06 Eylül 2001 21:00

CIA'e Hollywood yardımı

Soğuk savaş sonrası bütçesi ciddi biçimde kontrol altına alınan ve kısıtlanması düşünülen CIA'in yardımına Hollywood koştu.

Paylaş
CIA'e Hollywood yardımıCIA, kendisini "yağlayan" üç yeni televizyon dizisi ve beş yeni film ile "kirli hileler ve suikastlarda uzmanlaşmış karanlık organizasyon" imajını değiştirmeyi umuyor. Bu filmler, tam da güvenlik bütçesinin kısılması düşünülen bir zamanda, vergi ödeyen Amerikalılara CIA'in harcadığı paraların ne kadar "hayırlı" işlere gittiğini de anlatacak!.The Guardian gazetesinin haberine göre; CIA'in en fazla ilgilendiği dizi: "Das Boot", "Air Force One" ve "The Perfect Storm" filmlerini de yapan Wolfgang Peterson'un yapacağı "The Agency". Peterson, "Soğuk savaş bitti. İnsanlar neden CIA'ya ihtiyaç duyulduğunu soruyor?" diyor. CIA'in bütünüyle "kahraman" olarak ele alındığı eleştirilerini reddeden Peterson, "Eğer bir gösteri yapıyorsak, onları sadece açık sözlü kahramanlar olarak resmetmemiz doğru olmaz."

Castro'yu bile kurtarıyorlar!"The Agency"nin ilk bölümü CIA'in merkez karargâhında çekildi. Dizinin başrol oyuncuları Gil Bellows ve Gloria Reuben. Öykü Arap teröristleri, Kolombiyalı uyuşturucu tacirlerini, Iraklı ve Alman kent gerillarını içeriyor. Dizinin bir bölümünde, CIA'in nasıl teröristlerin İngiltere'deki bir saldırısını engellediği anlatılıyor. Bir diğerinde ise nasıl Fidel Castro'nun hayatını kurtardıkları...Orta ve Güney Amerika'da uzun yıllar çalışan CIA yöneticisi Chase Brandon, "Eskiden sadece 'yorum yok' diyorduk. Fakat beş yıl önce, bunu değiştirmeye başladım. Benim işim gizli organizasyonlara karşı halkı eğitmek ve bilgilendirmek" diyor.CIA, birlikte çalışıp çalışılmayacağına; yardımda bulunup bulunmayacağına karar vermeden önce senaryoyu gözden geçirmiş.

CIA senaryo değiştirdi"The Agency"in yaratıcısı, Michael Frost Beckner, Brandon ile evinde ve Virginia'daki büroda epeyce zaman harcamış. "Bazı yorumlarda bulundum ve o da bazı değişiklikler yaptı" diyor CIA yetkilisi Brandon, Beckner'in dizide CIA'da çalışanların "cesaret" ve "incelik"lerini anlatacağını söylüyor; "Televizyonlarda ve filmlerde çirkin görüntülerimizi izlemekten nefret ediyoruz. Bu yurtseverlik, bu cesaret, bu onur".Yine de gerçeği samimiyetle yansıtma konusunda tedirgin olduğunu söylüyor. "The Agency"deki iki hikâyenin gerçeğe uzak olduğunu da ekliyor; "CIA, müttefikine haber vermeden hiçbir zaman İngiltere'de operasyon yapmaz ve öldürmeye çalıştığı Fidel Castro'nun hayatını kurtarmaz. Bunların eğlence amaçlı olduğunu düşünüyor".Halen CIA'i anlatan beş film tamamlanmış; iki tanesi de yapım aşamasında. Brandon, bu filmlerin CIA'in yeniden tanımlanması sürecinde rol oynayacağını umuyor ve ekliyor: "Fakat tamamen Hollywood'a gitmeyeceğiz. CIA'in misyonu, film yapımcılarının filmlerini özgürce yapabilmeleri için ülkeyi korumak."Uzman bir CIA gözlemcisi olan, "Tehlikeli Doktrin: Ulusal Güvenlik ve ABD'nin Dış Politikası" kitabının yazırı Saul Landau, "CIA, yıllardır işini iyi yapmıyor. Çok sayıda skandala karıştılar, bir sürü insan öldürdüler. Kesinlikle bir yeniden yapılanmaya ihtiyaçları var. Hollywood bunu onlar için yapıyor. CIA, Sovyetler Birliği'ne karşı savaşmak için kurulmuş bir örgüt ve şimdi bu halleriyle var olmaları için neden yok" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Çözümsüzlük sürüyor

SONRAKİ HABER

Değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...