27 Ağustos 2011 13:26

Barış için Blok'a destek vermeliyiz

Tiyatro Sanatçısı Jülide Kural, Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu söyleyerek “Bu tarihsel süreç içerisinde  mutlaka Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun  içerisinde yer alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.İzmir Selçuk’ta düzenlene

Barış için Blok'a destek vermeliyiz
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu

İzmir Selçuk’ta düzenlenen gençlik buluşmasına katılan Jülide Kural, kampa katılan gençlerle sohbet etti ve sorularını yanıtladı. Kural, tiyatro sanatçısı ve Jülide olarak dünyanın herkes tarafından paylaşılabilir, sömürüsüz ve eşit yaşanabileceğini özleyenlerden biri olduğunu söyledi.

BLOK BÜYÜK BİR UMUT

Daha karanlık ve bombaların yağdığı bir Türkiye’den kampa geldiğini belirten Kural “Burası bana iyi geldi. Buraya sizinle birlikte sohbet etmeye geldim. Gençlerin ne hissettiğini anlamak ve onlarla hangi noktalarda buluşabileceğimizi merak ettiğim için buradayım” dedi.

Kürt halkının özgürlük mücadelesine destek veren sanatçılardan biri olduğunu ifade eden Kural “Ben bu dönemde sosyalistlerin Kürt halkına el vermesini istiyorum. Bunun önemli bir adım olacağını düşünüyorum” dedi. Kürt halkının özgürlük mücadelesini hep desteklediğini ve seçimlerde de Bloka destek verdiğini ifade eden Kural “Blok benim için büyük bir umut. Bu Blokta yan yana olmanın, barışı savunmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede Kürtler, Türkler, Lazlar ve Çerkesler olarak hep birlikte yaşamanın yolunu bulacağız. Hep birlikte özgür ve barışçıl bir dünya için çalışacağız ve korkmayacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunu belirten Kural “Bu tarihsel süreç içerisinde sosyalistlerin mutlaka Blok içerisinde yer alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Kürt hareketinin kendisini en çok etkileyen yanının kadınların attığı adımlar ve bu mücadele içerisinde kadınların yaptıkları olduğuna işaret eden Kural “Kürt kadınları özgürlük mücadelesinde büyük adımlar attılar, kimlikler oluşturdular. Bu Blokun oluşumunda da kadın cephesinin içinde onların yanında yer aldım”dedi.

ANNELER ÖLÜMLERE KARŞI YÜRÜYOR

Kadınların öldürülmesine ve şiddete uğramasına çok alıştığımızı belirten Kural  “‘Benim değilsen toprağınsın’ yaklaşımı toplumda çok yaygın. Bir yandan kadınlar öldürülürken bir yandan da  ölümlere karşı yürüyor. Yani bir taraftan kadınlar öldürülüyor bir taraftan da Barış Anneleri ölümlere karşı yürüyor. Ölümlere karşı beyaz tülbentlerini bırakıyorlar. Bu kadınlar bizler için önemli bir örnek teşkil ediyor. Kürt kadınlarının mücadelesi bizim için de örnek olmalı” dedi.

Gençlerin sorularını yanıtlayan Kural, söylemek istediklerini sanatıyla, sahnede yapmak istediğini belirterek “İyi bir oyun yazılırsa Frida’yı, Tanya’yı oynadığım gibi Kürt kızı Berivan’ı da oynamak isterim. Bir tek insanın hayatında küçük bir dönüşüm bile benim için yeterlidir. Tiyatro yapmamın nedeni işte budur” dedi. Son dönemlerde sanata ve sanatçılara yönelik baskılara ilişkin sorulara cevap veren Kural, sanatçının açık, özgür ve önyargılardan arınmış bir iç dünyası olması gerektiğini belirterek “Böylece birbirimizi daha iyi tanır ve dayanışma içinde oluruz. Siz de burada kolektif yaşamanın mümkün ama emek verilerek yapıldığını ve zor olduğunu biliyorsunuz. Bu dayanışma duygusunun yalnızlığı aşmada önemli olduğunu biliyorum. Karşımızdaki tanka,tüfeğe ve tüm zorluklara karşı en güçlü şey dayanışma ve birliktelik duygumuz olacaktır” dedi. (Selçuk/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tam Gün ‘gizlice’ yasalaştırıldı

SONRAKİ HABER

Londra'dan isyan manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa