08 Eylül 2001 21:00

Barışa saldırı kınandı

Barış Günü nedeniyle düzenlenmek istenen mitinge gitmek isterken, polis saldırısından kaçarken apartman boşluğuna düşerek yaşamını kaybeden Zeynel Durmuş, anıldı.

Paylaş
Barışa saldırı kınandıHADEP'in 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Ankara'da düzenlemek istediği mitinge gitmek isterken, polisin saldırısı sonucu sığındığı binada apartman boşluğuna düşerek yaşamını kaybeden Zeynel Durmuş, Ankara, Adana, Siirt, Diyarbakır'ın da aralarında bulunduğu çeşitli illerde anılırken, birçok ilde de anmalara izin verilmedi.HADEP Ankara İl Gençlik Kolları üyeleri dün Ankara il binası önünde toplanarak saldırıyı kınadılar. Açıklamada, dünyada barışın böylesine pervasızca engellendiği, prangalara vurulduğu, öfkeyle cezalandırılmak istendiği bir ortamda ülkede kalıcı bir barış talebini, "Ankara'nın saraylarında kararmış beyinlere ve sağırlaşmış yüreklere duyurmak" isteyen Zeynel Durmuş'un, "barıştan korkan, savaşı bir geçim kaynağı olarak gören"lerin saldırısı sonucu yaşamını yitirdiği vurgulandı. HADEP gençlik kolları olarak demokrasi ve özgürlük mücadelesinin zor ve engebeli yollardan ibaret olduğunun bilincinde oldukları ifade edilen açıklamada, tüm yasaklamalara ve cinayetlere rağmen her zamankinden daha kararlı ve inançlı oldukları belirtildi. Anma sloganlarla sona erdi.

Tahammülsüzlük sürüyorZeynel Durmuş Adana'da da anıldı. HADEP il binası önünde yapılan basın açıklaması ve oturma eyleminde, "Barışa uzanan eller kırılısın", "Şehit namırın", "Katiller halka hesap verecek" sloganları atılarak Zeynel Durmuş'un resminin yer aldığı dövizler açıldı. Van'da yapılmak istenen basın açıklaması da engellendi. Açıklamaya katılmak için il binasından çıkarak açıklama yapmak isteyen gençlerin çevresini saran polisin saldırısı sonucu, Gençlik Kolları Genel Merkez yöneticilerinden Bayram Güneş ve Gazi Değirmenci'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi yaralandı. Saldırıyı alkış ve sloganlarla protesto eden gençlere yeniden saldıran polis 25'e yakın kişiyi gözaltına aldı. Siirt'te yapılan açıklamada da Durmuş anıldı. Barışa yapılan saldırıların kınandığ açıklamaya müdahale olmazken, Diyarbakır'da merkez ilçe binası ablukaya alındı. Alanda basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen HADEP'li gençler, bina girişinde alkış ve sloganlarla engellemeyi kınadılar.Batman'da da merkez ilçe binasını ablukaya alan polis, içeridekilerin çıkışına izin vermedi. Dışarıda biriken kitle ise açıklama yapıp, alkış ve sloganlarla HADEP nezdinde barışa yönelik saldırıları kınadılar. Açıklama sonrası ismi öğrenilemeyen bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Antep'te yapılan açıklama ve oturma eylemi sonrası, İl Başkanı Abdullah İnce ile Gençlik Kolları Başkanı Ercan Sezgin, ifadeleri alınacağı gerekçesiyle emniyete götürüldü. Daha sonra il başkanı serbest bırakılırken, Sezgin gözaltına alındı.HADEP Aydın, Kocaeli, Bursa ve Iğdır illerinde parti binalarında, İzmir'de ise Konak Meydanı'nda açıklamalar yapıldı. HADEP Gençlik Kolları'nın eylemleri bugün de Istanbul, Urfa, Antalya, Mersin, Manisa ve Malatya illerinde devam edecek.

Baskı devam ediyorEMEP Tunceli İl Örgütü de yaptığı basın açıklamasıyla Tunceli HADEP İl Örgütü'nün önceki gün yapmak istediği barış eyleminin engellemesini kınadı. "Ülkenin bir bölümünü yirmi yılı aşkındır sıkıyönetim ve OHAL yasalarıyla yönetenler uluslararası tekeller için sınırsız özgürlük tanırken, emekçi hakların en küçük talepleri karşısında baskı ve şiddeti uygulamaya devam ediyorlar" denilen açıklamada, yapılan saldırıların sermayenin yalnız kendisi için barış istediği anlamına geldiği ifade edildi.
ÖNCEKİ HABER

Krizle serpildiler

SONRAKİ HABER

İşkence tedavisine

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...