06 Eylül 2001 21:00

Göçmen polisine vur emri

Manş Tüneli'ni geçerek İngiltere'ye girmek isteyen mülteciler, Fransız polisinin ateşiyle karşılaştı. Göçmenler, polisin vur emri aldığını söyledi.

Paylaş
Göçmen polisine vur emriFransa'nın Calais kenti yakınlarında bulunan Sangatee mülteci kampı sakinleri, İngiltere'ye geçebilmek için Manş Denizi altından geçen Eurotunnel'e girmeye çalışan arkadaşlarına karşı polis vahşeti uygulandığını belirttiler. Göçmenlerin anlatımlarına göre Fransız polisi, tünele girmeye çalışanları "gerekirse öldürerek" durdurmak için emir aldı.Polis tarafından reddedilen bu suçlama, geçtiğimiz salı gecesi uyluğundan vurularak yaralanan Afgan gencinin (18) hastaneye getirilmesinden sonra daha da güçlendi. Bu olaydan sonra, önceki akşam, 200 mülteci ile kamp çevresindeki polisler arasında gergin anlar yaşandı.

Neden dava açılmadı?Hastanedeki yatağında bir açıklama yapan Afganistanlı Khesrow Yunusi, tünelin içerisinde iken, polisin kendisine ve diğer arkadaşlarına durmaları için bağırdığını farketmesinden az sonra üç el silah sesi duyduğunu söyledi. Yunusi'nin bu açıklamasına rağmen, olaylara karışan polislere yönelik herhangi bir dava açılmış değil.Yetkililer; Yunusi'nin sol bacağının üst kısmından çıkarılan merminin polis silahlarında kullanılan mermilerden "küçük" olduğunu, buradan hareketle ateşin, muhtemelen para konusunda anlaşmazlık yüzünden, insan kaçakçılarından biri tarafından açılmış olabileceğini ileri sürerek, polisi koruyorlar.

Sırtından vurdularYunusi; "Bunu yaptıklarına inanamıyorum. Bize doğru koştular ve 'Dur!' diye bağırdılar. Bunun üzerine tüneli terketmek için döndük ve koşmaya başladık. İşte o anda vurdular beni. Fakat bu beni yıldırmayacak, İngiltere'ye gideceğim ve yeni bir hayata başlayacağım" diye konuştu.

Giderek sertleşiyorlarTutuldukları Sangatee kampında çok kötü koşullar altında yaşam savaşı veren mülteciler, polisin giderek sertleştiğini belirtiyor. Hafta sonunda tünele girmeye çalışan yedi kişinin bir ay hapis cezasına çarptırılması da bu görüşü doğruluyor.23 yaşındaki Afgan Momad "Birkaç gün önce polis, köpeklerini üzerimize saldı. Sanıyorum artık taktik değiştiriyorlar, saldırı politikası uygulamaya başladılar" diyerek polis gaddarlığına örnekler veriyor. 19 yaşındaki Cemşid ise, polisin neden Yunusi'yi hastaneye götürmediğini soruyor: "Kampa iki arkadaşının yardımıyla zar zor geldi ve hastaneye de Kızılhaç tarafından götürüldü. Daha önce hiç böyle şeyler olmuyordu. Değişen ne bilmek istiyoruz. Ölüm tehdidi ve zulüm altında olduğumuz için topraklarımızı terkettik. Şimdi burada da yaşamımız tehlike altında."
ÖNCEKİ HABER

ABD'den biyolojik tehdit

SONRAKİ HABER

Elektrik de su da ödeyenin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...