eğitim bir haktır. İzlenen politikalar bu hakkı reddetmekte ve eğitimi ticarileştirerek onu, sermayenin büyük kârlar vurduğu bir sektör haline getirmektedir. Okullar, sermayenin küreselleşme politikalarının, rekabetçi sistemin ve 'serbest' pazar ekonomisinin bir unsuru durumuna getirilemez. Parasız eğitimin ortadan kaldırılması, bilimsel eğitimden uzak ve sadece sermayenin ihtiyaç duyduğu kalıplara dökülen bir sistemin hayata geçirilmesidir."

İşçilerin talepleriPAME; öğrencileri, velileri, eğitim emekçilerini ve işçileri, izlenen politikalara karşı ortak bir cephe kurmaya ve parasız eğitim hakkını sağlamak için mücadeleye çağırıyor. PAME bildirisinde, eğitime ayrılan harcamaların emekçilerin alınteri olduğu, ama onların çocuklarının eğitimden yoksun bırakıldığı vurgulanıyor. PAME'nin talepleri şöyle:1. 12 yıllık parasız temel eğitim2. Bilimsel eğitim3. Çağın ihtiyaçlarına yanıt veren bir eğitim4. Ülke bütçesinin yüzde 15'inin eğitime ayrılması5. Altyapı sorunlarının çözülmesi6. Her sınıfa 20 öğrenci verilmesi7. Okul ihtiyaçlarının ayrıca genel bütçeden karşılanmasıPAME, konuya ilişkin olarak bu hafta içinde işyerleri ve okullarda mücadele kampanyaları başlatacak.
ÖNCEKİ HABER

Lukaşenko açık farkla kazandı

SONRAKİ HABER

Selanik'te hükümete protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...