09 Eylül 2001 21:00

Gözaltına tepki büyüyor

TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ve diğer yöneticilerin gözaltına alınmasına tepki sürüyor. Yurtiçi ve yurtdışından birçok sendikacı saldırının sendikal örgütlenmeye yönelik olduğuna dikkat çektiler.

Paylaş
Gözaltına tepki büyüyorTÜMTİS yöneticilerinin ve sendikalaşma mücadelesi veren Aktif Dağıtım işçilerinin polisin gece yarısı baskınlarıyla gözaltına alınmasına tepki büyüyor. Yurtiçi ve yurtdışından sendikacılar, yaptıkları açıklamalarda, gözaltıları sendikal örgütlenmeye yönelik bir saldırı olarak değerlendirdiler, gözaltına alınan TÜMTİS yöneticileri ile işçilerin derhal serbest bırakılmasını istediler. TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, PERPA Temsilcisi Tuncay Sağıroğlu, İstanbul Şubesi Disiplin Kurulu Üyesi Rıza Ballı ve Aktif Dağıtım'da sendikalaşma mücadelesi veren 4 işçi halen gözaltında tutuluyor.

Örgütlenmeye gözdağı DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, gazetemize yaptığı açıklamada, TÜMTİS yöneticilerinin gözaltına alınmasının örgütlenmeye yönelik bir gözdağı olduğunu vurguladı. "İşverenler keyfi uygulamalarla işçi atıyorlar, bunlara karşı herhangi bir şey yapılmıyor. Ama hak arama mücadelesi verenler gözaltına alınıyor. TÜMTİS Başkanı Topçu'nun gözaltına alınması, örgütlenmeye, sendikalara gözdağıdır" diyen Çelebi, sendikal örgütlenmeyi engelleyen yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirtti. İHD İstanbul Şubesi de, yaptığı yazılı açıklamada, sendikacıların gözaltına alınmasını "emekçilerin örgütlenmesine yönelik bir gözdağı olduğu" olarak nitelendi ve gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi. Dayanışma gazetesi de gözaltıları kınayarak kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. Eğitim-Sen Gebze Şubesi ile SES Antalya Şubesi de gözaltılara tepki gösterdi.

Türk-İş: Takip ediyoruzCuma gecesi gözaltına alınan ve halen gözaltında olan Topçu ve diğer yöneticilerin bugün savcılığa çıkarılması bekleniyor. Olayı takip ettiklerini söyleyen Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Salih Kılıç, yetkililerle görüştüklerini ifade etti. Kılıç, "Endişe edecek bir durum yok. Cumartesi ve pazara denk gelmesi yüzünden gözaltı süresi uzadı" diye konuştu. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Hizmet-İş Genel başkanı Hüseyin Tanrıverdi de "Böyle bir uygulama hem örgütlenmeyi hazmetmemek hem de insan haklarına saygı göstermemek demektir. Bu tür anti demokratik uygulamaları kabul edemeyiz" dedi. Anayasa değişikliğinden önce kafaların değişmesi gerektiğini belirten Tanrıverdi, bu saldırının 5 Eylül'deki toplantının hemen ardından yaşanmasının "iyi niyete sabotaj" anlamını taşıdığını söyledi.

İşçiler eylemdeTÜMTİS üyesi işçiler ise genel başkanları Sabri Topçu'nun ve diğer yöneticilerin serbest bırakılması talebiyle bugün bütün işyerlerinde protesto gösterileri düzenleyecek. İstanbul'da Topkapı Ambarlar'da düzenlecek basın açıklaması saat 10.30'da yapılacak. Ankara'da da aynı saatlerde yapılacak eyleme diğer sendikaların da destek vereceği bildirildi. İzmir'deki eylem de Ambarlar Sitesi'nde saat 10.00'da gerçekleştirilecek.
ÖNCEKİ HABER

'Üstünlerin hukuku' geçerli

SONRAKİ HABER

Hamsi çok, başka yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...