06 Eylül 2001 21:00

Değişen bir şey yok

BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun, Kıbrıs'ta Rum ve Türk taraflarıyla yaptığı görüşmelerden olumlu sonuç alınamadı.

Paylaş
Değişen bir şey yokAB takvimi nedeniyle Kıbrıs sorununun çözümünde Türkiye için zaman daralırken, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro De Soto'nun Ada'daki temaslarından olumlu bir sonuç alınamadı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs görüşmelerinin 12 Eylül'de New York'ta başlamasına yönelik daveti kabul etmezken, görüşmelere ancak BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 12 Eylül 2000 tarihli açıklamasının baz alınması şartıyla katılma kararında ısrar ediyor. Denktaş, dün yaptığı açıklamada, 12 Eylül'de New York'ta ikili görüşmeler yapılması önerisini niçin reddettiğini, Kofi Annan'a yazacağı mektupta anlatacağını söyledi. De Soto'yu, iki taraf arasında ortak zemin bulmak yerine, doğrudan doğruya ikili görüşme çağrısı yaptığı için eleştiren Denktaş, bu çağrıya yanıt vermeyeceklerinin bilindiğini ve dünya kamuoyuna 'uzlaşmaz taraf' olarak sunulduklarını kaydetti.Denktaş'ın baz alınmasını istediği BM Genel Sekreteri'nin 12 Eylül 2000 tarihli açıklamasında, Ada'daki iki tarafın eşit statüde olduğu ve sadece kendini temsil ettiği ifade ediliyor ve yeni bir ortaklık kurulması hedefleniyordu. Ancak Rum kesimi açıklamada yer alan "ortaklık" kavramını kabul etmezken, Denktaş ise da Rum tarafının bu tavrı karşısında, New York'a gidilmesinin bir anlam taşımayacağını düşündüğü belirtiyor.

Açık kapıKKTC Başbakanı Derviş Eroğlu da gelişmeleri, Denktaş kadar sert bir üslupla olmasa da, eleştirdi. Tek taraflı senaryolardan rahatsızlık duyduklarını söyleyen Eroğlu, çözüm için doğrudan görüşme yerine mekik diplomasisinin yürütülmesi gerektiğini söyledi. Dün gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, AP'nin kabul etti Kıbrıs raporunu ve De Soto'nun New York çağrısını eleştirdi. Eroğlu, ayrıca, Denktaş'ın 12 Eylül'de New York'a gitmeyeceğini açıkladığını hatırlatarak, "Ama tabii ki değerlendirmek ve gerçekleri kamuoyunun bilgisine sunmak durumundayız" diye konuştu. Öte yandan, Denktaş'ın açıklamalarının "iplerin koparıldığı" anlamı taşımadığına dikkat çeken kaynaklar, dolaylı görüşmelere geri dönülmeyeceğini vurgulayarak, yeni sürecin "yeterli zemin hazırlandıktan sonra" başlayabileceğine işaret ettiler."Güçlendirilmiş görüşme safhası" adını taşıyacak yeni süreç, "yeni ortaklık kavramı" çerçevesinde, görüşmelerin tanımını değiştirirken, formatını ise aynı tutuyor. Yeterli zemin hazırlanmadan New York'a gidilmesinin yarar sağlamayacağına dikkat çeken Denktaş'ın De Soto'ya, BM sürecinin başarıya ulaşması için görüşmelerin her iki tarafla da yoğunlaştırılmasını, gerekirse De Soto'nun Ada'ya bir kez daha gelmesini ve New York için bir ön çalışma yapılması isteğini aktardığı belirtildi.

Ankara-Denktaş kol kolaAnkara ise Denktaş'ın görüşlerini paylaşıyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Faruk Loğoğlu, De Soto'nun çağrısının Türkiye'nin tepkisini çektiğini belirtti. Müsteşarlık görevinden Washington Büyükelçiliği görevine atanmadan önce, onuruna verilen yemekte konuşan Loğoğlu, bir yandan De Soto'nun çağrısını eleştirirken, diğer yandan Denktaş'ın, iyi niyetini göstermek amacıyla De Soto'ya, "Klerides ile isterseniz bu akşam bile görüşebilirim" dediğini hatırlattı. Fakat, De Soto'nun ön görüşmeler olmaksızın New York görüşmeleri çağrısı yaptığını söyleyen Loğoğlu, gelişmelerin Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye'yle bütünleşmesi sonucunu doğurabileceğini iddia etti.Dün öğleden sonra, Başbakanlık'ta Başbakan Bülent Ecevit, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve müsteşarların katılımıyla yapılan ve içeriği hakkında açıklama yapılmayan toplantıda da bu eksende değerlendirmelre yapıldığı tahmin ediliyor.

BM, ABD ve AB'nin tavrıDe Soto'nun çağrısı ve Denktaş'ın tavrı konusunda, BM Sözcüsü Manuel d'Almeida, kendilerine önerinin reddedildiğine ilişkin resmi bilgi ulaşmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ta dolaylı görüşmelerin yeniden başlaması yönündeki girişimini desteklediğini açıkladı. AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen ise, Denktaş'ın görüşme davetini reddetmesinden "hayal kırıklığına" uğradığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

CIA'e Hollywood yardımı

SONRAKİ HABER

Anayasa değişiklik teklifi TBMM'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...