08 Eylül 2001 21:00

Bir değil iki kalkan

ABD yönetimine verilen bir rapor üzerine, Ortadoğu füze kalkanı planında 'küçük' değişiklikler oldu. Buna göre füze kalkanı sistemlerinden ilki Körfez'deki şeyhliklere, ikincisi ise Mısır, Ürdün, Türkiye ve İsrail'e konuşlandırılacak.

Paylaş
Bir değil iki kalkanABD, İran ve Irak gibi ülkelerin "tehditlerini" bahane ederek, "füze kalkanı"nı dayatmayı sürdürüyor. Amerikan yönetiminin "Ortadoğu'da bölgesel füze kalkanı oluşturma" planı, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Elde edilen son bilgilere göre Amerikan yönetimi, Ortadoğu kalkanı projesi ile ilgili bir rapor hazırlattı. Başkan George Bush'a sunulan 80 sayfalık raporda, Washington'un "öncelikle Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerini koruması" öneriliyor.

Türbulansta ilerlemeRapor, Mısırlı Gazeteci Muhammed Heykal tarafından ele geçirildi. Heykal, 40 emekli ABD yetkilisinin imzasını taşıyan raporun "Türbulansta İlerleme" başlığını taşıdığını söyledi.

Patriot'lar kullanılacakMısırlı gazetecinin aktarımına göre; tavsiyeler nedeniyle Pentagon, Ortadoğu için "iki adet füze savunma sistemi birden" düşünmeye başladı. Bunlardan ilki; Körfez'deki Amerikan uşağı rejimler olan Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne konuşlandırılacak. Patriot füzelerinin geliştirilmiş bir versiyonuna dayanacak olan sistemin bedeli, yine Körfez ülkelerine ödetilecek.

Karşılıklı cepheleşmeİkinci füze savunma kalkanı ise; yine bölgedeki Amerikan dayanakları olan Mısır, Ürdün ve Türkiye'yi kapsayacak. İsrail'den, bu sisteme "ayrı olarak" katılması talep edilecek. ABD'nin İran'ı gerekçe göstererek Ortadoğu'yu bir "füze yığınağı" haline getirmesi, bölgedeki gerginliği önemli ölçüde tırmandıracak.

Çin İran'ın yanındaBu arada İran yönetimi, füze programını ilerletmek için kendisine Rusya'nın ardından yeni bir ortak buldu. Çin'in, Şahab-4 adı verilen uzun menzilli füzenin geliştirilmesi için büyük katkıda bulunduğu belirtiliyor.Ortadoğulu istihbarat kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Şahab-4 projesi, büyük ölçüde Çin tarafından üstlenildi. İran ise, Avrupa Birliği ve ABD'nin, projenin durdurulması yönündeki baskılarını önlemek için, "bu füzeden vazgeçildiği" haberini yaydı.

Harrazi'nin temaslarıİran'ın gelişmiş füze sistemlerine sahip olmak için attığı adımlar, ABD'nin yanı sıra Avrupa'nın da tepkisiyle karşılaşıyor. Konunun, İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi'nin bugün gerçekleştireceği Brüksel ziyaretinde gündeme gelmesi bekleniyor.AB yetkilileri, İran'ı, Şahab-4'ün ABD "Füze Savunma Kalkanı" için iyi bir gerekçe olduğu yönünde uyardılar. Yetkililer, bu füze nedeniyle, ABD'nin isteklerine boyun eğmek zorunda kalabileceklerini örtülü bir dille ifade etti.

Rusya sıkışınca...Güney Avrupa'nın büyük bir bölümünün Şahab-4'ün menzilinde olduğu belirtiliyor. Amerikan hükümetine göre bu füzenin sorumlusu, İran ile askeri işbirliğinden vazgeçmeyen Rusya. Ancak Rusya da, ABD baskısı nedeniyle İran ile olan ilişkilerini frenlemek zorunda kalıyor. Rus hükümeti, geçtiğimiz ay, İran'a ihraç edilecek bazı mallar için lisans alınması zorunluluğu getirdi.Yine de, önümüzdeki haftalarda gerçekleşmesi beklenen İran Savunma Bakanı Ali Şamhani'nin Moskova ziyaretinde, önemli bir silah anlaşmasının ilan edilmesi bekleniyor.Şamhani, ziyaretinin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Moskova temasları ile aynı tarihlere getirilmesini protesto ederek, gezisini ertelemişti.

Simülasyon sistemiBatılı uzmanlara göre, Rusya'nın teknoloji transferini yavaşlatması, Tahran'ın yüzünü Çin'e çevirdi. Çinli yetkililer, Şahab-4 için bir dizi teknolojiyi İran'a verdiler. Bu teknolojilerden en önemlisinin, simülasyon test sistemleri olduğu belirtiliyor. Bu test sistemi, süper bilgisayarlar aracılığıyla füzenin "simülasyon" halinde denenmesine olanak tanıyor, yani deneme fırlatışlarına gerek kalmıyor. Bu yüzden de ABD casus uyduları, programın nasıl gittiği hakkında bir fikre sahip değiller. Şahab-4, 2400 kilometre menzile sahip bulunuyor. Bu füzenin ardından İran, 5500 kilometre menzilli Şahab-5'leri geliştirmeyi planlıyor.
ÖNCEKİ HABER

Açlık Amerika'da

SONRAKİ HABER

Krizle serpildiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...