07 Eylül 2001 21:00

Açlık Amerika'da

Afrika'da alışılan karnı şiş çocuklar, açlıktan ölümler artık Amerika kıtasında. Üç ay süren kuraklık, Orta Amerika'daki Guatemala, El Salvador, Nikaragua ve Honduras'ta açlığı ölümcül bir tehdit haline getirdi. Kronik açlık kapıda.

Paylaş
Açlık Amerika'daLatin Amerika'da yaşanan kuraklık, çok sayıda insanı açlık ile karşı karşıya getirdi. Kuraklığın üçüncü ayında, Guatemala, El Salvador, Nikaragua ve Honduras'ta 1.5 milyon insan açlık sınırında. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı tarafından gönderilen acil yardımlar, kıtlık çekilen Doğu Guatemala da içinde olmak üzere, açlık sınırındakilerin sadece üçte birine yetiyor. Honduras ile El Salvador'a sınırı bulunan çorak bölge El Trifinio'da -Guatemala- bu yaz 41 kişi açlıktan öldü. Guatemala Devlet Başkanı Alfonso Portillo, çoğunluğunu yaşlıların ve küçük çocukların oluşturduğu ölümlerin "sürpriz olmadığını" söyledi. Yerel sağlık görevlilerinin açıklamasına göre, 31 küçük çocuk, kötü beslenme teşhisi ile tedavi altına alındı.Komşu ülke Honduras'ta olağanüstü hal ilan edilirken, Nikaragua'da geçtiğimiz hafta, yüzlerce aç köylü, hükümeti harekete geçirmek için başkent Managua'ya yürüdü. Bölge çapında, mısırların yüzde 80'i bu yıl ürün vermedi. Ailelerin çoğu, boğazlarından geçecek herhangi bir lokma için yalvarıp bekliyorlar. Ne karideslerin baş kısımlarından yapılan bulaşık suyu kıvamındaki çorbalar, ne de günde bir kere verilen, üzerlerine azıcık süt dökülmüş mango ve muz kırıntıları yeterli beslenmeyi sağlayabiliyor.En iyi zamanlarında bile günlük 1.60 dolarlık ücretleri ile kıt kanaat geçinen köylü ailelerin birçoğu, normalde kasımda hasadı yapılan ikinci ürünü ekmek için sakladıkları mısır tohumlarını yemeye başladılar. "Kronik açlık baş gösteriyor" diyen BM Dünya Beslenme Örgütü Bölge Yöneticisi Francisco Roque Castro, kuraklığın, üç yıl önce bölgeyi vuran, 26 bin kişinin ölümüne sebep olan Mitch Kasırgası'ndan sonra yaşanan en büyük afet olduğunu söyledi.Yetersiz beslenme sonucunda çocuklar, dizanteri, kolera, solunum yolları enfeksiyonları gibi hastalıklara karşı savaşamayacak hale geldiler. Üstelik, herhangi bir tıbbi yardıma ulaşabilmeleri de pek olanaklı gözükmüyor. Acil durumlar için saklanmış olan tüm erzak çoktan tükendi, bu nedenle yeni yiyecek ve tohum yardımlarındaki gecikmeler haklı endişelere yol açıyor. Yağmur yağmadığı için, birçok bölgede, temiz içme suyu stokları ihtiyacı karşılayamıyor.Orta Amerika'nın kırsal atardamarlarındaki sefalet gün geçtikçe büyüyor. BM raporlarına göre, yaz yağmurları yağmadığı için başlayan kuraklıktan evvel de, deprem hattında bulunan El Salvador'da her yıl altı bin çocuk açlıktan ölmekteydi.

Şiş karınlı çocuklarİki yıldır süregelen, dünya pazarlarındaki kahve fazlalığının etkilerine kuraklığın da eklenmesi, topraksız köylüleri perişan etti. Gelişmelerini tamamlayamamış çocuklara, şiş karınları ve protein eksikliğinden azalmış saçları ile yol kenarlarında yardım araçlarını beklerken rastlayabilirsiniz. Borçtan belleri bükülmüş çiftçilerin, tamamen kurumuş olan topraklarını tekrar ekebilmeri için gereken böcek ilaçlarını ve gübreleri alabilmek için yeterli paraları yok.Umutsuz bir şekilde köşeye sıkışan çiftçiler, çareyi tavuklarını veya ineklerini satmakta bulunca, beslenmelerini bir nebze düzeltebilecek olan süt ve yumurtadan da mahrum kalıyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Bankacıya 'ya sürgün ya tayin'

SONRAKİ HABER

Bir değil iki kalkan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...