08 Eylül 2001 21:00

9 Eylül sancısı...

Güzel başladınız çocuklar, güzel bitireceksiniz Cadde cadde, sütun sütun sokak sokak En yaratıcı istekler gibi özgür ve var Nasıl açarsa doğanın biçimi ağır ağır İlk yazların kuşlarında çiçeklerinde O kadar gerçeksiniz Güzel başladınız çocuklar, güzel bitireceksiniz

Paylaş
9 Eylül sancısı...Özer AkdemirBir gecelik konaklaması 160 dolardan başlayan İzmir Hilton Oteli, tüm binalara tepeden bakan, beyaz mermer gövdesiyle Çankaya'nın ortasında yükselir. Kentin her yerinden görünebilen bu yapı, bağrına batırılmış hançer gibidir İzmir'in.Eylül'ün 9'unda düşmanı denize döktüğü günü kutlayacak olan İzmirliler, nereden dolanırlarsa dolansınlar Hilton'u görür, öyle gelirler törenlerin yapılacağı meydana. 80 yıl önce kenti işgal eden emperyalistleri ve onların uşaklarını İzmir Körfezi'nin mavi sularına dökenlerin torunları, başlarını ne yana çevirirse çevirsinler, kente tepeden bakan ve onlara kıs kıs gülen Hilton Oteli'ni görürler.

Kıs kıs gülüyorlar9 Eylül 1922'de Belkahve sırtlarından, Kadifekale'ye, Hükümet Konağı'na ve Sarıkışlaya çekilen Türk bayraklarını görüp, yanındaki İsmet İnönü'ye keyifle, "Paşa, bu iş bitti. Artık başka işlere bakarız" demişti Mustafa Kemal. Bugün o sırtlardan bakıldığında görünen; en az 20 ülkenin bayrağının dalgalandığı Hilton. İşgalciler, bugün gökyüzüne yükselen milyon dolarlık kalelerinin tepesinde içkilerini yudumlayıp, gülerek bakıyorlar, kendilerini 9 Eylül 1922'de denize dökenlerin, o günün anısına yaptıkları törenlere. Yanlarında birlikte kaçıp gittikleri uşakları da var. Her zaman yaptıkları gibi efendilerinin kendilerine bahşettiği kırıntıları kemirmekle meşguller.Hürriyet Bulvarı, Hilton'un yanından geçip Şair Eşref Bulvarı'nı dikey olarak kestikten sonra Basmane'deki 9 Eylül Meydanı'na ulaşır. Nif Dağı sırtlarından gelen şehri yakıp yıkarak terk eden işgalcilerin bıraktığı enkaz üzerine kurulan Kültürpark'ın, beş girişinden birisi de 9 Eylül Kapısı. Kültürpark'ta bu yıl 70.'si yapılan İzmir Enternasyonal Fuarı'na 9 Eylül Kapısı'ndan girerseniz karşınıza hemen Dünya Mutfakları Standı çıkar. Dört kişilik bir aile iseniz ve fuarda bir takım aktivitelere katılıp, birşeyler yemek isterseniz, hesaplamalara göre cebinizde en azından bir 25 milyonun bulunması gerekiyor. Bu 25 milyon liradan sonra, hâlâ cebinde parası kalanlardansanız, Dünya Mutfakları Standı'na uğrayıp, Meksika mutfağından kıymalı, tavuklu, fasulyeli Nacos'u, Rus mutfağından Şaşlık ve Pirojki'yi ya da Litvanya Mutfağının Cepelina'sını yiyebilirsiniz.Birkaç gün sonra bitecek olan fuardaki dünya mutfakları standını gezen ve sadece gezmekle yetinenlerin diline yakışan Aşık Mahsuni'nin "Boşuna aldanma yalan dünyaya" adlı türküsü. Dünya Mutfakları Standı önünden geçerken özellikle şu dizeleri yüksek sesle söylemek:

"Kimi soğan bulmaz, kimi bal yutar / Kimi parmağını yalamış gider"Tüm bunlardan sonra 9 Eylül günü İzmir'in kurtuluşunu kutlamak isteyen İzmirli emekçiler, boş midelerinde hissettikleri sancıyı, şehrin bağrına saplanan hançer gibi her gün kendilerine sırıtan Hilton'u gördüklerinde de hissediyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Patron talimatıyla gözaltı

SONRAKİ HABER

Orduya meydan okudular

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...