07 Eylül 2001 21:00

Bhopal beyazperdeye taşınıyor

Hindistan'ın Bhopal kentinde 1984 yılında yaşanan kimyasal felaket, ünlü Yönetmen Oliver Stone tarafından beyazperdeye aktarılacak.

Paylaş
Bhopal beyazperdeye taşınıyorOscar ödüllü sinema yönetmeni Oliver Stone, Hindistan'da gaz sızıntısı sonucu 22 binden fazla kişinin öldüğü felaketi filme çekmek için felaketi kitaplaştıran Fransız yazar Dominique Lapierre ile görüşüyor.Hindistan'da piyasaya çıkan "It was five past midnight in Bhopal"ın (Bhopal'da Geceyarısını Beş Geçe) yazarı Lapierre, 1984 yılında Hindistan'ın orta kesiminde bulunan Bhopal kentindeki trajediyi filme almak isteyen Stone ile görüştüğünü söyledi. Lapierre, gazetecilere yaptığı açıklamada, Jeremy Irons ve Penelope Cruz'un filmde rol almak istediğini belirterek, "Sinema uzun bir süreç ve bu filmin ne zaman sinemalarda gösterime gireceği konusunda bir tarih veremem" diye konuştu.İspanyol aktris Cruz'un, felaket gecesi evlenen yoksul Hintli kız rolünü oynayacağını belirten Lapierre, yeğeni İspanyol yazar Javier Moro ile birlikte yazdıkları kitabın, İspanya ve Fransa'da altı ay önce piyasaya çıktıktan sonra en fazla satanlar arasında yer aldığını söyledi. Kitabın yıl sonunda İtalya, İngiltere ve ABD'de de raflarda yerini alacağı belirtildi.

Yoğun eleştirilerLapierre'nin çalışmalarından esinlenerek çekilen iki film Hindistan'da tartışmalara yol açmıştı. Hindistan'da 87 yaşında ölen Nobel Barış Ödülü sahibi Rahibe Teresa'nın hayatının anlatan "Mother Teresa: In the Name of God's Poor" (Rahibe Teresa: Tanrının Yoksulları Adına) adlı televizyon filmi 1997 yılında çekilmişti.Rahibe Teresa'nın, Kalküta kentinde bulunan Katolik Kadın Cemaati Hayırsever Misyonerleri kurumu, senaryoda Rahibe Teresa'nın yaşamının sansasyonel olarak anlatıldığını belirterek filmi eleştirmişti. Lapierre'nin, Kalküta kentinin gecekondu mahallelerini anlattığı "City of Joy" adlı kitabından aynı adla çekilen film de, kent halkı tarafından kentin yoksulluğunun abartıldığı suçlamalarına maruz kalmıştı.Madhya Pradeş eyaletindeki Bhopal kentinde bir fabrikadaki kimyasal tank patlamış ve etrafa 5000 ton zehirli gazın yayılması sonucu yaklaşık 4000 kişi ölmüş, onbinlerce kişi yaralanmıştı.Dünyanın bu en büyük sanayi felaketinde kazadan sonra geçen 12 yıl içinde ölü sayısı 22 bini bulmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Umut davasında 9 idam istendi

SONRAKİ HABER

Gözaltında kayıp itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...