09 Eylül 2001 21:00

Sadece baktık

Ankara'da bu yıl 5'incisi düzenlenen tarım fuarı Türkiye'de tarımın ve üreticinin getirildiği durumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Paylaş
Sadece baktıkNur KarabacakTarım Bakanlığı tarafından düzenlenen üreticinin verimini ve kalitesini artırmak için geliştirilen son teknolojilerin, tarım ilaçlarının, tohumların sergilendiği tarım fuarı, Türkiye tarımının ve üreticinin çıkmazını ortaya koydu. Fuara gelen üreticiler, biçerdöverden traktöre, gübre karıştırma makinasından, ilaç atma makinasına kadar teknolojinin son harikalarını sadece seyretti. Fuarda ürünlerini sergileyen firma sahipleri ise hiç satış yapamadıklarından şikâyet etti. Fuarı gezen üreticiler, "Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Üzerimize bine bine bizi icralık yaptılar. Bunun gibi yüzlerce fuar açsalar neye yarar. Biz sadece bakıp geçeceğiz" dediler. Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Toprak köyünden Mehmet Genç, önceleri 1 kilogram buğday ile 1 litre mazot alırken şimdi 5 kilogram buğdaya 1 litre mazot alamadıklarını ifade ederek, "Durumumuzu bu özetlemiyor mu? Fuarda sergilenenlere sadece bakıyoruz, trene bakar gibi. Bu yıl aldığım ürün, masrafımın yarısını karşılıyorsa ben kooperatife olan borcumu nasıl ödeyeyim? Teknolojik olarak bütün hizmetler ayağımıza kadar gelmiş ancak, ben sadece broşürü alıp gidiyorum. Hiçbir şey için pazarlık yapamıyorum. İlaç fiyatları iki katına çıktı. Okullar açılıyor, çocuklara üst baş, kitap, defter alacak para yok, fuardan nasıl bir şey alayım" diye konuştu.İcralık olduğunu belirten Genç, Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın çiftçi borçlarının ertelenmesi ile ilgili açıklamaları tamamen siyaset uğruna yaptığını, inandırıcı olmadığını ifade etti. Genç, "Köylü ülkenin efendisi idi, üstümüze bine bine şimdi ağlamaklı duruma getirdiler" diyerek üreticinin ve üretimin getirildiği noktayı özetledi. Uygulamaya sokulan Doğrudan Gelir Desteği'nin tamamen kandırmaca olduğunu vurgulayan Genç, TMO'nun söz verdiği gibi buğday alımları yapmadığını, tüccarın eline düştüklerini dile getirdi.

Trene bakar gibi...Genç, verilen taban fiyatları nedeniyle eline geçen paranın ürün parasını almak için gittiği yol parasını bile karşılamadığını belirterek, "Mazot çıkmış 1 milyon liraya benim buğdayım 130 bin liraya satılıyor, isterseniz burası gibi yüzlerce yer açın bize faydası yok, trene bakar gibi bakıp bakıp gideceğiz" dedi.

Satışlar azaldıTarım makinaları üreten Çelçmak Firması Temsilcisi Şener Çelik de bu yılki satışlarının geçen yıllara göre yüzde 50 azaldığını belirterek, "Mazot, gübre parası arttı. Ancak üreticinin ürünü para etmiyor. Üretici borçlarını ödemeyi düşünüyor, alet almayı düşünmüyor. Fuara gelen üretici sadece bakıp gidiyor, talep yok. Şimdiye kadar hiç satış yapmadık. Senelerden beri yapılan yanlış uygulamalar ile üreticiyi bu noktaya getirdiler. Bu durum elbette bizi de etkiliyor. Zar zor ayakta duruyoruz" dedi.Hisarlar Firması Temsilcisi Kazım Tekin ise geçen yıl fuarda iyi satış yaptıklarını ifade ederek, bu yıl henüz hiç satış yapamadıklarını dile getirdi. Geçen yıla göre satışlarının da yüzde 60 azaldığını kaydeden Tekin, "İhracat yapıyoruz, eğer yapmasaydık ayakta durmamız zor olurdu. Üretimi ve üreticiyi bitirdiler. Kuraklık üreticinin tüm sorunlarına tuz biber ekti. Devlet mutlaka üreticiye destek vermeli" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Köklü değişim şart

SONRAKİ HABER

Üreticinin sütü sudan ucuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...